ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Η σχεδιαζόμενη επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ - Έφηβοι στα βήματα της τρομοκρατίας

CNNi: Η σχεδιαζόμενη επίθεση σε συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ - Έφηβοι στα βήματα της τρομοκρατίας

Στιγμιότυπο από συναυλία της Τέιλορ Σουίφτ στο Λος Άντζελες.

Photo by Mark J. Terrill/Invision/AP

Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και αφορούν την πιθανολογούμενη τρομοκρατική επίθεση με στόχο τις τρεις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ στη Βιέννη είναι ελάχιστες αλλά διαμορφώνουν ένα αντριχιαστικό μοτίβο που είναι ήδη γνωστό στους ευρωπαίους αξιωματούχους της αντιτρομοκρατικής. 

Η αυστριακή αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας 19χρονος συνελήφθη στο Τέρνιτς του Νοϊκίρχεν, περίπου μία ώρα οδικώς από το σημείο όπου η Σουίφτ επρόκειτο να εμφανιστεί σήμερα, αύριο και μεθαύριο. Τις συναυλίες αναμενόταν να παρακολουθήσουν 65.000 άτομα κάθε βράδυ, ωστόσο ακυρώθηκαν για λόγους ασφαλείας.

Η αστυνομία της Βιέννης ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν «χημικές ουσίες» που πιθανώς συνδέονται με την κατασκευή βομβών σε έρευνα που έγινε στο σπίτι του 19χρονου με αυστριακή υπηκοότητα και καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία.

Η έρευνα στην περιοχή γύρω από το σπίτι οδήγησε στην εκκένωση 60 κατοικιών, όπως μεταδίδουν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ένας δεύτερος ύποπτος συνελήφθη, χθες το απόγευμα, στη Βιέννη. Και οι δύο ύποπτοι είχαν ριζοσπαστικοποιηθεί στο διαδίκτυο, σύμφωνα με την αστυνομία που προσθέτει ότι ο 19χρονος είχε ορκιστεί πίστη στον νέο ηγέτη του ISIS τον περασμένο μήνα.

Η αστυνομία αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τόσο στη ριζοσπαστικοποίηση των υπόπτων όσο και στον σχεδιασμό των επιθέσεων.

«Η επικοινωνία των δραστών πραγματοποιείται συνήθως σε κρυπτογραφημένη μορφή», καλύπτοντας συχνά τις συνομιλίες τους από την αντιτρομοκρατική παρακολούθηση, είπε στους δημοσιογράφους ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Ασφάλειας Φραντς Ρουφ.

Τους τελευταίους μήνες έχει γίνει ανησυχητικά σύνηθες το ότι νέοι άνθρωποι, έφηβοι ξεκινούν «φλυαρώντας» σε διαδικτυακά τσατς και φτάνουν να καταστρώνουν συνωμοσίες και χτυπήματα.

Οργανώνονται μέσω Διαδικτύου

Μια μελέτη του ειδικού σε θέματα τρομοκρατίας Πίτερ Νέουμαν, την οποία είχε δημοσιεύσει το CNNi, έδειξε ότι οι έφηβοι αντιπροσώπευαν σχεδόν τα δύο τρίτα των συλλήψεων που συνδέονται με τον ISIS στην Ευρώπη τους προηγούμενους εννέα μήνες.

Η μελέτη 27 επιθέσεων που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος ή σχεδιασμού αναταραχών, από τον περασμένο Οκτώβριο, αποκάλυψε ότι από τους 58 υπόπτους, οι 38 ήταν ηλικίας μεταξύ 13 και 19 ετών, σύμφωνα με τον Νέουμαν, καθηγητή Σπουδών Ασφαλείας στο King's College του Λονδίνου.

Τα τελευταία στοιχεία της Europol έδειξαν ότι «ο αριθμός των επιθέσεων και των προγραμματισμένων επιθέσεων έχει υπερτετραπλασιαστεί» από το 2022.

Μεταξύ των υποθέσεων που ανέφερε ο Νέουμαν ήταν και μία στην Αυστρία, στην οποία ένα 14χρονο κορίτσι από το Μαυροβούνιο συνελήφθη τον Μάιο στη νότια πόλη Γκρατς, αφού αγόρασε ένα μαχαίρι και ένα τσεκούρι που σκόπευε να χρησιμοποιήσει σε επίθεση που φέρεται ότι σχεδίαζε. Στον υπολογιστή της βρέθηκε και υλικό του ISIS.

Στόχος οι μεγάλες διοργανώσεις

Έφηβοι συνελήφθησαν επίσης και κατά τη διάρκεια επιχείρησης-σκούπας στη Γαλλία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

Στα τέλη Μαΐου, ένας 18χρονος Τσετσενικής καταγωγής κατηγορήθηκε για «τρομοκρατική εγκληματική ένωση», για φερόμενα σχέδια να στοχοποιήσει θεατές στην πόλη Saint-Étienne κατά τη διάρκεια των Αγώνων, σύμφωνα με δήλωση των Γάλλων εισαγγελέων κατά της τρομοκρατίας.

Περίπου ένα δεκαπενθήμερο νωρίτερα, δύο έφηβοι συνελήφθησαν στη βορειοανατολική και νότια Γαλλία για σχεδίαση τρομοκρατικής επίθεσης, ο στόχος δεν είναι σαφής, ανέφερε η δήλωση.

Και τον Απρίλιο, ένας 16χρονος από το τμήμα Haute-Savoie στη νοτιοανατολική Γαλλία συνελήφθη επειδή φέρεται να ερευνούσε πώς να φτιάξει μια ζώνη εκρηκτικών και να πεθάνει ως μάρτυρας του ISIS, πιθανώς στοχεύοντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες, πρόσθεσε η δήλωση.

Η γερμανική αστυνομία έδωσε επίσης στη δημοσιότητα δύο υποτιθέμενες συνωμοσίες τρομοκρατίας που αφορούσαν εφήβους τους τελευταίους μήνες.

Τον Απρίλιο, αξιωματούχοι στη δυτική πόλη του Ντίσελντορφ δήλωσαν ότι συνέλαβαν δύο κορίτσια, ηλικίας 15 και 16 ετών, και ένα 15χρονο αγόρι που κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση.

Μια άλλη υποτιθέμενη συνωμοσία που περιελάμβανε πιθανή επίθεση με μαχαίρι σε συναγωγή της Χαϊδελβέργης, η οποία αποφεύχθηκε τον Μάιο, αφορούσε έναν 18χρονο άνδρα, σύμφωνα με δήλωση του γερμανού εισαγγελέα.

Εν τω μεταξύ, στην Ελβετία, η αστυνομία συνέλαβε τον Μάρτιο ένα 15χρονο Ελβετό και ένα 16χρονο Ιταλό για φερόμενη υποστήριξη του ISIS και σχεδίαση βομβιστικών επιθέσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ο Νέουμαν υποστηρίζει ότι το ISIS και η «θυγατρική» του στην Κεντρική Ασία ISIS-K στρατολογεί συχνά εφήβους μέσω Διαδικτύου.

«Ομάδες όπως το (ISIS-K) στοχεύουν συγκεκριμένα νέους εφήβους», είπε ο Νέουμαν. «Μπορεί να μην είναι πολύ χρήσιμοι. Μπορεί να μπλέξουν. Μπορεί να αλλάξουν γνώμη», είπε, αλλά «τουλάχιστον δεν τους υποπτεύονται. Ποιος θα σκεφτόταν έναν 13χρονο τρομοκράτη;» προσθέτει.

Σε δημοφιλείς πλατφόρμες

Οι έφηβοι στρατολογούνται μέσω δημοφιλών μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, όπου οι τζιχαντιστές στρατολόγοι μπορούν να τους προσεγγίσουν, είπε ο Νέουμαν.

Το ISIS-K είναι «μακράν το πιο φιλόδοξο και επιθετικό τμήμα του ISIS αυτή τη στιγμή», καθώς σχεδίαζε περίπλοκες επιθέσεις και στρατολογούσε ενεργά κόσμο διαδικτυακά, πρόσθεσε.

Ένας εκπρόσωπος του TikTok είπε στο CNNi: «Στεκόμαστε σταθερά ενάντια στον βίαιο εξτρεμισμό και αφαιρούμε το 98% του περιεχομένου που διαπιστώθηκε ότι παραβιάζει τους κανόνες μας για την προώθηση της τρομοκρατίας πριν μας αναφερθεί».

Ενώ οι λεπτομέρειες των υποτιθέμενων σχεδίων επίθεσης στις συναυλίες της Τέιλορ Σουίφτ παραμένουν ασαφείς, οι ευρωπαϊκές πηγές ασφαλείας ανησυχούν όλο και περισσότερο ότι τα τρομοκρατικά σχέδια γίνονται πιο «στοχευμένα» - ή οργανώνονται από έναν πιο έμπειρο στρατολόγο.

Έμπειροι στρατολόγοι

Μια βρετανική πηγή ασφαλείας είπε στο CNNi ότι η λεγόμενη «κατευθυνόμενη τρομοκρατική απειλή» είναι η νούμερο ένα ανησυχία τους τελευταίους 18 μήνες, με το ISIS-K να είναι η πιο ισχυρή ομάδα.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής παλεύουν επίσης με μια τρομοκρατική απειλή που αναδύεται γρήγορα από μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής του Βόρειου Καυκάσου της Ρωσίας και κρατών της Κεντρικής Ασίας όπως το Τατζικιστάν.

Τον περασμένο μήνα, η ασυτριακή αντιτρομοκρατική αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε οκτώ άνδρες και μια γυναίκα για συγκέντρωση χρημάτων για το ISIS. Οι αρχές κατέσχεσαν φορητούς υπολογιστές, μετρητά, πλαστά διαβατήρια και ένα όχημα, ενώ εξετάζεται η ανάκληση των αδειών παραμονής στην Αυστρία των υπόπτων με καταγωγή από την Τσετσενία.

Με πληροφορίες από: Alleged Taylor Swift terror plot fits a worrying trend as ISIS targets teens online