ΚΟΣΜΟΣ

Al Arabiya: Χτύπημα του Ιράν μέσα στο επόμενο 48ωρο περιμένουν οι Αμερικανοί

AP Photo/Vahid Salemi

Για χτύπημα του Ιράν κατά του Ισραήλ μέσα στα επόμενα 24ωρα ετοιμάζονται οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες, αν και ομολογούν ότι θα περίμεναν ότι η απάντηση της Τεχεράνης θα ερχόταν πολύ νωρίτερα.  

Αν και η ακριβής φύση της απάντησης του Ιράν και της Χεζμπολάχ παραμένει ασαφής, Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι βέβαιοι ότι επίκειται. Οι αρχικές εκτιμήσεις είχαν προβλέψει μια επίθεση στις αρχές της εβδομάδας, αλλά οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν ότι η όποια απάντηση μπορεί να καθυστερήσει μέχρι τα τέλη της Πέμπτης ή της Παρασκευής.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, όπως αναφέρει το Al Arabiya είχαν προετοιμαστεί για ταχύτερα αντίποινα, που ενδεχομένως θα περιλάμβαναν ρουκέτες, πυραύλους ή μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία θα εκτυλίσσονταν ήδη από την Κυριακή το βράδυ ή τη Δευτέρα που μας πέρασε. Ωστόσο, μέχρι την Τρίτη (6/8), ούτε το Ιράν ούτε η Χεζμπολάχ είχαν προβεί σε οποιαδήποτε απάντηση μετά τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια, του πολιτικού επικεφαλής της Χαμάς, και του Φουάντ Σουκρ, του κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της Χεζμπολάχ.

Ακόμη εκτιμάται ότι το Ιράν θα περιμένει μέχρι να ολοκληρωθεί την Τετάρτη (7/8) η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Τζέντα. Το Ιράν είχε ζητήσει τη συνάντηση μετά τη δολοφονία του Χανίγια. Ο OIC δήλωσε ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί ως απάντηση στις «συνεχιζόμενες θηριωδίες που διαπράττει η ισραηλινή κατοχή εναντίον του παλαιστινιακού λαού, ιδίως στη Λωρίδα της Γάζας».

Αμερικανοί αξιωματούχοι προσπαθούν να καθορίσουν τη μορφή της απάντησης του Ιράν και αν αυτή θα περιλαμβάνει ένα συντονισμένο χτύπημα με τη Χεζμπολάχ ή άλλες ομάδες στο Ιράκ ή την Υεμένη. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, έχει δηλώσει ότι τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ θα προβούν σε αντίποινα, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας συντονισμένης επίθεσης μεγάλης κλίμακας που θα περιλαμβάνει πολλά μέτωπα.

Ο Σουκρ σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε κτίριο στα νότια προάστια της Βηρυτού, προπύργιο της Χεζμπολάχ. Ώρες αργότερα, ο Χανίγια κηρύχθηκε νεκρός στην Τεχεράνη. Τόσο το Ιράν όσο και η Χεζμπολάχ είχαν υποσχεθεί σημαντική απάντηση στις ενέργειες του Ισραήλ, γεγονός που ώθησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να ενισχύσει τα στρατιωτικά μέσα στην περιοχή.

Την Τρίτη (6/8), ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον είχε επικοινωνήσει απευθείας τόσο με το Ιράν όσο και με το Ισραήλ, τονίζοντας τη συναίνεση στη Μέση Ανατολή ότι η σύγκρουση δεν πρέπει να κλιμακωθεί περαιτέρω.

Το Al Arabiya English ανέφερε ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέμεναν επιθέσεις εναντίον αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία ως μέρος της απάντησης στις τελευταίες ισραηλινές επιχειρήσεις στην Τεχεράνη και τη Βηρυτό. «Αναμένουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί καθώς το Ιράν λέει στους πληρεξουσίους του να αφήσουν ελεύθερους και να συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον των στρατευμάτων μας», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος, όπως και άλλοι στο άρθρο αυτό, μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Τα όπλα του Ιράν και της Χεζμπολάχ

Η δυνατότητα για εκατοντάδες πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη να βρεθούν πάνω από τον ουρανό του Ισραήλ φάνηκε τον Απρίλιο μετά την απάντηση του Ιράν σε ισραηλινή επίθεση εναντίον ιρανικών διπλωματικών εγκαταστάσεων στη Συρία, από την οποία σκοτώθηκαν ανώτεροι ιρανικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Η Χεζμπολάχ πιστεύεται επίσης ότι διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο πυραύλων ακριβείας, τους οποίους δεν έχει ακόμη αναπτύξει από τον Οκτώβριο, μαζί με πυραύλους εδάφους-αέρος και άλλους τύπους πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Το Ισραήλ προστατεύεται κυρίως από όπλα που του παρέχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων των αντιπυραυλικών συστοιχιών Iron Dome και άλλων συστημάτων αεράμυνας, πυρομαχικών ακριβείας και πυραύλων Hellfire που είναι προσαρτημένοι σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Αν και οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι βέβαιοι ότι μπορούν να βοηθήσουν το Ισραήλ να αντιμετωπίσει την πλειονότητα των όσων του ρίχνει το Ιράν ή οι σύμμαχοί του μια παρατεταμένη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ θα αποτελέσει πρόκληση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το μέγεθος του οπλοστασίου της Χεζμπολάχ είναι πιο ανησυχητικό από τους διάφορους τύπους όπλων που διαθέτει.

Ερωτηθείς πόσο καιρό θα μπορούσε να αντέξει η Χεζμπολάχ σε έναν νέο διευρυμένο πόλεμο με το Ισραήλ, ένας αξιωματούχος είπε ότι θα ήταν περισσότερο από όσο θα μπορούσε να αντέξει η σημερινή άμυνα του Ισραήλ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης