ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουκρανία ενισχύει την επίθεσή της στα ρωσικά εδάφη - Αναπτερωμένο το ηθικό του Κιέβου

Ρωσικό τανκ

Russian Defense Ministry Press Service via AP

Η αιφνιδιαστική ουκρανική εισβολή στη Ρωσία συνεχίστηκε για πέμπτη ημέρα το Σάββατο, ωθώντας το Κρεμλίνο να ανακοινώσει αυξημένα μέτρα ασφαλείας στις παραμεθόριες περιοχές. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να πιέζουν βαθύτερα στη Ρωσία, δίνοντας το σήμα ότι αυτή η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μια σύντομη επιδρομή αλλά μια πιθανή κατοχή.

«Δεν είναι επιδρομή, αυτό είναι κάτι διαφορετικό», είπε ο Αντρέι Ζαγκορόντνιουκ, πρώην υπουργός Άμυνας και πρόεδρος του Κέντρου Αμυντικών Στρατηγικών της Ουκρανίας και πρόσθεσε: «Δεν είναι θέμα παραμονής εκεί για πάντα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι θέμα προσπάθειας να επεκτείνουν τις δυνάμεις τους», πρόσθεσε. «Αμφιβάλλω αν η ηγεσία της Ουκρανίας έχει αυτά τα σχέδια να καταλάβει το ρωσικό έδαφος και να το κρατήσει επ' αόριστον».

Όπως σχολιάζει η Washington Post, η εξέλιξη αυτή αποτελεί σημάδι της αυξανόμενης ανασφάλειας της Μόσχας. Την ίδια στιγμή, φυσικά εγείρονται ερωτήματα σχετικά με τον απώτερο στόχο της Ουκρανίας καθώς και για τη διάρκεια της επίθεσης στη ρωσική παραμεθόριο.

Αν και οι Ουκρανοί αξιωματούχοι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη δημόσια, οι στρατιώτες που πολεμούν στη Ρωσία δημοσιεύουν βίντεο και φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που πιθανολογείται ότι είναι από την περιοχή του Κουρσκ και το Μπέλγκοροντ.

Μήνυμα προς τη Δύση

Η εισβολή της Ουκρανίας στη Ρωσία, πέτυχε να μετατοπίσει το αφήγημα για το Κίεβο. Αντί να θρηνούν καθημερινά για την πρόοδο της Ρωσίας στο ανατολικό μέτωπο, οι Ουκρανοί πλέον παρακολουθούν με αναπτερωμένο ηθικό τα νέα των στρατευμάτων τους που πιέζουν όλο και πιο βαθιά στα ρωσικά εδάφη.

«Ο πόλεμος είναι και ένας διαγωνισμός θέλησης και ηθικού» δήλωσε ο Φραντς-Στέφαν Γκάντι, στρατιωτικός αναλυτής με έδρα τη Βιέννη. «Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη Δύση και τους Ουκρανούς συμμάχους και εταίρους ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να είναι ικανή να ξεκινήσει επιθετικές επιχειρήσεις, ότι η Ουκρανία είναι ικανή να διεξάγει αρκετά περίπλοκες επιχειρήσεις σε εχθρικό έδαφος».

Μάλιστα, διπλωματικές πηγές κάνουν λόγο και για το «τέλειο τάιμινγκ» πριν τις αμερικανικές εκλογές προκειμένου να επαναφέρουν στην ατζέντα το ζήτημα.

H Washington Post αναφέρει ότι αρκετές ουκρανικές μηχανοκίνητες μονάδες φαίνεται να συμμετέχουν στην επίθεση, κάτι που σημαίνει ότι το Κίεβο πιθανότατα απομάκρυνε χιλιάδες στρατιώτες από το πεδίο της μάχης στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις κέρδιζαν έδαφος το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ενώ αναλυτές εκτιμούν ότι ο ουκρανικός στρατός είναι πιθανό να προσπαθεί να «διασπάσει» τις ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία, παίρνοντας ένα σημαντικό ρίσκο απομακρύνοντας στρατιώτες από εκείνες τις περιοχές.

Μεταφέρουν τον πόλεμο στη Ρωσία

Ουκρανοί αξιωματούχοι, τους οποίους επικαλείται η Washington Post, δηλώνουν ότι η «μεταφορά» του πολέμου στη Ρωσία και το γεγονός ότι οι πολίτες της Ρωσίας θα βιώσουν όσα υφίστανται οι Ουκρανοί τα τελευταία δύο χρόνια, θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν και πιθανώς θα βελτιώσει τη θέση του Κιέβου στις μελλοντικές διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου.

Ολα αυτά την ώρα που οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι θέτουν σε ισχύ καθεστώς μάχης κατά της τρομοκρατίας στις περιφέρειες Κουρσκ, Μπέλγκοροντ και Μπριάνσκ, προβλέποντας μεταξύ άλλων «περιορισμούς στην κυκλοφορία για τα οχήματα και τους πεζούς στους δρόμους» και περιορισμούς χρήσης των μέσων επικοινωνίας. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε από την πλευρά του το Σάββατο ότι η ουκρανική επέλαση στο Κουρσκ έχει διακοπεί.

Τα πρώτα θύματα αμάχων

Ένας 35χρονος πατέρας και o τετράχρονος γιος του σκοτώθηκαν κι άλλοι τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από μία ρωσική αεροπορική επίθεση στο Κίεβο, ανακοίνωσαν σήμερα οι ουκρανικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ένα δεκατριάχρονο κορίτσι ήταν μεταξύ των τραυματισμένων, σύμφωνα με μία ανάρτηση των ουκρανικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Στη Ρωσία, τώρα, τουλάχιστον δεκατρείς άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι δυο από τους οποίους διακομίστηκαν σε νοσοκομείο και νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών πυραύλου που εκτόξευσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σε εννιαώροφη πολυκατοικία στην πόλη Κουρσκ, όπως ανακοίνωσε ο υπηρεσιακός περιφερειάρχης Αλεξέι Σμίρνοφ τις πρώτες πρωινές ώρες.

Δυνάμεις της Μόσχας προσπαθούν για έκτη συναπτή ημέρα να απωθήσουν ουκρανικά στρατεύματα που εισέβαλαν στην Κουρσκ· πρόκειται για το μεγαλύτερο τέτοιο εγχείρημα των δυνάμεων του Κιέβου από τον Φεβρουάριο του 2022, όταν ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην ουκρανική επικράτεια.

Οι αρχές απομάκρυναν εσπευσμένα δεκάδες χιλιάδες ρώσους πολίτες από περιοχές που κινδυνεύουν.

Οι ένοικοι της πολυκατοικίας που χτυπήθηκε επρόκειτο να μεταφερθούν σε κέντρα προσωρινής υποδοχής, διευκρίνισε ο δήμαρχος της Κουρσκ, ο Ιγκόρ Κούτσιακ, μέσω Telegram. Πρόσθεσε πως στην πόλη κηρύχθηκε νωρίτερα συναγερμός για αεροπορική επιδρομή.

Στο μεταξύ, στη ρωσική πόλη Βαρόνεζ, πρωτεύουσα της ομώνυμης περιφέρειας, συντρίμμια drone της Ουκρανίας που καταρρίφθηκε προκάλεσαν ζημιές σε κτίριο της δημόσιας διοίκησης και σε εγκατάσταση κοινωφελούς οργανισμού, ανέφερε ο περιφερειάρχης Αλεξάντερ Γκούσεφ μέσω Telegram.

Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, διαβεβαίωσε, ενώ για το συμβάν δεν έχει υπάρξει κανένα σχόλιο από πλευράς Κιέβου μέχρι στιγμής.

Τόσο η Ουκρανία όσο και η Ρωσία αρνούνται πως βάζουν εσκεμμένα στο στόχαστρο αμάχους στον πόλεμο, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, μετέτρεψε εκατομμύρια άλλους σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες και δεν διαφαίνεται προοπτική να τερματιστεί σύντομα.

Με πληροφορίες από: Ukraine appears to expand Russia incursion, in morale boost for Kyiv By Isabelle Khurshudyan and Anastacia Galouchka / Washington Post

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης