ΚΟΣΜΟΣ

Η Χαμάς ζητά απελευθέρωση του Μπαργκούτι στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων

Αφίσα με τον Μαργουάν Μπαργκούτι 

AP Photo/Nasser Nasser

Tην απελευθέρωση του κορυφαίου στελέχους της Φατάχ και του φυλακισμένου ηγέτη της Ιντιφάντα, Μαρουάν Μπαργκούτι στην πρώτη φάση μιας προτεινόμενης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων με το Ισραήλ απαίτησε η Χαμάς. 

Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις του Sky News Arabia που έγιναν την Παρασκευή (9/8), οι διαμεσολαβητές - συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών - αποδέχθηκαν το αίτημα ο ιδιαίτερα δημοφιλής Παλαιστίνιος ηγέτης να είναι μεταξύ των πρώτων κρατουμένων ασφαλείας που θα απελευθερωθούν σε αντάλλαγμα για τους ομήρους της Γάζας, σε περίπτωση που το Ισραήλ και η Χαμάς οριστικοποιήσουν μια συμφωνία που βρίσκεται στα σκαριά εδώ και μήνες.

Ο Μπαργκούτι εκτίει πέντε φορές ισόβια κάθειρξη σε ισραηλινή φυλακή για τη συμμετοχή του στο σχεδιασμό τριών τρομοκρατικών επιθέσεων που σκότωσαν πέντε Ισραηλινούς κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το Sky News Arabia μετέδωσε ότι η Χαμάς ζήτησε την απελευθέρωση του Μπαργούτι, καθώς η τρομοκρατική οργάνωση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να επιστρέψει στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας και θεωρεί τον πρώην επικεφαλής της τρομοκρατικής παράταξης Τανζίμ της Φατάχ ως έναν χρήσιμο σύμμαχο που θα μπορούσε να εμπιστευτεί για να διοικήσει τη Λωρίδα σύμφωνα με τις προτιμήσεις της.

Η Χαμάς φέρεται να είχε απαιτήσει την απελευθέρωση του Μπαργκούτι κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για μια συμφωνία που τελικά ναυάγησε τον Μάρτιο.

Ο 64χρονος Μπραγκούτι, θεωρείται ως ένας από τους πιθανούς διαδόχους του ογδοντάχρονου Μαχμούντ Αμπάς στην ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής. Η νεότερη γενιά τον θεωρεί αμόλυντο από τη διαφθορά και τη συνεργασία της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης