ΚΟΣΜΟΣ

Σφοδρός καύσωνας πλήττει Βόρεια και Νότια Κορέα

Υψηλές θερμοκρασίες πλήττουν τόσο τη Βόρεια όσο και τη Νότια Κορέα με τους κατοίκους να αποζητούν λίγη δροοσιά στα συντριβάνια

AP Photo/Ahn Young-joon

Η Βόρεια Κορέα βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα «σφοδρό» κύμα ζέστης με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων να κάνουν λόγο για θερμοκρασίες έως τους 37 βαθμούς Κελσίου, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας, την ώρα που και η γειτονική της Νότια Κορέα πλήττεται από ζέστη. Το υπουργείο Εσωτερικών της Σεούλ ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (13/8) ότι 21 άνθρωποι πιθανόν πέθαναν από επιπλοκές που προκάλεσαν τα κύματα ζέστης στη χώρα από τις αρχές του έτους.

«Υψηλές θερμοκρασίες που κυμαίνονται μεταξύ 33 και 37 βαθμών Κελσίου αναμένονται σε διάφορες περιοχές, γι’ αυτό ακριβώς βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για καύσωνα έως τη 14η Αυγούστου», ανακοίνωσε σήμερα στο AFP ο Κιμ Κουάνγκ Χιοκ, ένας επικεφαλής του κρατικού κέντρου Υδρομετεωρολογίας της Βόρειας Κορέας.

Η υπηρεσία του «εργάζεται στην πρόβλεψη των σφοδρών κυμάτων ζέστης και (…) στο να ενημερώνει τις περιοχές που πλήττονται προκειμένου να μπορέσουν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα», συμπλήρωσε ο Κιμ Κουάνγκ Χιοκ.

Το βόρειο τμήμα της χώρας επλήγη προσφάτως από μεγάλες πλημμύρες, με τα ΜΜΕ να περιγράφουν τις προσπάθειες των αρχών για να μετριάσουν τον αντίκτυπο ενός «αφύσικου και καταστροφικού καιρού».

Πάνω από 20 νεκροί από καύσωνα στη Νότια Κορέα

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στη Νότια Κορέα, η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία κατέγραψε χθες (12/8) τη μέγιστη θερμοκρασία στους 38,7 βαθμούς Κελσίου στο Γιεότζου, στην επαρχία Γκιόνγκι (βόρεια).

Το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα, Τρίτη (13/8) ότι 21 άνθρωποι πιθανόν πέθαναν από επιπλοκές που προκάλεσαν τα κύματα ζέστης στη χώρα από τις αρχές του έτους.

Στην περιοχή παρατηρείται επίσης το φαινόμενο της «τροπικής νύχτας», που σημαίνει ότι ο υδράργυρος δεν πέφτει παρά μόνο σπάνια κάτω των 25 βαθμών τη νύχτα. Η χώρα κατέγραψε 22 συναπτές ημέρες με αυτό το φαινόμενο, το τρίτο μεγαλύτερο διάστημα από τότε που τηρούνται μετεωρολογικά μητρώα.

Ρεκόρ κατανάλωσης ρεύματος

Σε αυτό το πλαίσιο, η Νότια Κορέα γνώρισε χθες ένα ρεκόρ στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος που συνδέεται με τη χρήση του κλιματισμού και των ανεμιστήρων.

Οι Βόρειοι γείτονές της , πιο στερημένοι, βρίσκονται συχνά αντιμέτωποι με διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

«Ακόμα και στην πρωτεύουσα Πιονγκγιάνγκ, στην πλουσιότερη περιοχή της χώρας, μονάχα το 0,1% των κατοίκων μπορεί να χρησιμοποιήσει κλιματισμό, εφόσον διαθέτει», περιγράφει ο Αχν Τσαν-ιλ, διευθυντής του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για τη Βόρεια Κορέα.

Ο ερευνητής πιστεύει, επομένως, ότι ο απολογισμός θυμάτων αυτού του κύματος ζέστης στον Βορρά θα μπορούσε να είναι πολύ πιο μεγάλος σε σύγκριση με τον Νότο, αν και οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ δεν δημοσιεύουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Σχετικά με τις πρόσφατες πλημμύρες που έπληξαν τη Βόρεια Κορέα, νοτιοκορεατικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι 1.500 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους ή αγνοούνται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης