ΚΟΣΜΟΣ

Επιχειρούν σε βάθος 35 χλμ οι Ουκρανοί στο Κουρσκ - Ρωσικός συναγερμός με μεταφορά στρατευμάτων

Ουκρανοί στρατιώτες επιχειρούν σε ρωσικά εδάφη

AP Photo/Andrii Marienko

Με την αποστολή ενισχύσεων στην περιοχή του Κουρσκ οι Ρώσοι προσπαθούν για τέταρτη συνεχή μέρα την Παρασκευή (9/8) να τερματίσουν την εισβολή των ουκρανικών δυνάμεων που τους έπιασε στον ύπνο. 

Στην περιοχή νοτίως του Κουρσκ η Ρωσία μετέφερε επιπλέον άρματα μάχης, πυροβολικό και πυραυλικά συστήματα.

Οι αναφορές δείχνουν ότι τα ουκρανικά στρατεύματα επιχειρούν πάνω από 10 χιλιόμετρα εντός της Ρωσίας - η βαθύτερη διασυνοριακή προέλαση του Κιέβου από τότε που η Μόσχα ξεκίνησε μια εισβολή πλήρους κλίμακας τον Φεβρουάριο του 2022.

Aνεπιβεβαίωτες πληροφορίες από ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι οι Ουκρανοί έφτασαν μέχρι και 35 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Το Rybar, ένα ρωσικό στρατιωτικό ιστολόγιο, ανέφερε ότι ουκρανικές μονάδες εισέρχονταν στο ένα χωριό μετά το άλλο και έστηναν ενέδρες εναντίον των ρωσικών ενισχύσεων που έφταναν.

Βίντεο που ελέγχθηκε από το BBC Verify δείχνει μια διαφορετική εικόνα, με μια ρωσική αυτοκινητοπομπή 15 οχημάτων να έχει υποστεί ζημιές, να έχει καεί και να έχει εγκαταλειφθεί σε έναν δρόμο που περνάει μέσα από την πόλη Οκτιάμπρσκι περίπου 38 χιλιόμετρα από τα σύνορα στη ρωσική πλευρά.

Τα πλάνα από νωρίς το πρωί δείχνουν επίσης Ρώσους στρατιώτες, μερικούς τραυματισμένους, πιθανόν νεκρούς ανάμεσα στα οχήματα.

Αποκαλυπτικό του πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση είναι και το γεγονός ότι Πέμπτη (8/8), οι κάτοικοι του Κουρσκ έγραψαν στο Telegram ότι «τεράστιες, λυσσαλέες μάχες βρίσκονται σε εξέλιξη» και κατέγραψαν μια βιντεοσκοπημένη ομιλία προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ζητώντας τη βοήθειά του.

Επιπλέον, το γεγονός ότι η περιοχή του Κουρσκ έχει κηρυχθεί σε «ομοσπονδιακή κατάσταση έκτακτης ανάγκης» υπογραμμίζει πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα. Μέχρι τώρα την περιοχή έχουν εγκαταλείψει περισσότεροι από 3,000 Ρώσοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι πάνω από 945 στρατιώτες και 102 τεθωρακισμένα οχήματα από την έναρξη της επίθεσης στο Κουρσκ ισχυρισμός που δεν έχει επαληθευτεί από ανεξάρτητη πηγή.

Η επίθεση που δεν περίμενε η Μόσχα

Πρόκειται για μια επίθεση που βρήκε απροετοίμαστο το ρωσικό στρατό και το Κρεμλίνο. Τους τελευταίους 18 μήνες ήταν η Μόσχα που υπαγόρευε τις εξελίξεις.

Τώρα καλείται όχι μόνο να περιορίσει αυτή την επίθεση αλλά και να αντιμετωπίσει τις εγχώριες επικρίσεις που δέχεται επειδή δεν την απέτρεψε εξαρχής.

Ο Μπεν Μπάρι, αναλυτής σε ζητήματα χερσαίου πολέμου στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Μελετών (IISS), δήλωσε ότι αν και οι ευρύτεροι στρατηγικοί στόχοι της παραμένουν ασαφείς, η Ουκρανία εξέθεσε τις ρωσικές αδυναμίες και έδειξε ότι καμία πλευρά δεν μπορούσε να προχωρήσει χωρίς βαριές απώλειες.

«Έχουν σαφώς επιτύχει έναν βαθμό αιφνιδιασμού που υποδηλώνει ότι η ικανότητα της Ρωσίας να συγκεντρώνει πληροφορίες, να κάνει παρακολούθηση και αναγνώριση είναι ανεπαρκής», δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν μία σειρά από πιθανά κίνητρα πίσω από την ουκρανική επίθεση, μεταξύ των οποίων η απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων από το μέτωπο στην ανατολική Ουκρανία ή η κατάληψη και κατοχή ρωσικού εδάφους για να χρησιμοποιηθεί ως διαπραγματευτικό χαρτί.

Ακόμη υποστήριξε ότι το Κίεβο μπορεί επίσης να επιδιώκει να παρασύρει τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη προς το Κουρσκ, όπου μπορεί να είναι ευάλωτα στους επίγειους πυραύλους αεράμυνας του, και να τα αποσπάσει από τη διεξαγωγή επιχειρήσεων εναντίον των πρόσφατα παραδοθέντων μαχητικών αεροσκαφών F-16 της Ουκρανίας από τη Δύση.

Η Ουκρανία δεν έχει παραδεχθεί ανοιχτά την εισβολή, αλλά ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Πέμπτη (8/8) ότι η Μόσχα πρέπει να νιώσει τις συνέπειες για την εισβολή της.

Αλλά με τις ουκρανικές δυνάμεις του να εξακολουθούν να υπερτερούν αριθμητικά έναντι των Ρώσων στο πεδίο της μάχης, η γραμμή μεταξύ αριστοτεχνίας και λανθασμένου υπολογισμού είναι λεπτή.

Σύσκεψη υπό τον Πούτιν

Στο μεταξύ ο Βλαντιμίρ Πούτιν συμμετείχε σε σύσκεψη με μέλη του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας σε κατοικία έξω από τη Μόσχα.

Παρόντες ήταν ο επικεφαλής του Συμβουλίου Σεργκέι Σοϊγκού και ο υπουργός Άμυνας Αντρέι Μπελούσοφ και επίσημα το θέμα της σύσκεψης είναι ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας.

Το ουκρανικό χτύπημα στην αεροπορική βάση

Σε μία άλλη εξέλιξη ο στρατός της Ουκρανίας δήλωσε ότι χτύπησε στρατιωτικό αεροδρόμιο βαθιά μέσα στη Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας, καταστρέφοντας μια αποθήκη που περιείχε εκατοντάδες βόμβες ολίσθησης.

Η στόχευση της αεροπορικής βάσης του Λίπετσκ, που απέχει περισσότερα από 350 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ουκρανίας, είναι το είδος της επιχείρησης που το Κίεβο ήθελε να κάνει εδώ και καιρό.

Πρόκειται για τα ίδια εργαλεία με τα οποία η Ρωσία τρομοκρατούσε συνεχώς τις ουκρανικές πόλεις, κωμοπόλεις και στρατιωτικές θέσεις στο μεγαλύτερο μέρος της εισβολής της.

Η ανακοίνωση του στρατού ανέφερε επίσης ότι το αεροδρόμιο ήταν γνωστό για τη στέγαση των ρωσικών πολεμικών αεροσκαφών Su-34, Su-35 και MiG-31.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης