ΚΟΣΜΟΣ

«Ανεπιθύμητο» στη Μόσχα το ίδρυμα Κλούνεϊ για «χολιγουντιανή δυσφήμηση της Ρωσίας»

«Ανεπιθύμητο» στη Μόσχα το ίδρυμα Κλούνεϊ για «χολιγουντιανή δυσφήμηση της Ρωσίας»

Ο Τζορτζ Κλούνεϊ με τη συζυγό του Αμάλ επιδίδονται σε αγλωνα υποέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα από το ίδρυμα Clooney Foundation for Justice, το οποίο έχει πολλές ασχοληθεί και με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

InvisionAlberto Pezzali/Invision/AP

Το ίδρυμα Clooney Foundation for Justice, το οποίο έχει ιδρύσει ο Αμερικανός ηθοποιόςΤζορτζ Κλούνεϊ και η σύζυγός του και δικηγόρου υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμάλ Κλούνεϊ κηρύχθηκε σήμερα (19/8) «ανεπιθύμητο» από τη Μόσχα και ως εκ τούτου απαγορεύτηκε η λειτουργία του στη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε η ρωσική γενική εισαγγελία.

«Το Ίδρυμα Clooney Foundation for Justice (Κλούνεϊ για τη Δικαιοσύνη - μια αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση) διεξάγει έργο σε χολιγουντιανή κλίμακα που αποσκοπεί στη δυσφήμηση της Ρωσίας, υποστηρίζει ενεργά ψεύτικους πατριώτες και μέλη απαγορευμένων εξτρεμιστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων», αναφέρει η εισαγγελία σε ανακοίνωσή της.

«Υπό το πρόσχημα των ανθρωπιστικών ιδεών, αυτοί οι "αγωνιστές για τη δικαιοσύνη" (...) προωθούν πρωτοβουλίες για ποινικές διώξεις κατά των πλέον υψηλόβαθμων ρωσικών αρχών», καταγγέλλει η ρωσική γενική εισαγγελία.

«Οι δραστηριότητες της μη κυβερνητικής οργάνωσης Clooney Foundation for Justice κηρύχθηκαν ανεπιθύμητες στο έδαφος της χώρας μας», καταλήγει στην ανακοίνωσή της, η οποία φέρει τον τίτλο: «Η ρωσική γενική εισαγγελία εκτίμησε το υποκριτικό ταλέντο των ακτιβιστών του Χόλιγουντ».

Το ίδρυμα Κλούνεϊ ασχολείται πολύ συχνά με την καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία αλλά και με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι ρωσικές αρχές δεν έχουν σταματήσει να ενισχύουν την καταστολή των αντιπολιτευόμενων φωνών από τον Φεβρουάριου του 2022 που οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία.

Στις αρχές Αυγούστου το γραφείο του γενικού εισαγγελέα είχε κηρύξει «ανεπιθύμητο» το γερμανικό ίδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, το οποίο αποσκοπεί κυρίως στην προώθηση της δημοκρατίας.