ΚΟΣΜΟΣ

Μέση Ανατολή: Ποιος θα χτυπήσει πρώτος - Επίδειξη πυγμής από τις ΗΠΑ και πυρετώδεις συσκέψεις

Πολεμικό αεροσκάφος απογειώνεται από το In this photograph released by the U.S. Navy, an F/A-18 Super Hornet launches off the flight deck of the Nimitz-class aircraft carrier USS Theodore Roosevelt on July 5, 2024, in the South China Sea. The Roosevelt is replacing the USS Dwight D. Eisenhower in the Navy's campaign against attacks by Yemen's Houthi rebels targeting shipping in the Red Sea corridor over the Israel-Hamas war in the Gaza Strip. (Seaman Aaron Haro Gonzalez/U.S. Navy, via AP)

Seaman Aaron Haro Gonzalez/U.S. Navy, via AP

Πιο κοντά από ποτέ μοιάζει η γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή μετά και την φαινομενικά πυροσβεστική «παρέμβαση» των ΗΠΑ που όμως, εν τέλει, «βάζει φωτιά» στην περιοχή.

Το Ιράν διαμηνύει πως θα «τιμωρήσει» το Ισραήλ ως αντίποινα για τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς πότε και με ποιον τρόπο, το ίδιο και η Χεζμπολάχ του Λιβάνου για τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ και το Ισραήλ να διαρρέει ότι η απάντηση θα είναι συντριπτική, ενώ την ίδια ώρα οι ΗΠΑ απαντούν με τα μαχητικά F-22 Raptors στο πεδίο των μαχών και προειδοποιούν το Ιράν ότι η νεοεκλεγμένη κυβέρνησή του και η οικονομία του θα μπορούσαν να υποστούν ένα καταστροφικό πλήγμα εάν προβεί σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση εναντίον του Ισραήλ.

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συγκεντρώνει μεγάλη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, για να αποθαρρύνει το Ιράν, τους πληρεξουσίους του και το Ισραήλ να αναλάβουν στρατιωτική δράση που θα κλιμάκωνε τις εντάσεις, καθώς η Ουάσινγκτον προσπαθεί να διασώσει τις προοπτικές μιας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, το μήνυμα των ΗΠΑ προς την Τεχεράνη δεν είχε ως στόχο να απειλήσει για κάποια αμερικανική στρατιωτική αντίδραση εναντίον στόχων στο Ιράν, και αποσκοπούσε στην προειδοποίηση για τους κινδύνους μιας σφοδρής στρατιωτικής απάντησης από το Ισραήλ.

Επίδειξη πυγμής

Εν τω μεταξύ, τα προηγμένα μαχητικά stealth F-22 Raptor, έφτασαν χθες στην περιοχή καθώς οι ΗΠΑ ενισχύουν την στρατιωτική τους δύναμη ενόψει της αναμενόμενης επίθεσης του Ιράν και των συμμάχων του εναντίον του Ισραήλ.

Η ανάπτυξη των μαχητικών αεροσκαφών αποσκοπεί στην «αντιμετώπιση των απειλών από το Ιράν και τις φιλοϊρανικές οργανώσεις», σύμφωνα με το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM).

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ είχε ανακοινώσει την περασμένη Παρασκευή την ανάπτυξη επιπλέον πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε επίσης την ανάπτυξη επιπλέον πολεμικών πλοίων και μαχητικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Συγκεκριμένα οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει στην περιοχή πλοία που είναι ικανά να καταρρίπτουν βαλλιστικούς πυραύλους, με το αμερικανικό αεροπλανοφόρο, USS Theodore Roosevelt, να βρίσκεται επίσης στον Κόλπο του Ομάν.

Επιπρόσθετα, το Πολεμικό Ναυτικό έχει μετακινήσει μια μοίρα μαχητικών F/A-18 από το αεροπλανοφόρο σε βάση χώρας της Μέσης Ανατολής προκειμένου τα αεροσκάφη να βρίσκονται σε απόσταση βολής σε περίπτωση εχθροπραξιών, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Επικοινωνία Όστιν-Γκάλαντ

Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν ανακοίνωσε μέσω της πλατφόρμας X ότι τηλεφώνησε στον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ, με τον οποίο συζήτησαν για τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ προκειμένου να υπερασπίσουν το Ισραήλ και για την ενδεχόμενη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

«Τα (μαχητικά αεροσκάφη) F-22 που έφθασαν στην περιοχή (...) είναι μέρος των πολλών προσπαθειών για την αποτροπή επίθεσης, την υπεράσπιση του Ισραήλ και την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων», ανέφερε ο κ. Όστιν. «Τόνισα επίσης τη σημασία που έχει η σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα» που θα οδηγήσει στην απελευθέρωση «των ομήρων», πρόσθεσε.

Ποιος θα χτυπήσει πρώτος

Ισραηλινοί αξιωματούχοι και ανώτατο στέλεχος μυστικών υπηρεσιών χώρας της Δύσης είπαν στους New York Times ότι βάσει των τελευταίων πληροφοριών αυτή που θα χτυπήσει πρώτη θα είναι η Χεζμπολάχ.

Κατά την ίδια εκτίμηση η ένοπλη οργάνωση με βάση το Λίβανο θα κάνει ξεχωριστή επίθεση πριν το Ιράν να προχωρήσει στο δικό του ανταπαδοτικό χτύπημα για τη δολοφονία Χανίγια.

Από την πλευρά του το Ισραήλ τις τελευταίες ώρες προειδοποιεί πως οποιαδήποτε επίθεση σε αμάχους επί ισραηλινού εδάφους θα είναι «κόκκινη γραμμή», η οποία θα οδηγήσει σε «ασύμμετρη απάντηση». Αυτό διαμηνύει το Τελ Αβίβ τόσο στη Χεζμπολάχ όσο και στο Ιράν.

Την ίδια ώρα, ολοένα και πιο πιθανό μοιάζει το σενάριο, η Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Ιράν, σύμφωνα με το CNNi.

Ο IDF πραγματοποίησε χτυπήματα σε θέσεις της Χεζμπολάχ, ενώ περισσότεροι από 40 νεκροί, είναι ο απολογισμός των επιδρομών στη νότια, κεντρική και βόρεια Γάζα, σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές.

Μάλιστα, το CNNi αναφέρει πως οι Ισραηλινοί ανησυχούν για ιρανικά πλήγματα ακόμα και μέσα στο Τελ Αβίβ. Το αμερικανικό δίκτυο αναφέρει ότι η Χεζμπολάχ πιθανόν να χτυπήσει στο Ισραήλ πριν από το Ιράν με στόχους στρατιωτικές βάσεις στο κεντρικό Ισραήλ, ενώ πιθανόν να εστιάσει και στα κεντρικά της Μοσάντ στα βόρεια του Τελ Αβίβ. «Όπως έχουν τα πράγματα ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα μπορεί να οδηγήσει το Λίβανο να πληρώσει ένα βαρύ τίμημα. Δεν μπορούν να φανταστούν τι μπορεί να συμβεί. Μπορούν να πάρουν ως παράδειγμα την εικόνα της Γάζας και θα καταλάβουν», τόνισε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ.

Διαπραγματεύσεις

Οι ηγέτες του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών κάλεσαν το Ισραήλ και τη Χαμάς να βρεθούν ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις 15 Αυγούστου είτε στη Ντόχα, είτε στο Κάιρο. Στόχος να γεφυρωθούν οι διαφορές στην προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και να αρχίσουν να την εφαρμόζουν χωρίς καθυστέρηση.

«Είναι καιρός να φέρουμε άμεση ανακούφιση τόσο στον πολύπαθο λαό της Γάζας όσο και στους πολύπαθους ομήρους και τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να ολοκληρωθεί η κατάπαυση του πυρός και η συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων», αναφέρει η δήλωση και προσθέτει:

«Ως μεσολαβητές, εάν χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι να παρουσιάσουμε μια τελική πρόταση γεφύρωσης που θα επιλύει τα εναπομείναντα ζητήματα εφαρμογής με τρόπο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των μερών», καταλήγει η δήλωση, την οποία υπογράφουν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν, Άμπντελ Φατάχ ελ Σίσι και ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ Θάνι.

Θετικά ανταποκρίθηκε το Ισραήλ που θα στείλει αντιπροσωπεία για να συμμετάσχει στην συνάντηση της 15ης Αυγούστου που πρότειναν οι διαπραγματευτές (ΗΠΑ, Κατάρ και Αίγυπτος) ώστε να προσπαθήσουν να επιτύχουν μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, δήλωσε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Μετά την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών και των μεσολαβητών, το Ισραήλ θα στείλει στις 15 Αυγούστου την αντιπροσωπεία των διαπραγματευτών στον τόπο που θα καθοριστεί, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες και να εφαρμοστεί η συμφωνία», ανέφερε το γραφείο του Νετανιάχου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης