ΚΟΣΜΟΣ

Κουρσκ: Κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης - Απομάκρυνση χιλιάδων ανθρώπων την εμπόλεμη ζώνη

Ουκρανοί στρατιώτες βάλουν κατά ρωσικών θέσεων (ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ)

Oleg Petrasiuk/Ukrainian 24th Mechanised Brigade via AP

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε  το βράδυ της Τετάρτης (7/8) η περιοχή Κουρσκ, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη σφοδρές μάχες Ρώσων και Ουκρανών που διεισδύσαν στην περιοχή, κοντά σε έναν σημαντικό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου, σε μια από τις μεγαλύτερες εισβολές στη Ρωσία από την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο του 2022.

Ο εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιοχής, Αλεξέι Σμιρνόφ, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή ήταν απαραίτητη «για να εξαλειφθούν οι συνέπειες της εισόδου εχθρικών δυνάμεων στην περιοχή».

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν επίσης απομακρυνθεί από τις παραμεθόριες περιοχές, δήλωσε νωρίτερα ο Σμιρνόφ, προσθέτοντας ότι γιατροί επιστρατεύονται από άλλες πόλεις.

Στενά τις εξελίξεις παρακολουθεί ο Λευκός Οίκος. Η εκπρόσωπος Καρίν Ζαν-Πιερ 'άκεν γνωστό ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σκοπεύει να επικοινωνήσει με το Κίεβο για να μάθει τους στόχους της εισβολής ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Κουρσκ. Υπογράμμισε παράλληλα πως η αμερικανική κυβέρνηση δεν γνώριζε εκ των προτέρων για την επιχείρηση.

«Θα επικοινωνήσουμε με τον ουκρανικό στρατό για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με τους στόχους», είπε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την επιχείρηση που έχει υποχρεώσει χιλιάδες άμαχους να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως ρωσικά στρατεύματα προσπαθούν να απωθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που εισέβαλαν στην περιφέρεια Κουρσκ, που αποτελεί σημαντικό κόμβο μεταφοράς φυσικού αερίου.

Ο αρχηγός του ρωσικού γενικού επιτελείου, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, δήλωσε πως «έως 1.000 Ουκρανοί στρατιώτες συμμετείχαν στην επιδρομή που έγινε χθες στην περιφέρεια Κουρσκ, στα σύνορα με την Ουκρανία.

«Η πρoώθηση του εχθρού εις βάθος στο ρωσικό έδαφος ανακόπηκε από πλήγματα της αεροπορίας και του πυροβολικού», διαβεβαίωσε ο Γκεράσιμοφ τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στη διάρκεια συνάντησης που αναμεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση.

Ο Γκεράσιμοφ είπε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να «καταστρέφουν τον εχθρό» σε περιοχές κοντά στη μεθόριο.

Η Ουκρανία αντεπιτέθηκε την Τρίτη (6/8) με τις δυνάμεις να προωθούνται βορειοδυτικά της συνοριακής πόλης Σούντχα, 530 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Μόσχας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Η Μόσχα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα πως έχει εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εναντίον ουκρανικών δυνάμεων που εισέδυσαν στη ρωσική περιφέρεια Κουρσκ σε μία από τις μεγαλύτερες εφόδους στο έδαφος της Ρωσίας αφότου ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Σε μία άλλη εξέλιξη η Ουκρανία διέταξε την απομάκρυνση περίπου 6.000 ανθρώπων από ουκρανικές παραμεθόριες περιοχές που βρίσκονται κοντά στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ, μετά την επίθεση των ουκρανικών δυνάμεων εκεί, ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Σούμι.

«Η εντολή που μόλις υπέγραψα προβλέπει την υποχρεωτική απομάκρυνση ανθρώπων από 23 τοποθεσίες» στην επαρχία Σούμι, δήλωσε ο κυβερνήτης Βολοντίμιρ Αρτιούχ.

«Υπάρχουν περίπου 6.000 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 425 παιδιών», στις τοποθεσίες αυτές είπε.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε πως η ουκρανική επιδρομή στο Κουρσκ είναι μεγάλη πρόκληση και το ρωσικό ΥΠΕ χαρακτήρισε την επίθεση της Ουκρανίας στο Κουρσκ άλλη μια «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον αμάχων.

«Το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε άλλη μια μεγάλη πρόκληση», δήλωσε νωρίτερα ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στα μέλη της ρωσικής κυβέρνησης σχετικά με την επίθεση στο Κουρσκ.

Η πόλη αυτή είναι το τελευταίο λειτουργικό σημείο μεταφόρτωσης ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας: ο αγωγόςΟυρενγκόι-Πομάρι-Ουζγκορόντ μετέφερε περίπου 14,65 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το 2023, δηλαδή περίπου το ήμισυ των εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας προς την Ευρώπη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης