ΚΟΣΜΟΣ

Ενθουσιασμένοι οι Κινέζοι με τον υποψήφιο αντιπρόεδρο της Χάρις - Πάνω από 12 εκατ. προβολές

Ο Τιμ Γουόλς και η Κάμαλα Χάρις με τους συζύγους τους

AP Photo/Matt Rourke

Την προσοχή των Κινέζων έχει προκαλέσει η επιλογή του Τιμ Γουόλς για την αντιπροεδρία της Κάμαλα Χάρις καθώς έχει διδάξει στην Κίνα και μιλά και λίγα Μανδαρίνικα. 

Οι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης συζητούσαν για το πώς πέρασε ένα χρόνο διδάσκοντας στη νοτιοανατολική επαρχία Γκουαντόνγκ το 1989 - ένα θέμα που ήταν trending στο Weibo με 12 εκατομμύρια προβολές.

Ο ίδιος και η σύζυγός του, η συνάδελφος καθηγήτρια Γκουέν Γουίπλ, έκαναν αργότερα μήνα του μέλιτος στη χώρα.

Ο ίδιος περιέγραψε κάποτε την απόφασή του να διδάξει στην Κίνα ως «ένα από τα καλύτερα πράγματα που έκανα ποτέ».

Ο 60χρονος κυβερνήτης της Μινεσότα ήταν καθηγητής ιστορίας και προπονητής ποδοσφαίρου πριν ασχοληθεί με την πολιτική.

Είχε μόλις αποφοιτήσει από το κολέγιο όταν μετακόμισε στην Κίνα για να διδάξει αγγλικά και αμερικανική ιστορία σε ένα λύκειο.

Το γεγονός ότι συνέβη το 1989 - τη χρονιά της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν - δεν έμεινε ασχολίαστο σε όσους σχολίαζαν στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στις 4 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, κινεζικά τανκς εισέβαλαν στην κεντρική πλατεία του Πεκίνου, όπου είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που ζητούσαν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Η ημέρα κατέληξε σε αιματοχυσία και μέχρι σήμερα δεν είναι σαφές πόσοι ακριβώς έχασαν τη ζωή τους. Ορισμένες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών πάνω από 10.000.

Οι Κινέζοι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν μπορούν να πουν πολλά για το 1989 γιατί κινδυνεύουν να λογοκριθούν. Αναφέρονται σε αυτό με πλάγιο τρόπο.

Άλλοι επεσήμαναν ότι η Κίνα το 1989 ήταν μια πολύ διαφορετική χώρα. Ήταν πολύ πριν η Κίνα γίνει ο μεγαλύτερος μεταποιητικός κόμβος του κόσμου, στη συνέχεια η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του και, τέλος, ένας ισχυρός αντίπαλος των ΗΠΑ.

«Αυτός ο υποψήφιος βρισκόταν στην Κίνα σε μια πολύ διαφορετική εποχή. Η ατμόσφαιρα ήταν πολύ διαφορετική», ανέφερε ένα σχόλιο.

Και όμως ήλπιζαν ότι αν κερδίσει, μπορεί να σηματοδοτήσει καλύτερες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας. Οι δύο χώρες βρίσκονται σε αντιπαράθεση για το εμπόριο, την προηγμένη τεχνολογία και τις γεωπολιτικές φιλοδοξίες της Κίνας.

Ένας χρήστης του Weibo επεσήμανε ότι το «μοναδικό υπόβαθρο του Γουόλς του δίνει μια πραγματική προοπτική για την Κίνα» και ότι θα μπορούσε να «προωθήσει τις πολιτιστικές ανταλλαγές μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών σε μια εποχή που... οι σχέσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες».

Δεν έχει υπάρξει ακόμη μεγάλη επίσημη αντίδραση από τους Ρεπουμπλικάνους για το χρόνο που πέρασε ο Γουόλς στην Κίνα.

Ωστόσο, ορισμένοι σύμμαχοι του Τραμπ δήλωσαν ότι ο διορισμός του θα ήταν ευπρόσδεκτος στην Κίνα, αν και το Πεκίνο δεν το έχει σχολιάσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης