Washington Post: Παραδοχή Ισραήλ ότι σκότωσε τον Χανίγια - Δεύτερες σκέψεις του Ιράν για αντίποινα
Κορυφώνεται η αγωνία στη Μέση Ανατολή, όπου Χεζμπολάχ και Ιράν φαίνεται να προετοιμάζονται για χτυπήματα κατά του Ισραήλ, μετά τις δολοφονίες των Ισμαήλ Χανίγια και Φουάντ Σουκρ. Δημοσίευμα της Washington Post αναφέρει πως το Ισραήλ φέρεται να προχώρησε στην παραδοχή πως εκείνο ευθύνεται για την δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, κάτι που εξόργισε τον Λευκό Οίκο. Η εφημερίδα, σημειώνει, ακόμα ότι οι αμερικανικές πιέσεις στο Ιράν για αποφυγή κλιμάκωσης, μάλλον αποδίδουν.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν ήταν αγανακτισμένοι με την απόφαση να εξουδετερωθεί ο Χανίγια, ανησυχώντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να ανατρέψει πολύμηνες προσεκτικές διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία στη Γάζα.
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι επίσης εξοργισμένοι επειδή το Ισραήλ δεν τους ενημέρωσε προτού ξεκινήσουν άλλες επιχειρήσεις για τη δολοφονία διοικητών της Χεζμπολάχ ή των Ιρανών.
Ισραηλινός αξιωματούχος που δεν κατονομάζεται, τον οποίο επικαλείται η Washington Post, επιβεβαιώνει ότι η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την περασμένη εβδομάδα ήταν «τεταμένη».
Σημειώνεται ότι το Ισραήλ δεν έχει επίσημα αναλάβει την ευθύνη για τη δολοφονία του Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην ιρανική πρωτεύουσα, η οποία πυροδότησε εκ νέου ανησυχία για ενδεχόμενο γενίκευσης της περιφερειακής σύρραξης στη Μέση Ανατολή.
Το Ιράν απείλησε να «τιμωρήσει» το Ισραήλ για τη δολοφονία, προειδοποιώντας ότι η απάντησή του θα είναι πιο σκληρή από την επίθεσή του στις 13-14 Απριλίου, ενώ η τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ με έδρα τον Λίβανο απείλησε ότι θα απαντήσει στη δολοφονία του ανώτατου διοικητή Φουάντ Σουκρ από το Ισραήλ στη Βηρυτό.
Σήμερα (7/8) αναμένεται να συνεδριάσει στην Τζέντα, ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας, μετά από αίτημα της Τεχεράνης, σε μια προσπάθεια να πιέσει τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το δικαίωμά του για αντίποινα.
Δεύτερες σκέψεις στο Ιράν εξαιτίας των πιέσεων από τις ΗΠΑ
Αμερικανοί αξιωματούχοι μετέφεραν στην Washington Post την εκτίμηση ότι οι διπλωματικές πιέσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν σε συνδυασμό με την μετακίνηση αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Μέση Ανατολή μπορεί να έχουν αρχίσει να αποδίδουν ώστε το Ιράν να μην προχωρήσει σε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση κατά του Ισραήλ.
«Το Ιράν αντιλαμβάνεται ξεκάθαρα ότι οι ΗΠΑ είναι αμετακίνητες όσον αφορά την προστασία των συμφερόντων της, των συμμάχων της και των Αμερικανών στην περιοχή. Έχουμε μετακινήσει σημαντικές στρατιωτικές μονάδες για να τονίσουμε τη θέση μας αυτή» δήλωσε στην Washington Post ανώτατος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Κατά το δημοσίευμα ρόλο στην ενδεχόμενη αλλαγή στάσης του Ιράν μπορεί να έπαιξε και το γεγονός ότι παρά τις αρχικές εκτιμήσεις περί δολοφονίας του Χανίγια με πύραυλο από το Ισραήλ, η Τεχεράνη φέρεται να έχει αποδεχθεί ότι όλα έγιναν με βόμβα στο δωμάτιο του δολοφονημένου ηγέτη της Χαμάς και άρα δεν δικαιολογείται σκληρή απάντηση.
Εκτόνωση των εντάσεων ζητούν οι ΗΠΑ
Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ ζητούν επίμονα και από τις δύο πλευρές εκτόνωση των εντάσεων. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν απαίτησε χθες Τρίτη -για πρώτη φορά δημόσια- από το Ιράν και το Ισραήλ να αποφύγουν κάθε «κλιμάκωση» που θα οδηγούσε σε ευρύτερη ένοπλη σύρραξη στην Εγγύς Ανατολή.
«Δεν πρέπει να υπάρξει ουδεμία κλιμάκωση από οποιονδήποτε που θα οδηγούσε σε ένοπλη σύρραξη. Διεξάγουμε εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, από κοινού με συμμάχους και εταίρους μας», για να αποφευχθεί αυτό και «διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ιράν. Διαβιβάσαμε το μήνυμα απευθείας στο Ισραήλ», επέμεινε ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τους ομολόγους τους της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ και Ρίτσαρντ Μαρλς αντιστοίχως.
«Η δέσμευσή μας» στην ασφάλεια του Ισραήλ «είναι ακλόνητη», «θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε το Ισραήλ έναντι επιθέσεων τρομοκρατικών οργανώσεων ή των υποστηρικτών τους, όπως θα συνεχίσουμε να υπερασπίζουμε τα στρατεύματά μας», συνέχισε ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος προφανώς στο Ιράν και τον «άξονα της αντίστασης», χαλαρή συμμαχία οργανώσεων προσκείμενων στην Τεχεράνη στην περιοχή, όπως ιδίως η λιβανέζικη Χεζμπολάχ.