ΚΟΣΜΟΣ

Καταρρίψεις drone από Ρωσία και Ουκρανία - Πέντε νεκροί και 24 τραυματίες στο Κουρσκ

Καταρρίψεις drone από Ρωσία και Ουκρανία - Πέντε νεκροί και 24 τραυματίες στο Κουρσκ

Φωτογραφία αρχείου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα, Τετάρτη 07/08 ότι πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους -ανάμεσά τους δυο μέλη πληρώματος ασθενοφόρου που έγινε στόχος drone- και 24 ακόμα, εκ των οποίων έξι παιδιά, τραυματίστηκαν μετά από ουκρανικούς βομβαρδισμούς στην περιοχή Κουρσκ. 

Συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Ρωσίας κατέστρεψαν 11 drones που εξαπολύθηκαν από την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της νύχτας εναντίον στόχων στις περιφέρειες Κουρσκ, Βαρόνεζ, Μπιέλγκοροντ και Ραστόφ, μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο το υπουργείο Άμυνας.

Οι τοπικές αρχές στο Κουρσκ κάλεσαν τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους μετά τη μεγάλη επίθεση της Ουκρανίας, δήλωσε η Μαρίνα Ντεγκτιάρεβα, τοπική αξιωματούχος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το Κίεβο συνέχισε τις αεροπορικές επιθέσεις κοντά στα σύνορα, με τα ρωσικά αμυντικά συστήματα να καταστρέφουν τέσσερα drones κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Χθες Τρίτη, η Μόσχα κατηγόρησε το Κίεβο πως αποπειράθηκε εισβολή στην περιφέρεια αυτή χρησιμοποιώντας μεταξύ άλλων τεθωρακισμένα.

Το υπουργείο ανέφερε χθες πως έστειλε εφεδρείες για να βοηθήσουν να απωθηθούν εκατοντάδες ουκρανοί στρατιωτικοί με άρματα μάχης. Η εισβολή μοιάζει να είναι από τα μεγαλύτερα ουκρανικά εγχειρήματα του είδους από το ξέσπασμα του πολέμου πριν από σχεδόν δυόμισι χρόνια.

Η κατάσταση είναι «ελέγξιμη», διαβεβαίωσε πάντως ο Αλεξέι Σμίρνοφ, υπηρεσιακός περιφερειάρχης της Κουρσκ (νοτιοδυτικά), μέσω Telegram.

Οι υπηρεσίες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων έχουν τεθεί σε κατάσταση «συναγερμού», ανέφερε σήμερα, καλώντας τους πολίτες να κάνουν αιμοδοσία καθώς χρειάζεται αναπλήρωση των διαθεσίμων αποθεμάτων.

Ζαχάροβα: Τρομοκρατική η επίθεση

Η επίθεση της Ουκρανίας στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ είναι άλλη μια «τρομοκρατική» επίθεση εναντίον αμάχων, δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα, σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Αυτή είναι άλλη μια τρομοκρατική ενέργεια», δήλωσε η Ζαχάροβα στο ρωσικό ραδιοσταθμό Sputnik, σύμφωνα με το πρακτορείο. «Στρέφεται προφανώς εναντίον ενός ειρηνικού πληθυσμού, εναντίον ενός άμαχου πληθυσμού».

Ήχησαν οι σειρήνες

Στην περιφέρεια κηρύχθηκαν πάνω από δέκα συναγερμοί για αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες, δείχνουν οι αναρτήσεις του κ. Σμίρνοφ στην πλατφόρμα. Σήμερα το πρωί πάντως δεν υπάρχουν πληροφορίες πως συνεχίζονται οι χερσαίες μάχες.

Η Ουκρανία δεν έχει σχολιάσει επίσημα, αν και υπάρχουν τεκμήρια πως οι ένοπλες δυνάμεις της έδρασαν στην περιοχή.

Στην Κουρσκ βρίσκεται πυρηνικός ηλεκτροπαραγωγικός σταθμός, που σύμφωνα με τον κ. Σμίρνοφ λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα.

Η προσοχή των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων το τελευταίο διάστημα πάντως είναι στραμμένη περισσότερο στην απώθηση των ρωσικών στρατευμάτων στο ανατολικό και στο βορειοανατολικό τμήμα της. Οι ένοπλες δυνάμεις της Μόσχας, που έχουν σημειώσει εδαφικά κέρδη τους τελευταίους χονδρικά έξι μήνες, κατέχουν περί το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία λέει ότι κατέρριψε και τα 30 drones που εκτόξευσε η Ρωσία

Η ουκρανική Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε και τα 30 μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) που εκτόξευσε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της νύχτας πάνω από επτά περιοχές, σύμφωνα με ανακοίνωση που ανήρτησε στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Η Πολεμική Αεροπορία κατέρριψε 14 drones πάνω από τη νότια περιοχή Μικολάιφ, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της. Ο ίδιος δήλωσε ότι δύο πυρκαγιές που προκλήθηκαν από την επίθεση κατασβέστηκαν, χωρίς να αναφερθούν θύματα.

Ο στρατός κατέρριψε τέσσερα ακόμα drones πάνω από την περιοχή Χμελνίτσκι, με θραύσματα να προκαλούν ζημιές σε αποθηκευτικές μονάδες και σε εργαστήριο μεταποιητικής επιχείρησης, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης.

Τέσσερα drones καταρρίφθηκαν στις περιοχές Τσερκάσι και Βινίτσια, στην κεντρική Ουκρανία, χωρίς να υπάρχουν αναφορές από τις τοπικές αρχές για ζημιές ή θύματα.

Οι αρχές στην περιφέρεια του Κιέβου δήλωσαν ότι σήμερα το πρωί ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατά στόχων, χωρίς να δίδουν λεπτομέρειες για τις πιθανές συνέπειες της επίθεσης.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Σούμι δήλωσε σήμερα το πρωί ότι βαλλιστικός πύραυλος καταρρίφθηκε πάνω από την περιοχή χθες βράδυ. Η Πολεμική Αεροπορία δεν έδωσε λεπτομέρειες στην πρωινή της ενημέρωση για χρήση πυραύλων από τη Ρωσία προκειμένου να επιτεθεί στην Ουκρανία.