ΚΟΣΜΟΣ

Βαρκελώνη: Τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψη του πρώην αυτονομιστή Καταλανού ηγέτη Πουτζντεμόντ

Βαρκελώνη: Τεράστια επιχείρηση για τη σύλληψη του πρώην αυτονομιστή Καταλανού ηγέτη Πουτζντεμόντ

Ο αυτονομιστής πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν

(AP Photo/Joan Mateu)

Ο Κάρλες Πουτζντεμόντ, ο αυτονομιστής πρώην ηγέτης της Καταλονίας, επέστρεψε στην Βαρκελώνη, μετά από επτά χρόνια αυτοεξορίας και παρά το ένταλμα σύλληψης που εκκρεμεί σε βάρος του, με τις ισπανικές Αρχές να έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψή του.

Ο Πουτζντεμόντ ανέβηκε σε μια σκηνή περιτριγυρισμένος από στελέχη του σκληροπυρηνικού αυτονομιστικού κόμματός του Junts στην Αψίδα του Θριάμβου που βρίσκεται κοντά στο καταλανικό κοινοβούλιο και απευθύνθηκε σε χιλιάδες υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν στα Καταλανικά.

Χτυπώντας τη γροθιά του, ο Πουτζντεμόντ κατηγόρησε τις ισπανικές αρχές για «καταστολή» του καταλανικού αυτονομιστικού κινήματος. «Ήρθα σήμερα να σας υπενθυμίσω ότι είμαστε ακόμα εδώ», τόνισε.

«Τα τελευταία επτά χρόνια έχουμε διωχθεί γιατί θέλαμε να ακούσουμε τη φωνή του καταλανικού λαού. Έκαναν το να είσαι Καταλανός κάτι ύποπτο», είπε και πρόσθεσε: «Όλοι οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα στην αυτοδιάθεση».

Ο Πουτζντεμόντ είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του να βρίσκεται στην Ισπανία την ημέρα που στο καταλανικό κοινοβούλιο θα ορκιζόταν ο νέος πρόεδρος. Ο 61χρονος διέμενε αρχικά στο Βέλγιο, αφότου διέφυγε από την Ισπανία το 2017, αλλά ο τελευταίος τόπος διαμονής του ήταν άγνωστος, ενώ ο ίδιος είχε κρατήσει κρυφά τα ταξιδιωτικά του σχέδια.

Πώς διέφυγε των Αρχών

Μετά την ομιλία του, ο Πουτζντεμόντ μπήκε σε μια παρακείμενη σκηνή. Εκεί, βγήκε βιαστικά από μια έξοδο και πήδηξε σε ένα αυτοκίνητο που περίμενε, το οποίο απομακρύνθηκε με ταχύτητα, σύμφωνα με φωτογράφο του Associated Press που τον είδε να αναχωρεί.

Ένα μέλος των Mossos, της καταλανικής αστυνομίας, που είναι ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου με το οποίο διέφυγε ο Πουτζντεμόντ, συνελήφθη, καθώς θεωρείται ύποπτος ότι βοήθησε τον αυτονομιστή ηγέτη.

Η αστυνομία, που πιθανότατα ήθελε να αποφύγει τη σύγκρουση με το πλήθος των χιλιάδων υποστηρικτών του, είχαν στήσει αστυνομικό κλοιό στο κοινοβούλιο όπου αναμενόταν να πάει στη συνέχεια ο Πουτζντεμόντ.

Στελέχη του κόμματός του, του Junts, περιλαμβανομένου του προέδρου του κοινοβουλίου Ζοζέπ Ρουλ και μελών του μετριοπαθούς αυτονομιστικού κόμματος Esquerra Republicana de Catalunya που ηγείται της περιφερειακής κυβέρνησης, τέθηκαν στην κεφαλή πορείας προς το καταλανικό κοινοβούλιο μετά τη συγκέντρωση, με τους δημοσιογράφους να προσπαθούν να εντοπίσουν τον Πουτζντεμόν ανάμεσά τους.

Η συνεδρίαση για την ορκωμοσία του σοσιαλιστή Σαλβαδόρ Ίγια ως νέου προέδρου της Καταλονίας, βάζοντας τέλος σε μια δεκαετία διακυβέρνησης των αυτονομιστών, ξεκίνησε εν μέσω σύγχυσης και εικασιών για το πού βρίσκεται ο Πουτζντεμόν και πώς θα μπορούσε να έχει εξαφανιστεί σε κοινή θέα.

Εξονυχιστικοί έλεγχοι στους δρόμους

Μόλις ο Πουτζντεμόντ διέφυγε, οι Αρχές έστησαν την «Επιχείρηση Κλουβί», στήνοντας αρχικά σημεία ελέγχου στις εξόδους από τη Βαρκελώνη, όπου έλεγξαν τα οχήματα περίπου 1,6 εκατομμυρίων ανθρώπων σε μια προσπάθεια να τον εντοπίσουν, παραλύοντας την κίνηση στους δρόμους της πόλης. Πλέον, έχει επεκτείνει την επιχείρηση σε ολόκληρη την Καταλονία, με σημεία ελέγχου σε όλους τους αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένων των κύριων αυτοκινητοδρόμων που συνδέουν την Καταλονία με τη Γαλλία.

Ο Πουτζντεμόντ αντιμετωπίζει κατηγορίες για την προσπάθεια απόσχισης της Καταλονίας από την υπόλοιπη Ισπανία το 2017. Ως περιφερειακός πρόεδρος και ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος εκείνη την εποχή, έπαιξε βασικό ρόλο στο δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση παρά την απαγόρευσή του από την ισπανική δικαιοσύνη.

Αυτά τα γεγονότα πυροδότησαν μια πολιτική κρίση που συγκλόνισε την Ισπανία για μήνες.