ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Για επίθεση της Χεζμπολάχ πριν το Ιράν προετοιμάζεται το Ισραήλ - Όλα τα σενάρια

CNNi: Για επίθεση της Χεζμπολάχ πριν το Ιράν προετοιμάζεται το Ισραήλ - Όλα τα σενάρια

Μαχητές της Χεζμπολάχ

AP Photo/Hassan Ammar

Ολοένα και πιο πιθανό μοιάζει το σενάριο, η Χεζμπολάχ να χτυπήσει το Ισραήλ ανεξάρτητα από τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Ιράν, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNNi

Πηγές προσκείμενες στις μυστικές υπηρεσίες δήλωσαν στο CNNi ότι η μαχητική ομάδα με έδρα τον Λίβανο κινείται ταχύτερα από το Ιράν, σχεδιάζοντας χτύπημα στο Ισραήλ τις επόμενες ημέρες.

Το Ιράν, εν τω μεταξύ, φαίνεται ότι εξακολουθεί να επεξεργάζεται το σχέδιο απάντησης μετά τη δολοφονία Χανίγια στο έδαφός του. Ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος είπε στο CNNi ότι το Ιράν είχε κάνει κάποιες - αλλά όχι όλες - τις προετοιμασίες που θα περίμεναν να δουν οι ΗΠΑ πριν από μια μεγάλη επίθεση στο Ισραήλ.

Όμως, δεδομένης της εδαφικής εγγύτητας του Λιβάνου με το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ θα μπορούσε να ενεργήσει χωρίς καμία προειδοποίηση, είπε δεύτερη πηγή που είναι εξοικειωμένη με τις μυστικές υπηρεσίες, κάτι που δεν ισχύει για το Ιράν.

Δεν είναι ξεκάθαρο με ποιον τρόπο ή αν το Ιράν και η Χεζμπολάχ, οργανώνουν συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ, ενώ αξιωματούχοι εκτιμούν ότι δεν είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένοι ως προς τον σχεδιασμό τους.

Η επίθεση της Χεζμπολάχ αναμένεται να έρθει ως απάντηση στη δολοφονία του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στον Λίβανο, ενέργεια την οποία ούτε επιβεβαίωσε ούτε διέψευσε το Ισραήλ.

Από τότε, τα μάτια όλου του κόσμου είναι στραμμένα στην περιοχή, η οποία φαίνεται να ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.

Έκτακτη συνεδρίαση

Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση, χθες (07/08) σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών για να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση. Η συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, κατέληξε σε ένα προσχέδιο τελικού ανακοινωθέντος «καταδικάζοντας τις ενέργειες του Ισραήλ» και επιβεβαιώνοντας την αλληλεγγύη με την παλαιστινιακή υπόθεση.

Σημαντικό σημείο του ανακοινωθέντος ήταν η καταδίκη της δολοφονίας του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της Χαμάς και πρώην πρωθυπουργού της Παλαιστίνης, στην Τεχεράνη. Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας έκρινε το Ισραήλ υπεύθυνο για αυτή την πράξη, χαρακτηρίζοντάς το «ειδεχθή έγκλημα και παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη του ΟΗΕ». Η οργάνωση προειδοποίησε ότι τέτοιες ενέργειες του Ισραήλ «υπονομεύουν» την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα.

Αυτή την εβδομάδα, ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο κορυφαίος διπλωμάτης του, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, είχαν μια σειρά τηλεφωνικών επικοινωνιών με ομολόγους τους σε όλη τη Μέση Ανατολή, μεταφέροντας μήνυμα αποκλιμάκωσης.

Με πληροφορίες από: Hezbollah poised to strike Israel independent of Iran, sources say