ΚΟΣΜΟΣ

Στην Τουρκία ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς - Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Στην Τουρκία ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς - Η συνάντηση με τον Ερντογάν

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς

AP Photo/Burhan Ozbilici

Επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί σήμερα, Τετάρτη (14/8) και αύριο Πέμπτη (15/8) ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα απευθύνει ομιλία στην Ολομέλεια της Εθνοσυνέλευσης, που θα συνεδριάσει εκτάκτως για τον σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αμπάς θα έχει πρώτα διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Νουμάν Κουρτουλμούς και στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν.

Θα ακολουθήσει η συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 15.00 και, μετά την εναρκτήρια ομιλία του Κουρτουλμούς, τον λόγο θα πάρει ο Μαχμούντ Αμπάς. Ο Πρόεδρος Ερντογάν θα παρακολουθήσει την ομιλία του στην αίθουσα της Ολομέλειας.

Μετά την ειδική συνεδρίαση της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Αμπάς και Ερντογάν θα ξεναγηθούν την έκθεση φωτογραφίας με θέμα την Παλαιστίνη στους χώρους του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με την εφημερίδα Cumhuriyet, η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες του δολοφονηθέντος επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια από τις επισκέψεις του στην Τουρκία.

Στις 27 Ιουλίου, μιλώντας στη γενέτειρά του Ριζούντα, στην βορειοανατολική Τουρκία, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι ορισμένα κόμματα επικρίνουν την κυβέρνηση επειδή δεν κάλεσε τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής στην Τουρκία για να μιλήσει στο Κοινοβούλιο.

«Ο κ. Αμπάς, ο οποίος δεν ήρθε παρ' όλο που τον προσκαλέσαμε, να μας συγχωρεί, θα πρέπει κατ' αρχάς να ζητήσει συγγνώμη από εμάς. Τον προσκαλέσαμε αλλά δεν ήρθε. Περιμένουμε να δούμε αν θα έρθει», είχε δηλώσει τότε ο Τούρκος πρόεδρος.

Λίγες ημέρες αργότερα ανακοινώθηκε η επίσκεψη του Μαχμούντ Αμπάς στην Τουρκία και η ομιλία του στην τουρκική Εθνοσυνέλευση.