ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στη Βρετανία υπό το φόβο νέων ρατσιστικών επεισοδίων – 6.000 αστυνομικοί επί ποδός

(Photo by Drik/Getty Images)

Αντιμέτωπο με σκηνές σφοδρής ρατσιστικής βίας βρίσκεται εδώ και μια βδομάδα το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καθημερινά σημειώνονται επεισόδια σε διάφορες πόλεις. Η αστυνομία προετοιμάζεται για περισσότερες πιθανές αναταραχές, αφού σύμφωνα με αναφορές, τουλάχιστον 30 διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί μόνο για σήμερα, Τετάρτη 07/08. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν κινητοποιηθεί σχεδόν 6.000 αστυνομικοί που θα βρίσκονται συνεχώς στους δρόμους.

Πρόκειται για τις χειρότερες ταραχές στη χώρα τα τελευταία 13 χρόνια. Ακροδεξιές ομάδες απειλούν να στοχοποιήσουν κέντρα ασύλου και δικηγορικά γραφεία που ασχολούνται με μεταναστευτικά θέματα σε όλη τη χώρα, ωθώντας τους αντιφασίστες διαδηλωτές να ανακοινώσουν τη διοργάνωση αντιδιαδηλώσεων.

Σε ανάρτησή του στο Χ, ο δήμαρχος του Λονδίνου Σάντικ Καν έγραψε ότι γνώριζε τις αναφορές για μια ακροδεξιά ομάδα που σχεδιάζει να στοχεύσει τοποθεσίες στο Λονδίνο, προσθέτοντας ότι συνεργάζεται με την αστυνομία για να προστατεύσει τα κτήρια-στόχους.

«Εάν παραβιάσετε το νόμο, θα ληφθούν μέτρα εναντίον σας», προειδοποίησε ο δήμαρχος του Λονδίνου.

«Οι πράξεις βίας και αταξίας στους δρόμους του Λονδίνου δεν θα γίνουν ανεκτές και, εάν διαπράξετε ένα έγκλημα, θα συλληφθείτε και θα αντιμετωπίσετε την πλήρη ισχύ του νόμου», πρόσθεσε.

Τα δικαστήρια του Ηνωμένου Βασιλείου θα λειτουργούν επί 24ωρου βάσεως για να επισπεύσουν τη δίωξη όσων εμπλέκονται στις ταραχές, ενώ 567 θέσεις στις φυλακές είναι διαθέσιμες για τους καταδικασμένους ταραξίες.

Περισσότερες από 400 συλλήψεις έχουν γίνει από την έναρξη των ταραχών και έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά 120 ατόμων, ενώ αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο διώξεων για τρομοκρατική δράση.

Οι ταραχές προκλήθηκαν αρχικά από την κυκλοφορία φημών που διαψεύστηκαν για το προφίλ του δράστη της δολοφονίας τριών κοριτσιών στο μάθημα χορού στο Σάουθπορτ.

Ο ύποπτος παρουσιάστηκε ως αιτών άσυλο και μουσουλμάνος, ενώ στην πραγματικότητα έχει γεννηθεί στο Κάρντιφ και η οικογένειά του κατάγεται από την Ρουάντα.

Έκτοτε, τζαμιά και ξενοδοχεία έγιναν στόχος επιθέσεων κατά την διάρκεια ταραχών με δεκάδες αστυνομικούς τραυματίες.

Οι βρετανικές αρχές βρίσκονται επίσης αντιμέτωπες με κατηγορίες προερχόμενες από την άκρα δεξιά κατά μίας αστυνομίας την οποία επικρίνουν ότι εφαρμόζει δύο μέτρα και σταθμά δείχνοντας μεγαλύτερη επιείκια προς τις μειονότητες.

Προειδοποιήσεις Στάρμερ στους ταραξίες

Ο πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, πρώην γενικός εισαγγελέας που αντιμετωπίζει την πρώτη κρίση στη θητεία του μετά τη νίκη του στις εκλογές της 4ης Ιουλίου, έχει προειδοποιήσει τους ταραχοποιούς ότι θα αντιμετωπίσουν μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης.

«Πρωταρχικό μας μέλημα είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των πολιτών. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε», είπε στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης