ΤΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΑ ΧΑΡΤΙΑ ΤΟΥ ΚΙΕΒΟΥ ΚΟΣΜΟΣ

Τι σκοπεύει να πετύχει με την εισβολή στη Ρωσία η Ουκρανία - Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

Τι σκοπεύει να πετύχει με την εισβολή στη Ρωσία η Ουκρανία - Τα τρία επικρατέστερα σενάρια

Καταστροφές στο Κουρσκ μετά από ουκρανική επίθεση

AP Photo

Κλυδωνισμούς στην απόλυτη κυριαρχία της Ρωσίας προσπαθεί να δημιουργήσει το Κίεβο, με την εισβολή στα ρωσικά εδάφη, αποκαλύπτοντας τρόπον τινά τις αδυναμίες της Μόσχας.

Σκοπός είναι να «αποσταθεροποιηθεί» η Ρωσία σχολιάζει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων κορυφαίος Ουκρανός αξιωματούχος, ενώ η διείσδυση στα εδάφη του αντίπαλου στρατοπέδου εισέρχεται στην έκτη ημέρα της.

«Είμαστε σε θέση επίθεσης. Στόχος είναι να μετατοπιστούν οι θέσεις του εχθρού, να προκληθούν οι μέγιστες απώλειες και να αποσταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Ρωσία καθώς δεν είναι σε θέση να προστατεύσουν τα σύνορά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ρωσικό στρατό περίπου 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες αναπτύχθηκαν στη διασυνοριακή εισβολή που ξεκίνησε την Τρίτη (6/8). Ο Ουκρανός αξιωματούχος ισχυρίζεται πως οι στρατιώτες «είναι πολύ περισσότεροι. Χιλιάδες».

Από την πλευρά του, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έσπασε τη σιωπή του για την επίθεση μετά από αρκετές ημέρες, αναλαμβάνοντας την ευθύνη σε ομιλία του το Σάββατο (9/8), λέγοντας ότι το Κίεβο «μετατοπίζει τον πόλεμο στο έδαφος του επιτιθέμενου».

Τα στρατεύματά της Ουκρανίας έχουν διεισδύσει αρκετά χιλιόμετρα αναγκάζοντας τον ρωσικό στρατό να σπεύσει με εφεδρείες και επιπλέον εξοπλισμό, αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν έχει δώσει ακριβείς λεπτομέρειες για τις δυνάμεις που δεσμεύτηκαν.

Η Ρωσία έχει απομακρύνει δεκάδες χιλιάδες αμάχους από την περιοχή και η Ουκρανία έχει επίσης απομακρύνει χιλιάδες ανθρώπους από την περιοχή Σάμι που βρίσκεται πέρα ​​από τα σύνορα.

Προσπάθεια κατάληψης εδαφών ως διαπραγματευτικό «χαρτί»

Τι σκοπεύει, όμως, να επιτύχει μακροπρόθεσμα η Ουκρανία πέρα ​​από το να σοκάρει τη Μόσχα και να αποδείξει ότι τα σύνορα του γείτονά της δεν είναι πλέον ασφαλή;

Σύμφωνα με αναλυτές, η επίθεση θα μπορούσε να αποτελεί μια προσπάθεια να καταλάβει και να κρατήσει εδάφη που θα χρησιμοποιήσει έπειτα ως διαπραγματευτικό «χαρτί» για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση των εδαφών που έχουν προσαρτηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ωστόσο, όπως εξηγεί το skynews, μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε μια τεράστια δέσμευση ουκρανικών στρατευμάτων σε βάθος χρόνου για να αντιμετωπίσουν τις ρωσικές προσπάθειες να τους απωθήσουν και δεν είναι σαφές εάν στο Κίεβο «βγαίνουν τα νούμερα».

Απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από την πρώτη γραμμή

Το δεύτερο σενάριο, είναι ότι η Ουκρανία να ελπίζει να απομακρύνει τις ρωσικές δυνάμεις από τις θέσεις της πρώτης γραμμής στην ανατολική και νότια Ουκρανία για να καταφέρει να στηρίξει τη δική της άμυνα.

Αυτό, βέβαια, μπορεί να μην είναι απαραίτητο δεδομένου του αριθμού των εφεδρειών που μπορούν ακόμη να αναπτυχθούν στη Ρωσία.

Προσπάθεια πυρηνικού εργοστασίου στο Κουρσκ

Σύμφωνα με το τρίτο σενάριο, με την επίθεση στο Κουρσκ, η Ουκρανία μπορεί να επιδιώκει να καταλάβει ένα πυρηνικό εργοστάσιο που βρίσκεται στην περιοχή, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως μοχλός πίεσης στα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από την μεγάλη εγκατάσταση πυρηνικής ενέργειας στην Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από τις πρώτες μέρες του πολέμου κιόλας.

Και αυτή όμως η στόχευση, συνιστά ένα τεράστιο εγχείρημα, που θα απαιτούσε σημαντικές ενισχύσεις από την Ουκρανία.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όποιοι και αν είναι οι στόχοι του Κιέβου, η επίδειξη δύναμης στη Ρωσία αποτελεί μια κίνηση που ελλοχεύει σημαντικούς κινδύνους.

Με πληροφορίες από: "Thousands" of troops part of incursion aiming to "destabilise" Russia, says top Ukrainian official France24