ΚΟΣΜΟΣ

Τα άλογα είναι εξυπνότερα απ’ ό,τι νομίζαμε - Καταστρώνουν στρατηγικές σύμφωνα με νέα μελέτη

Τα άλογα είναι εξυπνότερα απ’ ό,τι νομίζαμε - Καταστρώνουν στρατηγικές σύμφωνα με νέα μελέτη

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Animal Behaviour Science υποστηρίζει ότι τα άλογα είναι πιο προηγμένα γνωστικά από ό,τι τους αναγνωρίζεται

Freepik

Μια νέα μελέτη έδειξε ότι τα άλογα είναι πιο έξυπνα από ό,τι θεωρούνταν προηγουμένως, αφού παρατηρήθηκε ότι προσαρμόζονται γρήγορα σε ένα παιχνίδι με μεταβαλλόμενους κανόνες και λιχουδιές επιβράβευσης.

Σύμφωνα με το BBC News, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Τρεντ του Νότιγχαμ εξεπλάγησαν από τον τρόπο με τον οποίο τα άλογα κατανόησαν γρήγορα το παιχνίδι, καταρρίπτοντας προηγούμενες θεωρίες ότι οι εγκέφαλοι των αλόγων ανταποκρίνονται μόνο σε άμεσα ερεθίσματα και δεν είναι αρκετά πολύπλοκοι για να καταστρώσουν στρατηγικές.

Τα νέα ευρήματα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ηπιότερα και σωστότερα προγράμματα εκπαίδευσης αλόγων και σε βελτιώσεις στην ευημερία τους, δήλωσαν οι ερευνητές.

Αλλαγές κανόνων και προσαρμογή

Στη μελέτη συμμετείχαν 20 άλογα, τα οποία αρχικά επιβραβεύθηκαν με μια λιχουδιά για να αγγίξουν με τη μύτη τους μια κάρτα.

Στο δεύτερο στάδιο, εισήχθη ένα «φανάρι στοπ» και ο κανόνας άλλαξε έτσι ώστε η επιβράβευση να δίνεται μόνο εάν άγγιζαν την κάρτα ενώ το φως ήταν σβηστό. Αυτό δεν άλλαξε τη συμπεριφορά των αλόγων, τα οποία άγγιζαν την κάρτα ανεξάρτητα από την κατάσταση του φωτός.

Η κατάσταση διαφοροποιήθηκε στο τελικό στάδιο, όταν οι κανόνες άλλαξαν για τρίτη φορά και οι ερευνητές εισήγαγαν την ποινή της διακοπής 10 δευτερολέπτων για το άγγιγμα της κάρτας ενώ το φανάρι ήταν αναμμένο.

Η ομάδα παρατήρησε μια ταχεία προσαρμογή στη συμπεριφορά των αλόγων τώρα που υπήρχε ένα κόστος όταν έκαναν λάθος. Όλα τους έμαθαν γρήγορα να παίζουν με τους κανόνες για να αποφύγουν τη διακοπή, δήλωσαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι το γεγονός ότι τα άλογα προσαρμόστηκαν τόσο γρήγορα υποδεικνύει ότι κατανοούσαν τον κανόνα του φαναριού σε όλη τη διάρκεια, αλλά δεν είχαν κανένα λόγο να τον ακολουθήσουν όταν δεν υπήρχε καμία συνέπεια σε περίπτωση που έκαναν λάθος.

Η σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Applied Animal Behaviour Science, δείχνει ότι τα άλογα είναι πιο προηγμένα γνωστικά από ό,τι τους αναγνωρίζεται, σύμφωνα με τους ερευνητές.