ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Η προειδοποίηση των ΗΠΑ σε Ιράν, τα F22 και η απάντηση του Ισραήλ στο πιθανό «χτύπημα»

Μέση Ανατολή: Η προειδοποίηση των ΗΠΑ σε Ιράν, τα F22 και η απάντηση του Ισραήλ στο πιθανό «χτύπημα»
Tech Sgt. Chelsea E. FitzPatrick/U.S. Air Force via AP

Σε τεντωμένο σχοινί βρίσκεται η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τις τελευταίες ώρες να είναι όλο και πιο κρίσιμες, καθώς οι φόβοι για γενικευμένη σύρραξη εντείνονται. Το Ιράν έχει διαμηνύσει πως θα «τιμωρήσει» το Ισραήλ χωρίς ακόμα να γνωρίζει κανείς τη μέρα και την ώρα που θα «χτυπήσει» ως αντίποινα στη δολοφονία του πολιτικού ηγέτης της Χαμάς, ενώ οι ΗΠΑ απαντούν με τα μαχητικά F-22 Raptors στο πεδίο των μαχών. 

Παράλληλα, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που μίλησε στη Wall Street Journal και θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι ΗΠΑ προειδοποίησαν το Ιράν ότι η νεοεκλεγμένη κυβέρνησή του και η οικονομία του θα μπορούσαν να υποστούν ένα καταστροφικό πλήγμα εάν οργανώσει μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Η προειδοποίηση έχει κοινοποιηθεί τόσο ευθέως, όσο και μέσω περιφερειακών δυνάμεων, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν στείλει ξεκάθαρα μηνύματα στο Ιράν ότι ο κίνδυνος μιας μεγάλης κλιμάκωσης εάν κάνει μια σημαντική επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ είναι εξαιρετικά υψηλός», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Τα μηνύματα αυτά έχουν επίσης προειδοποιήσει την Τεχεράνη ότι «υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να υπάρξουν συνέπειες για την οικονομία του Ιράν και τη σταθερότητα της νεοεκλεγμένης κυβέρνησής του, εάν ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει αναλάβει πρωτοβουλία, μέσω της συγκέντρωσης μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στην περιοχή, για να αποθαρρύνει το Ιράν, τους πληρεξουσίους του και το Ισραήλ να αναλάβουν στρατιωτική δράση που θα κλιμάκωνε τις εντάσεις, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να διασώσει τις προοπτικές μιας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη δεν είχε ως στόχο να απειλήσει για κάποια αμερικανική στρατιωτική αντίδραση εναντίον στόχων στο Ιράν, και αποσκοπούσε στην προειδοποίηση για τους κινδύνους μιας σφοδρής στρατιωτικής απάντησης από το Ισραήλ.

Επίδειξη δύναμης των ΗΠΑ με τα F-22 Raptor

Εν τω μεταξύ, αμερικανικά F-22 Raptor, τα οποία θεωρούνται τα πιο προηγμένα μαχητικά stealth, έφθασαν σήμερα στη Μέση Ανατολή, καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους δύναμη ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ.

Η ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση των απειλών από το Ιράν και τις φιλοϊρανικές οργανώσεις», σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η «ασύμμετρη» απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν

Από την πλευρά του το Ισραήλ τις τελευταίες ώρες προειδοποιεί πως οποιαδήποτε επίθεση σε αμάχους επί ισραηλινού εδάφους θα είναι «κόκκινη γραμμή», η οποία θα οδηγήσει σε «ασύμμετρη απάντηση». Αυτό διαμηνύει το Τελ Αβίβ τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στο Ιράν.

Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο πιθανό μοιάζει το σενάριο, η Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Ιράν, σύμφωνα με το CNNi.

Ο IDF πραγματοποίησε χτυπήματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ περισσότεροι από 40 νεκροί, είναι ο απολογισμός των επιδρομών στη νότια, κεντρική και βόρεια Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Μάλιστα, το CNNi αναφέρει πως οι Ισραηλινοί ανησυχούν για ιρανικά πλήγματα ακόμα και μέσα στο Τελ Αβίβ. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ πιθανόν να χτυπήσει στο Ισραήλ πριν από το Ιράν με στόχους στρατιωτικές βάσεις στο κεντρικό Ισραήλ, ενώ πιθανόν να εστιάσει και στα κεντρικά της Μοσάντ στα βόρεια του Τελ Αβίβ. «Όπως έχουν τα πράγματα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα μπορεί να οδηγήσει το Λίβανο να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πάρουν ως παράδειγμα την εικόνα της Γάζας και θα καταλάβουν», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Διίστανται τα σενάρια για «δεύτερες σκέψεις»

Πάντως, ενώ η υπομονή των Ισραηλινών αμάχων εξαντλείται, αναλυτές προειδοποιούν σε όλους τους τόνους για το επαπειλούμενο χτύπημα από το Ιράν. Από τη μία η είδηση ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μεταβεί σε ενδεχόμενη επίθεση σε ειδικό καταφύγιο με την οικογένειά του και από την άλλη οι «γρίφοι» της ιρανικής Χεζμπολάχ ότι δεν θα περιμένει την Τεχεράνη για να κλιμακωθούν οι εχθροπραξίες κατά του Ισραήλ, φορτίζουν το κλίμα.

Πληροφορίες από ισραηλινά ΜΜΕ φέρουν ως πιθανούς στόχους το αρχηγείο της Μοσάντ και των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ ανακυκλώνονται οι εκτιμήσεις ειδικών για χτύπημα στο επόμενο 24ωρο.

Ωστόσο, πρωτοσέλιδα ορισμένων εφημερίδων του Ισραήλ επιμένουν ότι το Ιράν ενδέχεται να επανεξετάζει την πορεία δράσης του, εν μέρει λόγω της πίεσης των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι διπλωματικές προσπάθειες συνεχίζονται και σειρά είχε ο υπουργός διεθνούς ανάπτυξης της Βρετανίας, Ανελίζ Ντοντς, να καλεί από την Ιορδανία σε αποκλιμάκωση.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησε την Τετάρτη με τον Ιρανό ομόλογό του Μασούντ Πεζεσκιάν και αργότερα με τον Νετανιάχου, λέγοντας και στους δύο «να αποφύγουν έναν κύκλο αντιποίνων».