ΟΥΚΡΑΝΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΟΥΡΣΚ ΚΟΣΜΟΣ

«Πειρασμός» για το Κίεβο τα εδάφη που κατέλαβε στη Ρωσία

«Πειρασμός» για το Κίεβο τα εδάφη που κατέλαβε στη Ρωσία

Ουκρανοί στρατιώτες επιστρέφουν από την επίθεση στο Κουρσκ

AP Photo/Evgeniy Maloletka

Με την ιδέα της επέκτασης μέσα στη Ρωσία φαίνεται πως φλερτάρει το Κίεβο, μεθυσμένο από την επέλαση στο Κουρσκ που έδωσε στην Ουκρανία προβάδισμα και αιφνιδίασε τον Βλαντίμιρ Πούτιν, που βλέπει για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο ξένα στρατεύματα σε ρωσικό έδαφος.

Ωστόσο οι κίνδυνοι συσσωρεύονται καθώς η Mόσχα δείχνει να περνά δυναμικά στην αντεπίθεση, χωρίς ταυτόχρονα να υποχωρεί από το Ντονιέτσκ.

Η Ουκρανία, που μιλάει ήδη για κατεχόμενα εδάφη, έστειλε χιλιάδες στρατιώτες στο Κουρσκ, στη δυτκή Ρωσία, την περασμένη εβδομάδα, οι οποίοι κατέβαζαν τις ρωσικές σημαίες από κάθε πόλη και χωριό που περνούσαν, διεκδικώντας προβάδισμα στην πολεμική σύρραξη με τη Μόσχα μετά από πολλούς μήνες.

Την περασμένη Τετάρτη (14/8), αξιωματούχοι στο Κίεβο δήλωσαν ότι η Ουκρανία θα χρησιμοποιήσει τα καταληφθέντα ρωσικά εδάφη ως «νεκρή ζώνη» για να θωρακίσει τον βορρά της από τα ρωσικά πλήγματα.

Ο επικεφαλής των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων Ολεξάντερ Σίρσκιι, δήλωσε σήμερα (15/8) ότι το Κίεβο έχει ήδη εγκαταστήσει γραφείο στρατιωτικού διοικητή στο κατεχόμενο τμήμα του Κουρσκ, υποδηλώνοντας φιλοδοξίες επ' αορίστου παραμονής.

Η κατεχόμενη περιοχή υπερβαίνει τα 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα, δήλωσε ο Σίρσκιι.

Σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, στους στόχους της Ουκρανίας στο Κουρσκ περιλαμβάνεται η απόσπαση των ρωσικών δυνάμεων από την ανατολική περιοχή του Ντονμπάς, όπου η Ρωσία προχωρά σταθερά εδώ και μήνες και επιδιώκει να καταλάβει στο σύνολό της, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Αντρέι Ζαντορόγκνικ.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί.

Πλήγμα στο κύρος του Πούτιν

Εκτός από το πλήγμα στο κύρος του προέδρου Πούτιν - καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη εισβολή σε ρωσικό έδαφος από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο - οι δυνάμεις του Κιέβου κατέστρεψαν ρωσικές υποδομές, αιχμαλώτισαν στρατιώτες που θα «χρησιμοποιηθούν» σε συμφωνίες ανταλλαγής αιχμαλώτων και δημιούργησαν μια πληγή «στα πλευρά» της Ρωσίας, όπως δηλώνει έυστοχα ο Πολωνός στρατιωτικός αναλυτής Konrad Muzyka.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ουκρανική επίθεση στο ρωσικό έδαφος είναι «τρομοκρατική εισβολή» και ότι στοχοθετήθηκαν πολιτικές υποδομές, κάτι που η Ουκρανία αρνείται.

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία θα δώσει μια «άξια απάντηση» στην επίθεση, αλλά προέχει να εκδιωχθούν όλα τα ουκρανικά στρατεύματα από το ρωσικό έδαφος.

Από την πλευρά του το Κίεβο, το οποίο δεν πει πόσο καιρό σκοπεύει να παραμείνει στα νέα εδάφη, «δεν ενδιαφέρεται» να καταλάβει μόνιμα ρωσικό έδαφος, όπως δήλωσε αυτή την εβδομάδα εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο Πούτιν έχει επίσης δηλώσει ότι η Ουκρανία θέλει τα κατεχόμενα εδάφη ως διαπραγματευτικό χαρτί σε ενδεχόμενες ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ουκρανικές βλέψεις

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό αναλυτή Serhiy Zgurets (ο οποίος ζει στο Κίεβο), η Ουκρανία θα επιδιώξει να διατηρήσει τον έλεγχο του εδάφους μεταξύ των πόλεων Rylsk, Korenevoye και Sudzha καθώς και των συνόρων, κρατώντας τον έλεγχο μιας λωρίδας ρωσικού εδάφους πλάτους περίπου 20 χιλιομέτρων.

Η περιοχή αυτή, τόνισε, θα μπορούσε να διατηρηθεί με μόλις μια μικρή δύναμη που θα χρησιμοποιούσε συστήματα πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς και αεράμυνα.

«Αυτή την περιοχή δεν θα δυσκολευτεί να την υπερασπιστεί το Κϊεβο, δεδομένου ότι υπάρχουν λίγοι δρόμοι και μεγάλος αριθμός ποταμών», δήλωσε ο Zgurets.

Συμπλήρωσε δε, πως δεν αναμένεται να πιέσουν προς τη ρωσική περιφερειακή πρωτεύουσα Κουρσκ τα ουκρανικά στρατεύματα, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τα εκθέσει σε επιθέσεις εκατέρωθεν.

Ο Πολωνός αναλυτής δείχνει πιο επιφυλακτικός, προειδοποιώντας ότι η προσπάθεια να διατηρηθεί μια έκταση ρωσικής γης θα μπορούσε να υπαβάλλει τις ουκρανικές δυνάμεις σε σκληρή δοκιμασία με πολύ σημαντικές απώλειες δυνητικά.

Η επέλαση στο Κουρσκ ήταν «ένα τεράστιο στοίχημα» που βραχυπρόθεσμα αποδίδει, δήλωσε ο Muzyka.«Αλλά μπορεί σύντομα να έρθει ηβστιγμή που το κόστος θα αντισταθμίσει τα οφέλη, ειδικά δεδομένου του σταθερού ρυθμού της ρωσικής προέλασης στην περιοχή του Ντονέτσκ», είπε.

Η Μόσχα και το μέτωπο του Ντονμπάς

Ανώτερος Ρώσος διοικητής δήλωσε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν εκδιωχθεί από ένα χωριό στη συνοριακή περιοχή της Ρωσίας, αλλά εξακολουθούσαν να επιχειρούν κατά μήκος του μετώπου.

Δορυφορικές εικόνες από το Planet Lab και το Maxar έδειξαν πολλαπλά, προφανώς νέα, ρωσικής κατασκευής χαρακώματα πιο μακριά από τα σύνορα στην περιοχή του Κουρσκ.


Η Ρωσία έχει μέχρι στιγμής βασιστεί σε στρατιωτικές μονάδες από κοντά στο Κουρσκ για να απωθήσει τις ουκρανικές δυνάμεις, δήλωσε ο Pasi Paroinen, αναλυτής της φινλανδικής Black Bird Group, η οποία μελετά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας.

Μεταφέροντας τον πόλεμο στη Ρωσία, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να αποδυναμώσει την άμυνα του Κιέβου κατά μήκος του βασικού μετώπου στην Ουκρανία, ενώ η Ρωσία έχει ήδη στείλει χιλιάδες εφεδρείες σε μια προσπάθεια να εκδιώξει τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Η Μόσχα θα πρέπει να έχει αρκετές εφεδρείες, δήλωσε ο Paroinen, για να απαντήσει χωρίς να αποσύρει στρατεύματα από το πιο ενεργό μέτωπο του πολέμου στην περιοχή του Ντονμπάς.

Η Μόσχα προελαύνει αργά στο Ντονμπάς εδώ και μήνες, με αμέτρητους βομβαρδισμούς και αναπτύσσοντας ομάδες εφόδου που μ αν και έχουν υποστεί βαριές απώλειες,κάνουν μικρά βήματα προς τα εμπρός, δήλωσε ο πρώην υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας Ζαγοροντνιούκ.

Σε μια σιωπηρή αναγνώριση της αυξανόμενης πίεσης, ο Ζελένσκι διέταξε την Τετάρτη τον ανώτατο διοικητή του να στείλει περισσότερα όπλα στο Ποκρόβσκ και στο Τορέτσκ, μια άλλη πολιορκημένη πόλη που η Ρωσία προσπαθεί να καταλάβει.

«Δεν αισθάνομαι καλά που έκανα
αυτό που μας έκαναν οι Ρώσοι»

Υπάρχουν όμως και αντιδράσεις μέσα στους κόλπους των στρατιωτών του Κιέβου. Οπως δηλώνει χαρακτηριστικά ο 36χρονος Dmytro ήθελε ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα και ήλπιζε ότι η επίθεση κατά της Ρωσίας θα έθετε την Ουκρανία σε πιο ισότιμη βάση σε τυχόν διαπραγματεύσεις, αλλά αισθάνεται άβολα με την εισβολή σε ξένο έδαφος:«Ειλικρινά, δεν αισθάνομαι καλά που έκανα αυτό που μας έκαναν οι Ρώσοι».