ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ λέει ότι εξουδετέρωσε 19 τρομοκράτες στη φονική επιδρομή στο σχολείο στη Γάζα

Το Ισραήλ λέει ότι εξουδετέρωσε 19 τρομοκράτες στη φονική επιδρομή στο σχολείο στη Γάζα

Η αυλή του σχολείου στη Γάζα μετά το πολύνεκρο ισραηλινό χτύπημα 

(AP Photo)

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε το βράδυ του Σαββάτου 10/08 ότι εξουδετέρωσε «τουλάχιστον 19 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ» στην πολύνεκρη αεροπορική επιδρομή του σε σχολείο της Γάζας, η οποία προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

«Κατόπιν έρευνας των υπηρεσιών πληροφοριών, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι τουλάχιστον 19 τρομοκράτες της Χαμάς και της Ισλαμικής Τζιχάντ εξουδετερώθηκαν», τόνισε ο στρατός σε ανακοίνωση στην οποία δημοσίευσε τα ονόματα και τις φωτογραφίες που παρουσιάζει ως εκείνα των σκοτωμένων μαχητών.

«Οι τρομοκράτες επιχειρούσαν με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών (...) από το εσωτερικό της περιβόλου» του σχολικού κτιριακού συγκροτήματος, πρόσθεσε η ανακοίνωση.

Ο ισραηλινός στρατός επιπρόσθετα ανέφερε ότι η επιδρομή έγινε «με τη χρήση τριών πυρομαχικών ακριβείας» και ότι «ο χώρος στον οποίο βρίσκονταν οι τρομοκράτες δεν υπέστη σημαντικές ζημιές».

Σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία του παλαιστινιακού θύλακα, από το πλήγμα αυτόυ του ισραλινού στρατού στο σχολικό κτιριακό συγκρότημα σκοτώθηκαν 93 Παλαιστίνιοι.

Πολλαπλασιάζει τα πλήγματα το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ενεπλάκη σε μάχες, τόσο «χερσαίες» όσο και «στο υπέδαφος» στη Χαν Γιούνις, μεγάλη πόλη στη νότια Λωρίδα της Γάζας που έχει μετατραπεί κατά μεγάλο μέρος της σε συντρίμμια. Έκανε λόγο για «πάνω από 30» αεροπορικούς βομβαρδισμούς εναντίον «στόχων», θέσεων ή εγκαταστάσεων της Χαμάς.

Προχθές, διέταξε την εσπευσμένη απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού από ανατολικές συνοικίες της πόλης. Ριγμένοι στους δρόμους για την πολλοστή φορά, χιλιάδες άνθρωποι έφευγαν, με τα πόδια, με αυτοκίνητα και κάρα, στριμωγμένοι πάνω σε καρότσες με στρώματα και αποσκευές...

«Έχουμε εκτοπιστεί 15 φορές, αρκετά», είπε ένας από αυτούς, ο Μοχάμεντ Αμπντίν. Άλλος, ο Άχμεντ αλ Νατζάρ, δεν έκρυβε την οργή του: «Αρκετά με την ταπείνωση. Να σταματήσει αυτή η φάρσα».

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ υπολόγισε πως «τουλάχιστον 60.000 Παλαιστίνιοι εκτοπίστηκαν στη δυτική Χαν Γιούνις κατά τη διάρκεια των τελευταίων 72 ωρών», μετά τις διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων, που αφορούν επίσης τομείς στο βόρειο τμήμα του θυλάκου.