ΚΟΣΜΟΣ

Η εκτόξευση κινεζικού πυραύλου άφησε πίσω της ένα... σύννεφο διαστημικών απορριμμάτων

Η εκτόξευση κινεζικού πυραύλου άφησε πίσω της ένα... σύννεφο διαστημικών απορριμμάτων

Εκτόξευση διαστημικού κινεζικού πυραύλου (φωτογραφία αρχείου)

AP Photo/Andy Wong

Ένα σύννεφο διαστημικών σκουπιδιών δημιούργησε η διάλυση ενός κινεζικού πυραύλου ενώ βρισκόταν σε χαμηλή τροχιά από τη Γη.

Ο πύραυλος ξεκίνησε το ταξίδι του από τη Γη από το Κέντρο Εκτόξευσης Δορυφόρου Taiyuan την Τρίτη (6/8) για να παραδώσει 18 δορυφόρους G60, γεγονός που σηματοδοτεί μόλις την πρώτη ανάπτυξη για τον αστερισμό Thousand Sails της ομάδας Satellite Technology Shanghai Spacecom.

Σκοπός ήταν τελικά να αποσταλούν συνολικά 1.296 δορυφόροι, καθώς υπάρχουν σχέδια για να ανταγωνιστούν τους δορυφόρους Starlink της SpaceX, σύμφωνα με το CNNi.

Την διάλυση του πυραύλου επιβεβαίωσε την Πέμπτη (8/8) η Διαστημική Διοίκηση των ΗΠΑ.

Η ποσότητα των αντικειμένων που έχει προκύψει αυξάνεται ενώ περνούν οι μέρες. Από 50 που καταγράφηκαν την Πέμπτη (8/8) αυξήθηκαν μέσα σε μια μέρα σε περισσότερα από 300.

Λίγες ώρες αργότερα ο οργανισμόε παρακολούθησης LeoLabs ανέφερε πως τα θραύσματα συντριμμιών ανέρχονται πιθανώς σε περισσότερα από 900.

Ποιοι οι κίνδυνοι - Το χειρότερο σενάριο

Εκτιμάται ότι ο πύραυλος διαλύθηκε στα 810 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, ενώ συνιστούν «σημαντικό κίνδυνο για τους αστερισμούς (χαμηλή τροχιά της Γης)» κάτω από 800 χιλιόμετρα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός βρίσκεται σε τροχιά περίπου 408 χιλιόμετρα πάνω από τη Γη.

Τα συστήματα αισθητήρων Horus της Slingshot, τα οποία παρέχουν δορυφορική παρακολούθηση σε χαμηλή τροχιά στη Γη, «εντόπισαν μια σειρά από φωτεινά, αντικείμενα που κινούνται κατά μήκος της ίδιας τροχιακής διαδρομής με το σώμα του πυραύλου και τους δορυφόρους G60 που ανέπτυξε».

Οι πραγματικοί κίνδυνοι του νέφους συντριμμιών δεν θα γίνουν γνωστοί έως ότου οι ειδικοί έχουν την ευκαιρία να το αναλύσουν ενδελεχώς. Ο λόγος για τη διάσπαση του πυραύλου παραμένει άγνωστος.

Επειδή οι κινεζικοί δορυφόροι παραδόθηκαν σε τροχιά γύρω από τους πόλους της Γης, αντί για μια ισημερινή τροχιά, θα «συσκευάσουν μια πραγματική γροθιά με άλλα αντικείμενα που δεν βρίσκονται σε πολική τροχιά», όπως δύο αυτοκίνητα που συγκρούονται σε μια διασταύρωση, εξηγεί ο καθηγητής John L. Crassidis.

«Το χειρότερο σενάριο είναι όταν οποιοδήποτε μέρος των συντριμμιών συγκρούεται με κάτι που κινείται γύρω από τον ισημερινό», είπε.

«Φανταστείτε δύο αυτοκίνητα να πηγαίνουν με 17.000 MPH να τρακάρουν σε μια διασταύρωση. Προφανώς, αυτό είναι κακό».