ΚΟΣΜΟΣ

Ναυάγιο στο Παλέρμο: Ανασύρθηκε σήμερα και η σορός του Μάικ Λιντς

Ιταλοί δύτες ανασύρουν σορό από το ναυάγιο του Bayesian, στις 21 Αυγούστου 2024.

AP Photo/Salvatore Cavalli

Οι σπηλαιοδύτες που επιχειρούν εδώ και μέρες στο σημείο του ναυαγίου του Bayesian, κατάφεραν σήμερα να ανασύρουν και την πέμπτη σορό, σύμφωνα με τον επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας της Σικελίας Σαλβατόρε Κοτσίνα. 

Σύμφωνα με το Reuters, πρόκειται για τη σορό του Βρετανού μεγιστάνα τεχολογίας Μάικ Λιντς, ενώ χθες είχαν ανασυρθεί ακόμη τέσσερα πτώματα από το ναυάγιο.

Πλέον μένει να εντοπιστεί και να ανασυρθεί και η έκτη και τελευταία αγνοούμενη, που κατά πληροφορίες είναι η 18χρονη κόρη του επιχειρηματία, Χάνα Λιντς.

Το υπό βρετανική σημαία Bayesian, ένα σούπερ γιοτ μήκους 56 μέτρων που μετέφερε 22 επιβάτες και πλήρωμα, αγκυροβολήθηκε στα ανοιχτά του λιμανιού Porticello, κοντά στο Παλέρμο, όταν εξαφανίστηκε κάτω από τα κύματα μέσα σε λίγα λεπτά μετά από μια σφοδρή καταιγίδα, όπως φαίνεται και από το βίντεο ντοκουμέντο που ακολουθεί.

Το βίντεο με τη στιγμή της βύθισης

Στο βίντεο φαίνεται το 56 μέτρων μήκους ιστιοφόρο Bayesian να παλεύει με τα κύματα, στο έλεος της κακοκαιρίας, λίγο πριν παραδοθεί σε αυτήν και βυθιστεί.

Το αποκαλυπτικό βίντεο τραβήχτηκε από την κάμερα μιας βίλας που βρίσκεται κοντά στο σημείο που ναυάγησε το ιστιοφόρο.

Οι επιβαίνοντες

Ο Λιντς ήταν ένας από τους πιο γνωστούς επιχειρηματίες τεχνολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου και είχε προσκαλέσει φίλους του να τον συνοδεύσουν στο γιοτ για να γιορτάσουν την πρόσφατη αθώωσή του σε μια μεγάλη δίκη για απάτη στις ΗΠΑ.

Στο σκάφος επέβαιναν συνολικά 22 άτομα, μεταξύ των οποίων 10 μέλη πληρώματος και 12 καλεσμένοι.

Ιταλικά Μέσα, επικαλούμενα τους δύτες που επιχείρησαν σε βάθος 50 μέτρων, επιβεβαίωσαν την ταυτοποίηση των Κρις Μορβίλο και της συζύγου του, Νέντα, καθώς και του προέδρου της Morgan Stanley International Τζόναθαν Μπλούμερκαι της συζύγου του Τζούντι.

Δεκαπέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένης της συζύγου του Λιντς, κατάφεραν να φτάσουν σε ασφαλές σημείο, ενώ το σώμα του σεφ, του Καναδού-Αντιγουανού υπηκόου Ρεκάλντο Τομά, βρέθηκε κοντά στο ναυάγιο λίγες ώρες μετά την καταστροφή.

Αναπάντητα ερωτήματα

Και ενώ οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και του έκτου αγνοούμενου ή αγνοούμενης τα στοιχεία που έρχονται στην επιφάνεια προκαλούν σειρά ερωτημάτων.

Χθες, ο Ολλανδός κυβερνήτης του σκάφους που διέσωσε τους 15 πρώτους ναυαγούς, Karsten Börner, είπε ότι όταν έφτασε στο σημείο βρήκε τους 15 στη σωσίβια λέμβο του Bayesian, η οποία άνοιξε αυτόματα καθώς το πλοίο βυθίστηκε. Η Σαρλότ, που μαζί με τον σύζυγό της και την κόρη της σώθηκαν, είπε ότι έντεκα από αυτούς είχαν ήδη επιβιβαστεί στη σωσίβια λέμβο πριν το ιστιοφόρο βυθιστεί και ότι οι άλλοι τέσσερις, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, κολύμπησαν μέχρι αυτές. Ο κυβερνήτης του ολλανδικού πλοίου, δήλωσε επίσης ότι ποτέ δεν είπε ότι έσπασε το κατάρτι του Bayesian, όπως μεταδόθηκε αρχικά.

Ένα ακόμη ερώτημα είναι το κατά πόσο είναι δυνατό να ανοίξει γρήγορα ο κεντρικός πίνακας που βοηθά στη σταθερότητα του ιστιοφόρου κατά την ιστιοπλοΐα.

Το ρομπότ της ακτοφυλακής, ενώ εξερευνούσε τον βυθό της θάλασσας στον οποίο ακουμπούσε το γιοτ με τη δεξιά πλευρά του, φαίνεται να επιβεβαιώνει ότι ο κινητός κεντρικός πίνακας του γιοτ δεν είναι ανοιχτός.

Θα ήταν δυνατό να ανοίξει γρήγορα ο κεντρικός πίνακας καθώς πλησίαζε η καταιγίδα; Οι απάντηση είναι ότι μάλλον δεν υπήρχε ο χρόνος για κάτι τέτοιο δεδομένης της ταχύτητας και της βίας των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν εκείνη την ώρα.

Όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης