ΚΟΣΜΟΣ

Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας περιμένει τα αντίποινα της Χεζμπολάχ το Ισραήλ- Νέες εκκενώσεις στη Γάζα

Μαχητές της Χεζμπολάχ σε κορυφή κτηρίου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

AP Photo/Bilal Hussein

Αντίστροφα μετά ο χρόνος για τα αντίποινα της Χεζμπολάχ για τον θάνατο κορυφαίου στελέχους της και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, με το Ισραήλ να εκτιμά πως το χτύπημα αναμένεται μέχρι το τέλος της εβδομάδας. 

Η εκτίμηση αυτή θέτει τις Αμυντικές Δυνάμεις σε επιφυλακή, με ισραηλινές πηγές να δηλώνουν την Πέμπτη (15/8) σε τοπικά μέσα πως «το Ισραήλ θα είναι στο μέγιστο προετοιμασμένο για μια απάντηση από τη Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ισραηλινού Channel 13 «το Ισραήλ εκτιμά τώρα ότι η Χεζμπολάχ είναι αποφασισμένη να απαντήσει στη δολοφονία του ηγέτη Φουάντ Σουκρ, σε αντίθεση με το Ιράν, το οποίο εξακολουθεί να διστάζει να απαντήσει στη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη».

«Η Χεζμπολάχ μπορεί να εξαπολύσει επίθεση στο Ισραήλ μετά το τέλος της επίσκεψης του απεσταλμένου των ΗΠΑ Amos Hochstein, αλλά δεν έχει ακόμη καθορίσει τους στόχους της» σημειωνόταν μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Μέχρι στιγμής, πάντω, ισραηλινές πηγές και πληροφορίες Αμερικανών αξιωματούχων πως «είναι πιθανό ότι η Χεζμπολάχ θα πραγματοποιήσει την επίθεσή της την ιερή μέρα Tisha B’Av, που ξεκινά στις 12 Αυγούστου και ολοκληρώνεται στις 13 Αυγούστου» δεν έγιναν πραγματικότητα.

Το μόνο που μπορεί να αποτρέψει την επίθεση είναι η εκεχειρία στη Γάζα

Στο μεταξύ τρεις υψηλόβαθμοι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει πως μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα συγκρατούσε το Ιράν από μια άμεση ανταπόδοση στο Ισραήλ για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στο έδαφός του τον περασμένο μήνα.

Νέα εντολή για εκκένωση στη Γάζα από τον ισραηλινό στρατό

Και ενώ το Ιράν προειδοποιεί πως το μόνο που μπορεί να σταματήσει την Χεζμπολάχ είναι μια συμφωνία για εκεχειρία, οι επιθέσεις του IDF και η εκκένωση περιοχών στην νότια και κεντρική Γάζα που είχαν χαρακτηρισθεί ασφαλής ζώνη, δυναμιτίζουν την κατάσταση.

Προειδοποιητικά φυλλάδια και ηλεκτρονικά μηνύματα στάλθηκαν στην περιοχή βόρεια της πόλης Χαν Γιούνις και στην ανατολική ζώνη του Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ, όπου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν αναζητήσει καταφύγιο από τον πόλεμο σε άλλα σημεία της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι η προειδοποίηση έχει ως στόχο να περιορισθούν οι απώλειες μεταξύ των αμάχων και δοθεί η ευκαιρία στους πολίτες να απομακρυνθούν από την ζώνη των εχθροπραξιών.

Νωρίτερα, ο στρατός ανακοίνωσε ότι έπληξε ζώνη στην Χαν Γιούνις από την οποία είχαν εκτοξευθεί ρουκέτες κατά του χωριού Κισουφίμ την Πέμπτη και όπου βρέθηκαν όπλα, όπως φορητοί πύραυλοι, και εκρηκτικά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης