ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη: Σύλληψη και δεύτερου Καταλανού αστυνομικού για τη διαφυγή Πουτζντεμόν

Βαρκελώνη: Σύλληψη και δεύτερου Καταλανού αστυνομικού για τη διαφυγή Πουτζντεμόν

Εκατοντάδες αυτοκίνητα ελέγχθηκαν από τις ισπανικές αστυνομικές Αρχές

AP Photo/Emilio Morenatti

Άλλος ένας Καταλανός αστυνομικός συνελήφθη την Πέμπτη (8/8), μετά τη διαφυγή του αυτονομιστή ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος έκανε μια σύντομη εμφάνιση στη Βαρκελώνη, έπειτα από επτά χρόνια στην εξορία και παρά το ένταλμα σύλληψης σε βάρος του, ανακοίνωσε η τοπική αστυνομία, η Mossos d’Esquadra.

Πρόκειται για τον δεύτερο αστυνομικό που συλλαμβάνεται επειδή φέρεται να έπαιξε κάποιον ρόλο στη φυγή του Πουτζντεμόν, αφού εκφώνησε μια σύντομη ομιλία κοντά στο κοινοβούλιο.

Εν μέσω ισχυρής αστυνομικής παρουσίας, ο Κάρλες Πουτζντεμόν μίλησε σε ένα πλήθος χιλιάδων οπαδών του στην καταλανική πρωτεύουσα από μια εξέδρα κοντά στο καταλανικό κοινοβούλιο. «Νόμιζαν ότι θα πανηγύριζαν τη σύλληψή μου και αυτοί νόμιζαν ότι αυτή η τιμωρία θα αποθάρρυνε εμάς και εσάς», είπε ο ίδιος είπε. «Λοιπόν, κάνουν λάθος».

Όταν τελείωσε την ομιλία του ο Πουτζντεμόν πήγε στα παρασκήνια, αλλά η αστυνομία και τα μέσα ενημέρωσης δεν μπόρεσαν να τον εντοπίσουν. Μια ανακοίνωση από τα μεγάφωνα κάλεσε το πλήθος να συνοδεύσει τον Πουτζντεμόν σε μια πορεία προς το καταλανικό κοινοβούλιο. Αλλά ενώ ανώτερα στελέχη του κόμματος Junts του Πουτζντεμόν και μέλη του μετριοπαθούς αυτονομιστικού κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya κατευθύνθηκαν προς το κτίριο, εκείνος μπήκε σε ένα λευκό αυτοκίνητο που ανήκε σε αξιωματικό της περιφερειακής αστυνομίας.

Κυκλοφοριακό χάος στη Βαρκελώνη

Το κυνήγι του αυτονομιστή ηγέτη δημιούργησε κυκλοφοριακό χάος στη Βαρκελώνη και κοντά στα σύνορα με τη Γαλλία, καθώς η αστυνομία έστησε οδοφράγματα και άρχισε ελέγχους σε αυτοκίνητα. Η έρευνα διακόπηκε αργότερα, δήλωσε εκπρόσωπος της Mossos, χωρίς να εξηγήσει τον λόγο.

Αρκετοί υποστηρικτές του Πουτζντεμόντ συγκρούστηκαν με την αστυνομία σε μια προσπάθεια να παραβιάσουν τον κλοιό γύρω από το πάρκο που στεγάζει το κοινοβούλιο. Οι αστυνομικοί που φορούσαν εξοπλισμό των ΜΑΤ χρησιμοποίησαν γκλομπ και σπρέι πιπεριού για να τους αποτρέψουν.

Ο Πουτζντεμόντ, 61 ετών, διέφυγε στο Βέλγιο πριν από επτά χρόνια μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης και έκτοτε ζει στην εξορία. Αντιμετωπίζει ένταλμα σύλληψης για φερόμενη υπεξαίρεση που σχετίζεται με το δημοψήφισμα του 2017 για την ανεξαρτητοποίηση της Καταλονίας από την Ισπανία, που κρίθηκε παράνομο από τα ισπανικά δικαστήρια, αλλά ο ίδιος επιμένει ότι η ψηφοφορία δεν ήταν παράνομη και έτσι οι κατηγορίες που συνδέονται με αυτήν δεν έχουν καμία βάση.

Επιδιώκει να γίνει «μάρτυρας»

Εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης επιβεβαίωσε ότι ο Πουτζντεμόντ απέφυγε τη σύλληψη. «Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο Πουτζντεμόντ δεν έχει συλληφθεί ακόμα», δήλωσε.

Ο ίδιος πάντως φαίνεται ότι γνώριζε ότι θα συλληφθεί και αυτό που επιδιώκει είναι τη φωτογραφία της σύλληψης για να γίνει «μάρτυρας». Κάτι που η αστυνομία δεν θα τον βοηθήσει να πετύχει, καθώς επιχειρεί μία πιο διακριτική σύλληψη. Επιδιώκει να συλληφθεί, να προφυλακιστεί και ο δικηγόρος του να κάνει γρήγορη έφεση γιατί και ο ίδιος ευνοείται από τον νόμο για την αμνηστία. Άρα η φυλάκισή του είναι παράνομη.