ΚΟΣΜΟΣ

Η Μόσχα απειλεί με δίωξη Ιταλίδες δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ στο Κουρσκ

Η Μόσχα απειλεί με δίωξη Ιταλίδες δημοσιογράφους που έκαναν ρεπορτάζ στο Κουρσκ

Εκατοντάδες Ρώσοι πολίτες εκκενώνουν την περιοχή του Κουρσκ κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία 

EPA/STRINGER

Εξηγήσεις ζητά από την πρέσβη της Ιταλίας στη Μόσχα, Τσετσίλια Πιτσιόνι, το Κρεμλίνο για ένα ρεπορτάζ της RAI σε μια ζώνη της περιφέρειας Κουρσκ που έχει καταληφθεί από τον ουκρανικό στρατό.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, η Μόσχα εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της «για τις ενέργειες μιας ομάδας της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης RAI η οποία μπήκε παράνομα στη Ρωσία για να καλύψει την εγκληματική τρομοκρατική επίθεση των Ουκρανών στρατιωτών εναντίον της περιοχής του Κουρσκ».

Δύο Ιταλίδες δημοσιογράφοι της RAI, η Στεφανία Μπατιστίνι και η Σιμόνε Τραΐνι, έκαναν το ρεπορτάζ που μεταδόθηκε αυτήν την εβδομάδα, με τον ουκρανικό στρατό στη ρωσική πόλη Σούζα, η οποία απέχει περίπου 10 χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Το Κίεβο λέει ότι την έχει καταλάβει πλήρως.

Η Ρωσία από την πλευρά της προειδοποίησε ότι οι δύο δημοσιογράφοι μπορεί να διωχθούν ποινικά. «Τα αρμόδια όργανα λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για να καθορίσουν τις συνθήκες (…) αυτού του εγκλήματος» ανέφερε το ρωσικό υπουργείο.

Από την πλευρά του, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε ότι η πρέσβειρα προασπίστηκε το «ανεξάρτητο» έργο των δημοσιογράφων. Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του υπουργείου, η Τσετσίλια Πιτσιόνι «εξήγησε ότι η RAI και ιδίως οι δημοσιογραφικές ομάδες σχεδιάζουν τις δράσεις τους εντελώς αυτόνομα και ανεξάρτητα».