ΚΟΣΜΟΣ

Αιματοκύλισμα στη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη σχεδίαζαν οι επίδοξοι τρομοκράτες

Αιματοκύλισμα στη συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη σχεδίαζαν οι επίδοξοι τρομοκράτες

Αστυνομικοί παρακολουθούν θαυμαστές της Τέιλορ Σουίφτ στο κέντρο της Βιέννης όπου είχαν βρεθεί για τις ακυρωμένες συναυλίες της μετά από τρομοκρατική απειλή

AP Photo/Heinz-Peter Bader

Χρήση μαχαιριών ή αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών για να σκοτώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους περιελάμβανε ο σχεδιασμός των επίδοξων τρομοκρατών που είχαν βάλει στο στόχαστρο τις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στην Αυστρία, οι οποίες τελικά ακυρώθηκαν, με τις Αρχές να προχωρούν στη σύλληψή τους.

Ένας 19χρονος κύριος ύποπτος είχε στόχο να «σκοτώσει τον εαυτό του και ένα μεγάλο πλήθος στη συναυλία είτε σήμερα είτε αύριο», δήλωσε ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας και Πληροφοριών, Ομάρ Χαϊτζάουι-Πίρτσνερ, σύμφωνα με το Skynews.

Ο ύποπτος, ο οποίος λέγεται ότι έχει βορειομακεδονικές ρίζες, ήθελε να χρησιμοποιήσει τα όπλα έξω από το στάδιο Ερνστ Χάπελ για να σκοτώσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους, πρόσθεσε ο ίδιο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Πέμπτη (8/8).

Ο ίδιος ανέφερε ακόμη ότι ο ύποπτος ήταν «σαφώς ριζοσπαστικοποιημένος προς την κατεύθυνση του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) και πιστεύει ότι είναι σωστό να σκοτώνει απίστους».

Στη συνέντευξη Τύπου προβλήθηκε επίσης μια θολή εικόνα του άνδρα να κραδαίνει δύο μεγάλα μαχαίρια.

Ένας δεύτερος ύποπτος, ο οποίος λέγεται ότι είναι 17χρονος Αυστριακός πολίτης με τουρκική και κροατική καταγωγή, είχε αρχίσει να εργάζεται στον συναυλιακό χώρο λίγες ημέρες πριν από την ακύρωση των συναυλιών της Τέιλορ Σουίφτ λόγω της τρομοκρατικής απειλής.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, είχε προσληφθεί πριν από λίγες ημέρες σε εταιρεία εγκαταστάσεων που παρείχε υπηρεσίες στον χώρο κατά τη διάρκεια των συναυλιών. Συνελήφθη από ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κοντά στο στάδιο.

Οι αρχές βρήκαν υλικό του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Κάιντα στο σπίτι του 17χρονου υπόπτου.

Ο κύριος ύποπτος συνελήφθη επίσης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ έκανε γνωστό ότι Δεν αναζητούνται άλλοι ύποπτοι, δήλωσε . Ωστόσο, ένας 15χρονος, ο οποίος είχε έρθει σε επαφή και με τους δύο υπόπτους, ανακρίθηκε επίσης από την αστυνομία.

Κανονικά οι συναυλίες στο Λονδίνο

Η υπουργός αστυνόμευσης Νταϊάνα Τζόνσον δήλωσε ότι η Σκότλαντ Γιαρντ θα εξετάσει «όλες τις πληροφορίες» ενόψει της επιστροφής της Σουίφτ στο Ηνωμένο Βασίλειο για μια σειρά συναυλιών την επόμενη εβδομάδα.

Η Μητροπολιτική Αστυνομία δήλωσε ότι δεν υπάρχει τίποτα που να υποδεικνύει ότι τα γεγονότα στη Βιέννη θα έχουν αντίκτυπο στην επερχόμενη συναυλία της Σουίφτ στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου, η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε πέντε νύχτες ξεκινώντας στις 15 Αυγούστου.

Ο δήμαρχος του Λονδίνου Σαντίκ Καν δήλωσε ότι η πόλη θα «συνεχίσει» και θα φιλοξενήσει τις εκδηλώσεις αργότερα αυτό το μήνα.

Η Σουίφτ επρόκειτο να παίξει την Πέμπτη, την Παρασκευή και το Σάββατο, για περίπου 170.000 θαυμαστές που είχαν συρρεύσει στην αυστριακή πρωτεύουσα από όλο τον κόσμο για τις sold-out συναυλίες της Eras Tour.

Αλλά η διοργανώτρια εταιρεία Barracuda Music αποφάσισε να ακυρώσει τις συναυλίες λόγω της τρομοκρατικής απειλής.