ΚΟΣΜΟΣ

Νετανιάχου: «Λυπάμαι» που δεν μπόρεσα να αποτρέψω την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου

ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει βαθύτατα λυπημένος που η Χαμάς μπόρεσε να εξαπολύσει την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, αλλά δεν φτάνει στο σημείο να αναγνωρίσει ευθέως τυχόν ευθύνη του ίδιου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό Time.

Ο Νετανιάχου, ο οποίος δεν ζήτησε ποτέ «συγγνώμη» για την αποτυχία της κυβέρνησής του και των υπηρεσιών ασφαλείας να αποτρέψουν τη μεγαλύτερη σφαγή στην ιστορία του Ισραήλ, ρωτήθηκε συγκεκριμένα από το Time: «Θα το κάνετε τώρα; Θα ζητήσετε συγγνώμη;»

«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να το κάνουμε τώρα, εν μέσω πολέμου. Συγγνώμη; Φυσικά, φυσικά... Λυπάμαι βαθύτατα που συνέβη κάτι τέτοιο», απάντησε.

Επισημαίνεται στον Νετανιάχου πως ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως δικαίως επικρίθηκε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός για την αιματοχυσία της 7ης Οκτωβρίου.

Αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου διερωτάται τον λόγο που θα έπρεπε να δεχθεί επικρίσεις... Και όταν ο δημοσιογράφος του αμερικανικού περιοδικού απαντά «επειδή (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου) συνέβη κατά τη θητεία σας», ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σχολιάζει: «Μάλλον αισθάνθηκα όπως ο πρόεδρος (των ΗΠΑ) Ρούζβελτ μετά το Περλ Χάρμπορ ή όπως ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά την 11η Σεπτεμβρίου».

«Προσπαθείς να διαπιστώσεις πώς θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί. Αλλά, επί του παρόντος, ποια είναι η ευθύνη μου; Να κερδίσω τον πόλεμο, να διασφαλίσω πως δεν θα συμβεί ξανά», συμπλήρωσε.

Ο Νετανιάχου ρωτήθηκε επίσης ποια θα ήταν η θέση του εάν η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου συνέβαινε με κάποιον πολιτικό αντίπαλό του στην εξουσία.

Αντιμέτωπος επί μήνες με διαμαρτυρίες για τη στρατηγική που ακολουθεί στη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα και για την επιστροφή των ομήρων που εξακολουθεί να κρατά η Χαμάς, ο Νετανιάχου απαντά πως θα εξαρτιόταν από το κατά πόσον θα μπορούσε να ηγηθεί της χώρας εν καιρώ πολέμου και αν θα μπορούσε να την οδηγήσει στη νίκη. Σε μια τέτοια περίπτωση, θεωρώ πως θα έπρεπε να παραμείνει στην εξουσία, υποστήριξε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης