ΚΟΣΜΟΣ

Βόμβα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κοντά σε χημικό εργοστάσιο εκκενώνει περιοχή της Τσεχίας

Βόμβα του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου κοντά σε χημικό εργοστάσιο εκκενώνει περιοχή της Τσεχίας
Αστυνομικοί σε υπηρεσία AP Photo/Paul White, file

Συνολικά 582 κάτοικοι στην πόλη Λιτβίνοφ της Τσεχίας εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, ακολουθώντας τις υποδείξεις των Αρχών, εξαιτίας του εντοπισμού βόμβας του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου κοντά σε χημικό εργοστάσιο.

Η βόμβα, η οποία δεν είχε εκραγεί, ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών εκσκαφής σε απομακρυσμένο χώρο του εργοστασίου της Orlen Unipetrol, σύμφωνα με την διεύθυνση της πετρελαϊκής εταιρείας. Στην περιοχή κλήθηκαν πυροτεχνουργοί της αστυνομίας και πυροσβέστες.

«Η βόμβα, βάρους 250 κιλών, θα παραμείνει στη θέση της έως τις 27 Αυγούστου. Ομάδα διαχείρισης κρίσεων συνεδριάζει για να αποφασίσει τα επόμενα βήματα», ανέφερε νωρίτερα εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Το πρακτορείο ειδήσεων της Τσεχίας (CNA) επισημαίνει πως στην ευρύτερη περιοχή του Μοστ στην περιφέρεια Ούστι, κοντά στα γερμανικά σύνορα, έχουν βρεθεί αρκετές φορές πυρομαχικά από την εποχή του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, τα οποία δεν είχαν εκραγεί.

Τον Μάιο του 2021, περίπου 5.400 άνθρωποι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους, για λόγους ασφαλείας, μετά τον εντοπισμό μιας τέτοιας βόμβας κοντά σε χημικό εργοστάσιο.