ΚΟΣΜΟΣ

Πώς τα κινητά μπορούν να ειδοποιούν για σεισμούς πριν αυτοί εκδηλωθούν

Τα smartphones μπορούν να δώσουν στους χρήστες τους λίγα πολύτιμα δευτερόλεπτα χρόνου πριν εκδηλωθεί μια σεισμική δόνηση

AP Photo/Richard Vogel

Η Google τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Πολιτειών (USGS) και ακαδημαϊκούς σε διάφορα πανεπιστήμια της Καλιφόρνια για την ανάπτυξη ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης, που ειδοποιεί τους χρήστες λίγα δευτερόλεπτα πριν από την άφιξη σεισμικών δονήσεων.

Ο χρόνος δεν ακούγεται πολύς, αλλά ακόμη και λίγα δευτερόλεπτα μπορούν να είναι αρκετά για προστατευτεί κανείς κάτω από ένα τραπέζι ή ένα γραφείο. Μπορεί επίσης να είναι αρκετός χρόνος για να επιβραδυνθούν τα τρένα, να σταματήσουν τα αεροπλάνα την απογείωση ή την προσγείωση και να μείνουν τα αυτοκίνητα έξω από γέφυρες ή σήραγγες. Είναι ένα σύστημα που μπορεί να σώσει ζωές σε περιπτώσεις ισχυρών σεισμών.

Η πιο πρόσφατη χρήση του συστήματος ήταν το βράδυ της 6ης Αυγούστου 2024, όταν έδωσε στους κατοίκους της Νότιας Καλιφόρνιας προειδοποίηση έως και 30 δευτερόλεπτα πριν την εκδήλωση σεισμού 5,2 Ρίχτερ με επίκεντρο νότια της πόλης Μπέικερσφιλντ, σύμφωνα με το BBC News.

Πώς λειτουργεί το σύστημα

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ShakeAlert χρησιμοποιεί δεδομένα από δύο πηγές. Αρχικά, βασιζόταν στο δίκτυο των 700 σεισμομέτρων που έχουν εγκατασταθεί σε όλη την πολιτεία της Καλιφόρνια από σεισμολόγους του USGS, του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια, του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ και της πολιτειακής κυβέρνησης. Σεισμόμετρα σε δύο άλλες πολιτείες των ΗΠΑ, το Όρεγκον και την Ουάσινγκτον, τροφοδοτούν επίσης το σύστημα. Αλλά η Google έχει επίσης δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο ανίχνευσης σεισμών στον κόσμο μέσω τηλεφώνων που ανήκουν στον γενικό πληθυσμό.

Τα περισσότερα smartphones που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android της Google διαθέτουν ενσωματωμένα επιταχυνσιόμετρα. Αυτά χρησιμοποιούνται συνήθως για να λένε στο τηλέφωνο να επαναπροσανατολίσει την οθόνη του από κατακόρυφη σε οριζόντια λειτουργία όταν γέρνει, για παράδειγμα, και επίσης βοηθούν στην παροχή πληροφοριών σχετικά με τον αριθμό των βημάτων για τον ενσωματωμένο ανιχνευτή φυσικής κατάστασης της Google. Όμως οι αισθητήρες είναι εκπληκτικά ευαίσθητοι και μπορούν επίσης να λειτουργήσουν σαν ένα μίνι σεισμόμετρο.

Έτσι εμφανίζεται στην οθόνη του smartphone μια ειδοποίηση από το σύστημα ShakeAlert

AP Photo/Barbara Ortuta

Η Google εισήγαγε μια λειτουργία με την οποία οι χρήστες επιτρέπουν στο τηλέφωνό τους να στέλνει αυτόματα δεδομένα στο σύστημα ειδοποιήσεων Android Earthquake Alerts System, εάν η συσκευή τους λαμβάνει δονήσεις που είναι χαρακτηριστικές των κυμάτων P, όπως ονομάζονται τα πρώτα κύματα ενός σεισμού. Συνδυάζοντας δεδομένα από χιλιάδες ή και εκατομμύρια άλλα τηλέφωνα, το σύστημα μπορεί να υπολογίσει αν συμβαίνει σεισμός και πού. Στη συνέχεια, μπορεί να στείλει ειδοποιήσεις σε τηλέφωνα στην περιοχή όπου είναι πιθανό να χτυπήσουν τα σεισμικά κύματα, δίνοντας μια έγκαιρη προειδοποίηση.

Και επειδή τα ραδιοκύμαυτα ταξιδεύουν ταχύτερα από τα σεισμικά κύματα, οι ειδοποιήσεις μπορούν να φτάσουν πριν από την έναρξη της δόνησης σε περιοχές μακριά από το επίκεντρο.

ShakeAlert και MyShake App

Εκτός από τις ειδοποιήσεις του ShakeAlert, οι άνθρωποι στην Καλιφόρνια, το Όρεγκον και την Ουάσιγκτον μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή MyShake App, η οποία αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ. Και αυτή μετατρέπει τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών σε ανιχνευτές σεισμών όταν είναι ακίνητα, και στέλνει ειδοποιήσεις με βάση τη θέση του τηλεφώνου.

Από τα περίπου 16 δισεκατομμύρια κινητά τηλέφωνα που χρησιμοποιούνται σε όλο τον κόσμο, περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια τρέχουν λογισμικό Android, και το σύστημα ειδοποιήσεων για σεισμούς είναι πλέον διαθέσιμο σε περισσότερες από 90 χώρες που είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε αυτούς.

Όμως το σύστημα έχει τους περιορισμούς του, ιδίως σε απομακρυσμένες περιοχές όπου υπάρχουν λίγοι χρήστες τηλεφώνων και σε σεισμούς που συμβαίνουν στην ανοικτή θάλασσα, όπου μπορούν να προκαλέσουν τσουνάμι. Και ενώ μπορεί να βοηθήσει στην έκδοση ειδοποιήσεων μερικά δευτερόλεπτα νωρίτερα, η πρόβλεψη των σεισμών παραμένει άπιαστο όνειρο για την επιστήμη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης