ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η ΡΩΣΙΑ ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη «εξήγηση» του Κιέβου σε Κρεμλίνο και Λευκό Οίκο για την επίθεση στο Κουρσκ

Η πρώτη «εξήγηση» του Κιέβου σε Κρεμλίνο και Λευκό Οίκο για την επίθεση στο Κουρσκ

Ουκρανός στρατιώτης στο μέτωπο του πολέμου (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP

Σφοδρές είναι οι μάχες μεταξύ των ουκρανικών δυνάμεων και των στρατευμάτων της Μόσχας την περιοχή του Κουρσκ μετά από μία από τις μεγαλύτερες εισβολές σε ρωσικό έδαφος από την έναρξη του πολέμου με αποτέλεσμα ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν να κατηγορήσει το Κίεβο για «μεγάλη πρόκληση».  

Η αιφνιδιαστική εισβολή, που έπιασε στον ύπνο το Κρεμλίνο και το Λευκό Οίκο, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης (6/8), όταν εκατοντάδες Ουκρανοί στρατιώτες φέρονται να εισήλθαν στην περιοχή του Κουρσκ, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας και τον κυβερνήτη της περιοχής, Αλεξέι Σμιρνόφ.

Η σιωπή από το Κίεβο για τις εξελίξεις στο μέτωπο έσπασε την Πέμπτη (8/8) όταν για πρώτη φορά υπήρξε δημόσια παραδοχή, την ώρα που πληροφορίες θέλουν τις ουκρανικές δυνάμεις της προελαύνουν προς ένα χωριό 20 χιλιόμετρα μέσα στην περιοχή του Κουρσκ.

Ο Μιχαήλο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι «η βασική αιτία οποιασδήποτε κλιμάκωσης», συμπεριλαμβανομένου του Κουρσκ, ήταν η «ξεκάθαρη επιθετικότητα» από την πλευρά της Ρωσίας που πίστευε ότι μπορούσε να εισβάλει ατιμώρητα στην Ουκρανία.

Η δήλωση αυτή είναι η πρώτη αναγνώριση από οποιονδήποτε κορυφαίο Ουκρανό αξιωματούχο της εισβολής, η οποία διανύει πλέον την τρίτη ημέρα της την ώρα που πληροφορίες θέλουν να έχουν αρχίσει αποστολές και τα F-16 που έδωσε στην Ουκρανία η Δύση. «Ο πόλεμος είναι πόλεμος, με τους δικούς του κανόνες, όπου ο επιτιθέμενος αναπόφευκτα θερίζει τα αντίστοιχα αποτελέσματα», πρόσθεσε ο Ποντόλιακ.

Ο Ζελένσκι δεν έχει ακόμη σχολιάσει άμεσα την επίθεση. Ωστόσο, δήλωσε με νόημα:

«Οι πάντες μπορούν να δουν ότι ο ουκρανικός στρατός ξέρει πώς να αιφνιδιάζει. Και ξέρει πώς να πετυχαίνει αποτελέσματα» δήλωσε ο Ζελένσκι σε εκδήλωση στην οποία έγινε παρουσίαση μιας νέας ψηφιακής εφαρμογής για τη μείωση της γραφειοκρατίας του στρατού.

«Αυτό αποδεικνύεται από το πεδίο της μάχης, όπου οι στρατιώτες μας όχι μόνο άντεξαν τη συντριπτική δύναμη των κατακτητών, αλλά και την καταστρέφουν με τον τρόπο που είναι απαραίτητος για την προστασία της Ουκρανίας - του κράτους και της ανεξαρτησίας μας», δήλωσε σε ένα βίντεο από την παρουσίαση το οποίο αναρτήθηκε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Σφοδρές μάχες στο μέτωπο

Ρώσοι στρατιωτικοί μπλόγκερ, ανέφεραν ότι οι μάχες λαμβάνουν χώρα στον αυτοκινητόδρομο ανατολικά του Κορένεβο, 20 χιλιόμετρα βόρεια των συνόρων, ενώ το δυτικό τμήμα της Σούντζα, περίπου 10 χιλιόμετρα μέσα στη Ρωσία, φαίνεται να βρίσκεται υπό ουκρανικό έλεγχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στενά τις εξελίξεις παρακολουθεί η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) γύρω από το ρωσικό πυρηνικό εργοστάσιο του Κουρσκ.

Αυτή η εισβολή είναι διαφορετική από τις προηγούμενες εισβολές από την Ουκρανία στη Ρωσία. Για παράδειγμα αυτές που έγιναν κοντά στην πόλη Μπέλγκοροντ, ήταν υπό ρωσικών ομάδες που μάχονται κατά του Κρεμλίνου. Αλλά αυτή τη φορά η εισβολή πραγματοποιήθηκε από τις ουκρανικές δυνάμεις, χρησιμοποιώντας έναν συνδυασμό πεζικού, τεθωρακισμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ηλεκτρονικού πολέμου και αεράμυνας στην επίθεση.

Αναλυτές, όπως αναφέρει ο Guardian δηλώνουν μπερδεμένοι σχετικά με την αξία μιας ουκρανικής εισβολής στη Ρωσία, αν και η πρόοδός της στο έδαφος ήταν καλύτερη από ό,τι πολλοί προέβλεπαν πριν από δύο ημέρες, καθώς ήρθε σε μια εποχή που το Κίεβο δέχεται αυξανόμενη πίεση από το μέτωπο στο κεντρικό Ντονμπάς.

Η Τζέιντ ΜακΓκλίν, εμπειρογνώμονας σε θέματα Ουκρανίας και ερευνητής στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε: «Ως στρατιωτική στρατηγική, παραμένω λίγο μπερδεμένη, αλλά ως πολιτική στρατηγική, ήταν πολύ επιτυχής. Υποδηλώνει για άλλη μια φορά ότι οι κόκκινες γραμμές του Πούτιν είναι μόνο λόγια και ότι η Ρωσία δεν είναι τόσο ισχυρή όσο κάποιοι παρουσιάζουν».

Η Ρωσία έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κουρσκ και τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι 3.000 άμαχοι απομακρύνθηκαν.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε ότι συνεχίζεται να εξολοθρεύει τους Ουκρανούς χτυπώντας τους εισβολείς, όπως τους χαρακτηρίζει, από από έδαφος και από αέρα. Την ίδια στιγμή ανώτερα στελέχη του ρωσικού στρατού παραδέχονταν ότι υπάρχουν απώλειες.

Ξέχειλη η οργή του Πούτιν

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την οργή του Βλαντιμίρ Πούτιν όπως φάνηκε εύγλωττα στις εικόνες από τη συνεδρίαση του ρωσικού συμβουλίου ασφαλείας την Τετάρτη (7/8), καθώς φάνηκε ότι η Μόσχα δεν έχει έλεγχο των πραγμάτων όπως διαμηνύει όλο αυτό το διάστημα που διαρκεί ο πόλεμος.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όταν ξεκίνησε ο πόλεμος η προσδοκία ήταν ότι η Ρωσία θα χρειαζόταν λίγες ημέρες, το πολύ λίγες εβδομάδες, για να εγκαθιδρύσει τον έλεγχο του γείτονά της. Αυτό συνέβη πριν από σχεδόν δυόμισι χρόνια.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται προς μεγάλη απογοήτευση της Μόσχας.

Αποκαλυπτική είναι η σημερινή έκδοση της ρωσικής εφημερίδας Nezavisimaya Gazeta δήλωσε: «Τα γεγονότα στο μέτωπο του Κουρσκ καλύπτονται από την περιβόητη ομίχλη του πολέμου».

Ο φόβος ότι η Ρωσία θα μπορούσε να προβεί σε αντίποινα κατά της Δύσης βρίσκεται πίσω από τις αποφάσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν και άλλων να περιορίσουν τη χρήση δυτικών όπλων υψηλής αξίας, όπως τα μαχητικά F-16, σε εδάφη εντός των συνόρων της Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες αναφορές για τη χρήση τους στην επίθεση στο Κουρσκ, αν και υπήρξαν κάποιες δηλώσεις από τη Ρωσία ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε τεθωρακισμένα οχήματα Stryker και Bradley.