ΚΟΣΜΟΣ

Μαχμούντ Αμπάς: Δεν δεχόμαστε καμία λύση που διαλύει τα εδάφη μας

Μαχμούντ Αμπάς: Δεν δεχόμαστε καμία λύση που διαλύει τα εδάφη μας

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς

AP Photo / Andreea Alexandru (Φωτογραφία αρχείου)

Σε δηλώσεις του ο Μαχμούντ Αμπάς από το βήμα της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης τόνισε ότι «η Γάζα είναι δική μας, όπως και η Δυτική Όχθη και η Ιερουσαλήμ, είναι δικές μας. Δεν δεχόμαστε καμία λύση που διαλύει τα εδάφη μας. Ως εκ τούτου, θα ήθελα να ανακοινώσω εδώ, παρουσία σας, ότι δεν μας απομένει καμία λύση. Αποφάσισα να πάω στη Γάζα μαζί με τους αδελφούς μου στην παλαιστινιακή ηγεσία και θα το κάνω».

«Ακολουθούμε την εντολή του Ισλάμ: Είτε νικητές, είτε μάρτυρες… Μιλάω εδώ από ένα διεθνές βήμα. Καλώ όλους τους Άραβες και ηγέτες του ισλαμικού κόσμου και τους αξιωματούχους του ΟΗΕ να κάνουν αυτό το ανθρωπιστικό καθήκον όλοι μαζί. Λέμε ας το κάνουμε αυτό για χάρη της ειρήνης. Καλώ επίσης το Συμβούλιο Ασφαλείας, απευθύνω έκκληση στο Συμβούλιο που εξέδωσε 80 ψηφίσματα που δεν εφαρμόστηκαν. Μετά τη Γάζα θα κατευθυνθούμε στην Ιερουσαλήμ. Θα πάω στην αιώνια πρωτεύουσά μας».

«Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι (σ.σ. η Ιερουσαλήμ) έχει μια ξεχωριστή θέση στις καρδιές σας. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε σε αυτό το θέμα. Γνωρίζουμε τη θέση της Ιερουσαλήμ στις καρδιές των Τούρκων. Η Ιερουσαλήμ είναι η πρώτη μας Κίμπλα, το Αλ Άκσα είναι η πρώτη μας Κίμπλα. Η Ιερουσαλήμ είναι μια κόκκινη γραμμή για εσάς και για εμάς. Όποιος παραχωρεί έστω και ένα κομμάτι της Παλαιστίνης δεν είναι ούτε μαζί μας ούτε μαζί σας. Αυτός ο τόπος είναι παρακαταθήκη σε εμάς από τη θρησκεία και την Ιστορία».