ΚΟΣΜΟΣ

Burning Man: Το φεστιβάλ της ερήμου όπου «βρίσκεις τον εαυτό σου» - Πόσο κοστίζει να πας

Συμμετέχοντες στο Burning Man, κινούνται με τα πόδια ή με ποδήλατα στην playa, τον κυρίως χώρο του φεστιβάλ (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Brad Horn

Η συμμετοχή στο φεστιβάλ Burning Man στην έρημο της Νεβάδα, όπου φέτος διεξάγεται από τις 25 Αυγούστου έως τις 2 Σεπτεμβρίου, μπορεί να κοστίσει πολλά χρήματα.

Δεν έχουν βέβαια όλοι τις ίδιες ανάγκες και απαιτήσεις, και σίγουρα ένας Αμερικανός θα ξοδέψει αρκετά λιγότερα χρήματα από έναν Έλληνα που θα πετάξει πάνω από τον Ατλαντικό. Τρεις έμπειροι και νεότεροι επισκέπτες του φεστιβάλ, μίλησαν στο BBC News για τα έξοδα που κάνουν προκειμένου να περάσουν εννέα μέρες στην playa (την τεράστια έκταση της ερήμου Black Rock όπου στήνεται η κατασκήνωση και όλες οι δραστηριότητες).

Και αν διαβάζοντας έχετε απορίες, μπορείτε να τις λύσετε ανατρέχοντας σε 10 χρήσιμες ερωτήσεις και απαντήσεις για το Burning Man.

Tessa Velázquez, 33 ετών: 5.000 έως 7.000 δολάρια

Η Tessa Velázquez έχει πάει τέσσερις φορές στο Burning Man. Η σεφ με έδρα τη Νέα Υόρκη παρακολούθησε το πρώτο της Burning Man όταν ήταν 26 ετών. Η Velázquez δεν είχε πάει ποτέ σε φεστιβάλ – ούτε είχε κάνει κάμπινγκ – πριν από το Burning Man, αλλά είχε ακούσει από συνομηλίκους της ότι θα «έβρισκε τον εαυτό της» στην έρημο. Προσηλυτίστηκε και έκτοτε ξοδεύει από 5.000 έως 7.000 δολάρια για κάθε ταξίδι στην playa.

H Tessa Velázquez ξοδεύει από 5.000 έως 7.000 δολάρια για κάθε ταξίδι της στο Burning Man

Tessa Velázquez

Για το ταξίδι της το 2022, η Velázquez ξόδεψε περίπου 1.000 δολάρια για μια πτήση μετ' επιστροφής από τη Νέα Υόρκη στο Ρίνο της Νεβάδα, 700 δολάρια για ένα εισιτήριο του φεστιβάλ (595 δολάρια, συν τα τέλη και τα έξοδα αποστολής) και 500 δολάρια για να μεταφέρει τις προμήθειές της στον χώρο διεξαγωγής. Ξόδεψε επίσης σχεδόν 600 δολάρια για κοστούμια και προσωπικά αντικείμενα, 1.500 δολάρια για ένα κοινόχρηστο τροχόσπιτο όπου έμεινε, και 400 δολάρια για τα τέλη κατασκήνωσης, τα οποία περιλάμβαναν κοινόχρηστους πόρους όπως τρόφιμα, νερό, σκίαση και γεννήτρια ρεύματος.

Ωστόσο, δεν έχει επιστρέψει από το 2022. Το κόστος παίζει σημαντικό ρόλο, αλλά δηλώνει επίσης απογοητευμένη από «τους influencers των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και τους CEO των εταιρειών τεχνολογίας που δεν έχουν σχέση με τις ιδρυτικές αρχές του Burning Man», όπως η κοινοτική προσπάθεια, η συμμετοχή και το να μην αφήνεις ίχνη. Πιστεύει ότι μπορεί να ξοδέψει τα χρήματά της καλύτερα αλλού, όπου δεν βλάπτει το περιβάλλον ούτε αντιστρατεύεται την ηθική της.

Prem Kumta, 47 ετών: 8.000 δολάρια

Ο Prem Kumta, διευθύνων σύμβουλος διαφημιστικής εταιρείας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, ανακάλυψε το Burning Man στις αρχές της δεκαετίας του 2000 μέσω φίλων του. Πήγε για πρώτη φορά το 2003 με τη σύζυγό του Penny, και άλλες πέντε φορές μέχρι να αποκτήσουν παιδιά. Όταν τα παιδιά τους μεγάλωσαν, επέστρεψαν στο Burning Man με πιο πρόσφατο ταξίδι τους το 2022.

Σε αντίθεση με πολλούς άλλους επισκέπτες του φεστιβάλ, ο Kumta είναι ιδρυτής και μέλος μιας μεγάλης κατασκήνωσης εντός του φεστιβάλ, του Agave Lounge, που φιλοξενεί πάνω από 150 άτομα και διαθέτει γεωδαιτικό θόλο για προστασία από τα στοιχεία της φύσης, μοκέτες, μπαρ που μοιράζει 20.000 έως 30.000 ποτά κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, φουσκωτό κάστρο για άλματα, ένα γιγαντιαίο ηχοσύστημα για sets από DJs παγκόσμιας κλάσης και ιατρικές προμήθειες για όσους έχουν ανάγκη κατά τη διάρκεια ακραίων καιρικών συνθηκών.

Ο Prem Kumta και η σύζυγός του, Penny. Αριστερά, άποψη του Agave Lounge που στήνουν στο Burning Man

Prem Kumta

«Έχουμε τέλη κατασκήνωσης και κάνουμε εράνους για να συγκεντρώσουμε αρκετά χρήματα για την κατασκήνωσή μας. Ο θόλος, το ηχοσύστημα, οι μοκέτες και η διακόσμηση, η γεννήτρια για την τροφοδοσία του θόλου και των τροχόσπιτων, τα ντους, οι κατασκευές σκίασης, τα φορτηγά για να μεταφέρονται τα πάντα από και προς την playa και ο αποθηκευτικός χώρος για να φυλάσσονται τα πάντα, όλα αυτά κοστίζουν πολλά χρήματα, σχεδόν εξαψήφιο ποσό», λέει.

Για τον ίδιο και τη σύζυγό του, ο Kumta προϋπολογίζει περίπου 8.000 δολάρια για λίγο πάνω από μία εβδομάδα στην playa. Χονδρικά ξοδεύει 1.500 δολάρια για δύο εισιτήρια και ένα πάσο στάθμευσης, και 500 δολάρια σε τέλη κατασκήνωσης ανά άτομο. Τα τροχόσπιτα κοστίζουν μεταξύ 4.000 και 9.000 δολάρια, ανάλογα με το πόσο μεγάλα είναι, ενώ τα τρόφιμα, το νερό και οι προμήθειες για το ζευγάρι, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 1.500 δολάρια. Οι ιδιαίτερες στολές μπορούν να κοστίσουν επίσης 1.500 δολάρια για δύο άτομα.

Fiona Hillery, 33 ετών: 1.500 δολάρια

Η Fiona Hillery συμμετείχε για πρώτη φορά στο Burning Man το 2022. Αποφάσισε να πάει μόλις δύο εβδομάδες πριν από το φεστιβάλ όταν βρήκε την ευκαιρία να ευκαιρία να αγοράσει ένα μειωμένο εισιτήριο για 200 δολάρια.

Η Fiona Hillery κατάφερε να πραγματοποιήσει μία από τις πιο οικονομικές επισκέψεις στο Burning Man

Fiona Hillery

Πέταξε στο Ρίνο από το Λος Άντζελες κάνοντας χρήση των αεροπορικών μιλίων της με περίπου 600 δολάρια, και με 150 δολάρια πήρε το λεωφορείο Burner Bus, το οποίο μεταφέρει τους επιβάτες κατευθείαν στην playa. Αφού εντάχθηκε σε έναν καταυλισμό πληρώνοντας 400 δολάρια, πήρε το προσωπικό της απόθεμα νερού για 20 δολάρια και ξόδεψε περίπου 200 δολάρια για ζεστά ρούχα.

Δηλώνει εμπνευσμένη από «την καλοσύνη των ξένων, την αίσθηση της κοινότητας, το ενδιαφέρον για την τέχνη και τη μουσική και την ελεύθερη ζωή. Το Burning Man είναι μια ανοιχτή, αγαπητή και ενθαρρυντική κοινωνία που μου έδωσε περισσότερη αυτοπεποίθηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης