ΚΟΣΜΟΣ

Βίντεο ντοκουμέντο από την εισβολή των Ουκρανών στο Κουρσκ - Πώς «έσπασαν» τη ρωσική γραμμή άμυνας

Η στιγμή που ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αντεπιτεθούν κατά την ουκρανική εισβολή στο Κουρσκ

Russian Defense Ministry Press Service

Πλάνα από την εισβολή στην ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ έδωσε στη δημοσιότητα ο ουκρανικός στρατός, καταγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο κατάφεραν να αιφνιδιάσουν τη Ρωσία και να «σπάσουν» την γραμμή άμυνας που είχε αναπτύξει στην περιοχή.

Στις εικόνες που καταγράφονται τεθωρακισμένα οχήματα να προελαύνουν, Ρώσους να αιχμαλωτίζονται και πυραυλικές επιθέσεις να εξαπολύονται.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανάρτηση του ουκρανικού στρατού, το βίντεο καταγράφει «την αποναρκοθέτηση, την καταστροφή των αμυντικών γραμμών του εχθρού, το έργο της αεροπορίας και του πυροβολικού, τους αιχμαλώτους».

Λιγότερο από μία εβδομάδα μετά ο ουκρανικός στρατός φαίνεται να προελαύνει στην περιοχή, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δημιούργησε «στρατιωτικό διοικητήριο στη ρωσική πόλη Σούτζα, η οποία ελέγχεται πλήρως».

Στην στρατηγικής σημασίας πόλη των 5.000 κατοίκων υπάρχουν υποδομές για το φυσικό αέριο που φτάνει από τη Σιβηρία, το οποίο ρέει μέσω ουκρανικών αγωγών στην Ευρώπη.

Από την αρχή της επιχείρησης στην περιοχή του Κουρσκ, τα στρατεύματά έχουν προχωρήσει σε βάθος 35 χιλιομέτρων και έχουν καταλάβει 1.150 τετραγωνικά χιλιόμετρα ρωσικής επικράτειας με συνολικά 82 οικισμούς.

Κατηγορεί για εμπλοκή τη Δύση η Μόσχα

Την ίδια ώρα, το «δεξί χέρι» του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο βοηθός του Νικολάι Πατρούσεφ κατηγορεί τη Δύση και το ΝΑΤΟ για εμπλοκή.

«Η επιχείρηση της Ουκρανίας στο Κουρσκ σχεδιάστηκε με το ΝΑΤΟ και τη Δύση» ισχυρίστηκε σε συνέντευξή του.

Αποστάσεις πήρε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, τονίζοντας πως «οι ΗΠΑ δεν ειδοποιήθηκαν πριν την ουκρανική εισβολή και δεν εμπλέκονται σε αυτή», όπως μετέδωσε ο Guardian.

«Πράσινο φως» για την χρήση βρετανικών όπλων σε ρωσικά εδάφη

Η δήλωση, πάντως του Πατρούσεφ, ακολουθεί της ανακοίνωσης του εκπροσώπου του υπουργείου Αμυνας της Βρετανίας την Πέμπτη (15/8) πως η αντεπίθεση της Ουκρανίας μπορεί να γίνεται με βρετανικά όπλα που έχουν παραχωρηθεί και μπορούν να χρησιμοποιούνται στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ρωσικό έδαφος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η Ουκρανία έχει σαφές δικαίωμα αυτοάμυνας κατά των παράνομων επιθέσεων της Ρωσίας» και «αυτό δεν αποκλείει επιχειρήσεις εντός της Ρωσίας».

Διευκρίνισε, όμως «ότι ο εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

«Στα πρόθυρα ενός τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου» προειδοποιεί Ρώσος βουλευτής

Την ίδια ώρα, όπως μετέδωσε το Reuters, επικαλούμενο το πρακτορείο ειδήσεων RIA o Ρώσος βουλευτής, Μιχαήλ Σερεμέτ, σε δήλωσή τοηυ την Παρασκευή (16/8) προειδοποίησε πως η ουκρανική εισβολή στη Ρωσία φέρνει τον πλανήτη κοντά σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.

«Λαμβάνοντας υπόψη την παρουσία δυτικού στρατιωτικού εξοπλισμού, τη χρήση δυτικών πυρομαχικών και πυραύλων σε επιθέσεις σε μη στρατιωτικές υποδομές και την αδιάψευστη απόδειξη συμμετοχής ξένων δυνάμεων στην επίθεση στο ρωσικό έδαφος, θα μπορούσε κανείς να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου», είπε ο Σερεμέτ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης