ΚΟΣΜΟΣ

Φάρμακα στο εξωτερικό ψάχνει η Βόρειος Κορέα για τον Κιμ - Φόβοι ότι θα πεθάνει πρόωρα

Φάρμακα στο εξωτερικό ψάχνει η Βόρειος Κορέα για τον Κιμ - Φόβοι ότι θα πεθάνει πρόωρα

O Κιμ Γιονγκ Ουν

Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Φάρμακα στο εξωτερικό αναζητά η Βόρειος Κορέα προκειμένου να βοηθήσει τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν που πάσχει από προβλήματα υγείας που προκαλούνται από την παχυσαρκία, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής αρτηριακής πίεσης και του διαβήτη. 

Αυτό αναφέρει η υπηρεσία κατασκοπείας της Νότιας Κορέας.

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NIS), η κύρια κατασκοπευτική υπηρεσία της Νότιας Κορέας, δήλωσε σε πολιτικούς στη Σεούλ τη Δευτέρα (29/7) ότι οι βοηθοί του Κιμ προσπαθούν να προμηθευτούν νέα φάρμακα από το εξωτερικό για να βοηθήσουν τον ηγέτη του Βορρά.

Ο Κιμ, 40 ετών, είναι γνωστό ότι πίνει και καπνίζει πολύ και προέρχεται από οικογένεια με ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.

Τόσο ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, όσο και ο παππούς του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, που κυβέρνησαν το μυστικοπαθές κράτος πριν από αυτόν, πέθαναν από καρδιακά προβλήματα.

Ο Κιμ, ο οποίος ανέλαβε την εξουσία το 2011 μετά τον θάνατο του πατέρα του, έχει ύψος περίπου 170 εκατοστά και παλαιότερα ζύγιζε 140 κιλά γεγονός που τον τοποθετεί στην κατηγορία των παχύσαρκων στο διάγραμμα του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

Αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών είπαν στη συνάντηση ότι ο Κιμ παρουσιάζει συμπτώματα υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη από τα τριάντα του και ότι είναι πιθανό τελικά να πάθει καρδιακή νόσο, αν δεν βελτιώσει την υγεία του.

Η Βόρεια Κορέα είναι μία από τις πιο μυστικοπαθείς χώρες στον κόσμο και δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου τρόποι για τους ξένους να γνωρίζουν τις ακριβείς συνθήκες υγείας του Κιμ.

Η υγεία του Κιμ βρίσκεται στο επίκεντρο εκτός της Βόρειας Κορέας, επειδή δεν έχει αποφασίσει επισήμως ποιος θα τον διαδεχθεί και θα αναλάβει τον έλεγχο του αυξανόμενου πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας.

Η κόρη του, η οποία φέρεται να ονομάζεται Κιμ Γιου ε και είναι ηλικίας 10 ετών, φαίνεται να προετοιμάζεται για τη θέση.