ΚΟΣΜΟΣ

Στην κόψη του ξυραφιού η Μέση Ανατολή - Διπλωματικές πιέσεις για αποφυγή γενικευμένης σύρραξης

Καπνός υψώνεται πάνω από τα συντρίμμια στη Λωρίδα της Γάζας.

AP Photo/Ariel Schalit

Οι διαμεσολαβητές στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ πιέζουν για να φέρουν τα δύο εμπλεκόμενα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, καθώς μία επικείμενη ιρανική επίθεση στο Ισραήλ  θα βάλει φωτιά στην περιοχή και θα οδηγήσει σε έναν εκτεταμένο περιφερειακό πόλεμο.

Οι ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου δήλωσαν ότι ενδέχεται να παρουσιάσουν αυτό που αποκάλεσαν «τελική πρόταση γεφύρωσης» την επόμενη εβδομάδα, προτρέποντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να συνάψουν συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και επιστροφή ομήρων.

Οι τρεις χώρες που ηγούνται των προσπαθειών διαμεσολάβησης για την επίτευξη συμφωνίας και Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ήταν κοντά στο να κλείσουν τη συμφωνία ωστόσο ο θάνατος του Ισμαήλ Χανίγια σε έκρηξη που πιστεύται ότι ενορχηστρώθηκε από το Ισραήλ - παρά το γεγονός ότι η χώρα ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την εμπλοκή του - δυναμίτισε τη διαδικασία.

Το βράδυ της Πέμπτης (08/08), οι διαμεσολαβητές αύξησαν την πίεση στο Ισραήλ και τη Χαμάς να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες είτε στο Κάιρο είτε στη Ντόχα την επόμενη εβδομάδα. Καλά πληροφορημένη πηγή λέει στο CNNi ότι προγραμματίζεται συνάντηση στις 15 Αυγούστου, με την επιβεβαίωση συμμετοχής από Ισραήλ και Χαμάς να εκκρεμμεί.

«Εργαστήκαμε ακούραστα επί πολλούς μήνες για να σφυρηλατήσουμε μια συμφωνία- πλαίσιο που βρίσκεται τώρα στο τραπέζι με μόνο τις λεπτομέρειες εφαρμογής να έχουν απομείνει», ανέφεραν οι τρεις αρχηγοί κρατών στη δήλωση. «Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο ούτε δικαιολογίες από κανένα μέρος για περαιτέρω καθυστέρηση», πρόσθεσαν. «Είναι καιρός να απελευθερωθούν οι όμηροι, να ξεκινήσει η κατάπαυση του πυρός και να εφαρμοστεί αυτή η συμφωνία».

Στην κόψη του ξυραφιού

Η κοινή δήλωση έρχεται καθώς η περιοχή προετοιμάζεται για πιθανά πλήγματα κατά του Ισραήλ τόσο από το Ιράν όσο και από τη Χεζμπολάχ –καθώς και από άλλες ιρανικές ομάδες πληρεξούσιων– μετά τη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

«Αυτή η κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη», δήλωσε στο CNNi ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, Αϊμάν Σαφαντί. «Η απειλή να συρθεί η περιοχή σε έναν περιφερειακό πόλεμο είναι πραγματική».

Για μήνες, η Χαμάς και το Ισραήλ ανταλλάσσουν προτάσεις και αντιπροτάσεις, με τη βοήθεια της τριάδας των μεσολαβητών. Την Πέμπτη, οι τρεις μεσολαβητές υποστήριξαν ότι «είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν μια τελική πρόταση γεφύρωσης που επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής».

Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ θα στείλει αντιπροσωπεία στις συνομιλίες.

«Μετά από πρόταση των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει στις 15 Αυγούστου τη διαπραγματευτική αντιπροσωπεία σε ένα μέρος που θα καθοριστεί για να συνοψιστούν οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή της συμφωνίας-πλαισίου», σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Νετανιάχου.

Προειδοποίηση Ισραήλ και Ιράν

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει τόσο το Ισραήλ όσο και το Ιράν να μην κλιμακώσουν τη βία.

Η κλιμάκωση θα σήμαινε «σοβαρό κίνδυνο συνεπειών για την οικονομία του Ιράν και τη σταθερότητα της νεοεκλεγείσας κυβέρνησής του, εάν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.

Οι προειδοποιήσεις δεν έχουν σκοπό να υπονοήσουν ότι οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσουν τα δικά τους στρατιωτικά πλήγματα κατά του Ιράν, είπε ο αξιωματούχος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζεται να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Ισραήλ, όπως έκανε στα μέσα Απριλίου κατά τη διάρκεια ενός άνευ προηγουμένου ιρανικού χτυπήματος με πάνω από 300 drones και πυραύλους. Της επίθεσης είχε προηγηθεί ένας ύποπτος ισραηλινός βομβαρδισμός σε ιρανική διπλωματική εγκατάσταση στη Δαμασκό.

Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία της Χανίγια, οι διαμεσολαβητές συναντήθηκαν με τον επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών του Ισραήλ, τον διευθυντή της Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα, στη Ρώμη για να λάβουν την τελευταία πρόταση του Ισραήλ. Ο Μπαρνέα έφυγε μετά από λίγες μόνο ώρες μετά από ένα χτύπημα που αποδόθηκε στη Χεζμπολάχ στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν που σκότωσε δώδεκα άτομα.

Εάν μια συνάντηση πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, θα είναι η πρώτη κίνηση για τις συνομιλίες που φοβόντουσαν μετά τον θάνατο του Haniyeh και θα αναζωογονούσε τις ελπίδες ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Με πληροφορίες από: Mediators pile pressure on Israel and Hamas to return to talks as threat of Iranian attack looms By Alex Marquardt and Mostafa Salem, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης