ΚΟΣΜΟΣ

CNNi: Στα χέρια του FBI Πακιστανός που συνωμοτούσε για να σκοτώσει τον Τραμπ

CNNi: Στα χέρια του FBI Πακιστανός που συνωμοτούσε για να σκοτώσει τον Τραμπ
AP Photo/Jose Luis Magana

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για μια αποτυχημένη συνωμοσία δολοφονίας με στόχο τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNNi, επικαλούμενο έναν αξιωματούχο και δικαστικά έγγραφα είναι ένας Πακιστανός που φέρεται ότι έχει δεσμούς με το Ιράν.

Το FBI πιστεύει ότι στόχοι της συνωμοσίας ήταν ο Τραμπ και άλλοι νυν και πρώην Αμερικανοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ο 46χρονος Ασίφ Μερσάντ κατηγορείται ότι ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και συνεργάστηκε με έναν εκτελεστή για να πραγματοποιήσει τις δολοφονίες στα τέλη Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις κατηγορίες που κατέθεσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ο Μερσάντ συνελήφθη στις 12 Ιουλίου ενώ ετοιμαζόταν να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, δήλωσαν οι εισαγγελείς, λίγο αφότου συναντήθηκε με υποτιθέμενους εκτελεστές που πίστευε ότι θα εκτελούσαν τις δολοφονίες, αλλά στην πραγματικότητα ήταν μυστικοί αστυνομικοί. Βρίσκεται υπό ομοσπονδιακή κράτηση.

Το FBI ερεύνησε το φερόμενο διεθνές σχέδιο δολοφονίας για πληρωμή τις εβδομάδες πριν ένας 20χρονος από την Πενσυλβάνια παραλίγο να δολοφονήσει τον πρώην πρόεδρο σε μια από τις συγκεντρώσεις του. Αξιωματούχος των υπηρεσιών επιβολής του νόμου δήλωσε στο CNNi ότι οι ερευνητές δεν έχουν βρει στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι είχε κάποια σχέση με την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ.

Το FBI πιστεύει ότι απέτρεψε τη συνωμοσία πριν από οποιαδήποτε επίθεση, και τις εβδομάδες μετά τη σύλληψή του συνεργάστηκε με τους ερευνητές. Ωστόσο οι απειλές της ιρανικής κυβέρνησης κατά του Τραμπ, ώθησαν το FBI να διαβιβάσει τις πληροφορίες στη Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία αύξησε την προστασία ασφαλείας για τον πρώην πρόεδρο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα εκφράσει ανησυχίες ότι το Ιράν μπορεί να προσπαθήσει να ανταποδώσει την αμερικανική επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος το 2020 που σκότωσε τον στρατηγό Κασέμ Σουλεϊμανί, ανώτατο στρατηγό του Ιρανών Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), προσπαθώντας να σκοτώσει τον Τραμπ ή τους πρώην συμβούλους του.