ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Οι λόγοι που οδήγησαν στον θάνατο τα άλογα στον Δέλτα του Έβρου

Οι λόγοι που οδήγησαν στον θάνατο τα άλογα στον Δέλτα του Έβρου

Φωτογραφία αρχέιου

EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Η λειψυδρία, η εισχώρηση θαλασσινού νερού στο Δέλτα του ποταμού Έβρου και οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες φαίνεται να οδήγησαν στο θάνατο τα άλογα που διαβιούσαν στην περιοχή. 

«Το πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι μετά την εισχώρηση στον ποταμό-σε μήκος περίπου 10 χλμ- του θαλασσινού νερού με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη νησίδα να περιβάλλεται πλέον από μη πόσιμο νερό» εξηγεί ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου, Ευάγγελος Πουλιλιός.

Η διαχείριση και επίλυση του εν λόγω προβλήματος σε μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονική στιγμή, όπως αναφέρει ο κ. Πουλιλιός, λόγω της λειψυδρίας και της δυσκολίας επιχείρησης υδροδότησης της περιοχής.

«Εδώ και χρόνια αυτή η περιοχή έχει εγκαταλειφθεί. Έχουν προηγηθεί πλημμύρες, καταστροφές» σημειώνει, συμπληρώνοντας πως η δυσκολία έγκειται μεταξύ άλλων και στη δυνατότητα μεταφοράς στο σημείο της απαιτούμενης ποσότητας νερού, της δημιουργίας και τοποθέτησης δεξαμενών και ποτιστριών αλλά και ζωοτροφής.

Μεταφορά νερού σε δεξαμενές και λεκάνες

Σύμφωνα με τον ίδιο ομάδα κατοίκων μεταφέρει ήδη νερό στις πρώτες δεξαμενές και λεκάνες που έχουν τοποθετηθεί φροντίζοντας οι ίδιοι να κατευθύνουν προς αυτές τα άλογα, σημειώνοντας πως αύριο η Περιφέρεια θα προμηθεύσει περισσότερες δεξαμενές ώστε ο αριθμός τους να είναι ικανός για την κάλυψη των αναγκών σε νερό των ζώων.

«Έχουν κληθεί οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου να πάνε στη νησίδα, οπότε και θα υπάρξει ακριβή εικόνα της κατάστασης των ζώων», δηλώνει, προσθέτοντας πως στο σχεδιασμό της Π.Ε. Έβρου προβλέπεται η μεταφορά νερού με υδροφόρες, η παρουσία στην περιοχή πυροσβεστικού οχήματος για τον ανεφοδιασμό των δεξαμενών καθώς η διάνοιξη δρόμου για τη διευκόλυνση πρόσβασης στο σημείο των εν λόγων οχημάτων.

Άμεση η κινητοποίηση των κατοίκων

Ο πρόεδρος του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, Νίκος Μουσουνάκης σημειώνει ότι ο εντοπισμός της σορού του πρώτου νεκρού αλόγου έγινε από επαγγελματίες ψαράδες-μέλη του συλλόγου οι οποίοι και το ανέφεραν στη Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Δέλτα του Έβρου και περιγράφει τις ενέργειες στις οποίες προέβη ο σύλλογος.

Όπως αναφέρει ο ίδιος ενημέρωσε άμεσα για το θέμα την Περιφέρεια και ζητήθηκε η συνδρομή τόσο της ίδιας όσο και άλλων φορέων για την κάλυψη της ανάγκης σε νερό.

«Οι κάτοικοι της περιοχής, στο σύνολό τους μέλη του συλλόγου Αινήσιο Δέλτα, κινητοποιηθήκαμε άμεσα και ήδη μεταφέραμε με οχήματα και βάρκες στη νησίδα τα πρώτα 300 πλαστικά δοχεία (μπετόνια) νερό τα οποία όμως δεν επαρκούν για τις ανάγκες σε νερό των ζώων» σημείωσε.

Μη πόσιμο το νερό

Την ίδια στιγμή, η εισχώρηση του θαλασσινού νερού σε μεγάλος μήκος στον ποταμό Έβρο δεν είναι κάτι πρωτοφανές καθώς συνέβαινε και τα προηγούμενα χρόνια. «Τα τελευταία χρόνια επί του τουρκικού εδάφους δημιουργήθηκε φράγμα συγκράτησης των υδάτων το οποίο αφενός εξυπηρετεί και τους Έλληνες αγρότες γιατί συγκεντρώνεται ικανή ποσότητα νερού για την άρδευση των παρέβριων αγροτικών καλλιεργειών, αφετέρου όμως σε περιόδους ξηρασίας η μειωμένη ροή του ποταμού δημιουργεί τις συνθήκες επικράτησης εξ ολοκλήρου του θαλασσινού νερού, με αποτέλεσμα τη διαμόρφωση της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε το τελευταίο διάστημα με το να μην πέφτει σταγόνα γλυκού νερού γεγονός που σχεδόν έχει εξαφανίσει και το σύνολο των ψαριών του γλυκού νερού», αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ.

«Η επανεμφάνιση των ψαριών θα αποκατασταθεί καθώς με την έναρξη των βροχοπτώσεων από το φθινόπωρο και σε συνδυασμό με το άνοιγμα του φράγματος επί του τουρκικού εδάφους αναμένουμε να επανέλθει η ισορροπία μεταξύ γλυκού και αλμυρού νερού στο ποτάμι» προσθέτει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ