ΚΟΣΜΟΣ

Παγκόσμια ανησυχία για ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή – Διπλωματικός μαραθώνιος

Μια αφίσα του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη εβδομάδα, είναι κρεμασμένη σε ένα τέμενος στο κέντρο της Τεχεράνης

(AP Photo/Vahid Salemi)

Παγκόσμια είναι η ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου στη Μέση Ανατολή, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται για αυτοσυγκράτηση.

Τα αραβικά κράτη της περιοχής προετοιμάζονται για την πιθανή διεύρυνση του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς εν μέσω απειλών από το Ιράν να εκδικηθεί τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την περασμένη εβδομάδα.

Το Ιράν τις τελευταίες ημέρες μετακινεί εκτοξευτές πυραύλων και πραγματοποιεί στρατιωτικές ασκήσεις. Αυτό μπορεί να σηματοδοτεί ότι ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίθεση τις επόμενες ημέρες, όπως αναφέρεται ευρέως, αναφέρει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Αμερικανούς αξιωματούχους που δεν κατονομάζονται.

Την ίδια ώρα, οι Φρουροί της Επανάστασης, με ανακοίνωσή τους, γνωστοποιούν πως έχουν τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην Ιρανική πόλη Μπαντάρ Αμπάς και περιμένουν το πράσινο φως από τον Αγιατολάχ Χαμενεΐ για να τους εκτοξεύσουν.

«Έχουμε τοποθετήσει εκατοντάδες πυραύλους στην πόλη Μπαντάρ Αμπάς, είμαστε έτοιμοι να τους εκτοξεύσουμε με εντολή του Αγιατολάχ Χαμενεΐ σύντομα», αναφέρουν σε ανακοίνωση που εξέδωσαν.

Ο επικεφαλής της παραστρατιωτικής ισλαμικής οργάνωσης Χοσεϊν Σαλαμί, μιλώντας σε δημοσιογράφους τη Δευτέρα, προειδοποίησε ότι το Ισραήλ «σκάβει τον τάφο του» με τις ενέργειές του στον πόλεμο κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Το Ιράν κάλεσε χθες τους ξένους πρεσβευτές που εδρεύουν στην Τεχεράνη, για να προειδοποιήσουν για το «ηθικό καθήκον» της χώρας να τιμωρήσει το Ισραήλ για αυτό που θεωρεί ως «τυχοδιωκτισμό» και παραβίαση του νόμου με τη δολοφονία Χανίγια στην ιρανική πρωτεύουσα.

Χθες, Δευτέρα 05/08 το Ιράν εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία απαγορεύει τη διέλευση αεροσκαφών σχεδόν στο σύνολο του εναέριου χώρου του, ενώ για αύριο, Τετάρτη, κάλεσε σε έκτακτη συνεδρίαση τον Οργανισμό Ισλαμικής Συνεργασίας, στην Τζέντα.

Παράλληλα, η Τεχεράνη έχει αρχίσει να ζητά από τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα προηγμένα συστήματα αεράμυνας της, ανέφεραν τη Δευτέρα οι New York Times. Πηγές σημείωσαν επίσης ότι η Μόσχα άρχισε να προμηθεύει το Ιράν με προηγμένο εξοπλισμό ραντάρ και αεράμυνας.

Ερωτηματικό παραμένει η έκταση του ρόλου της Χεζμπολάχ σε μια πιθανή ιρανική απάντηση στη δολοφονία Χανίγια στην Τεχεράνη, η οποία ήρθε λίγες ώρες μετά τον θάνατο του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης τρομοκρατικής οργάνωσης Φουάντ Σουκρ σε ισραηλινή επίθεση στην Βηρυτός.

Διπλωματικός μαραθώνιος

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις ενημερώθηκαν από την ομάδα εθνικής ασφάλειας ότι δεν είναι ακόμη σαφές πότε το Ιράν και η Χεζμπολάχ είναι πιθανό να εξαπολύσουν επίθεση εναντίον του Ισραήλ, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενημερώθηκαν επίσης ότι υπάρχουν λίγες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με «τις ιδιαιτερότητες μιας τέτοιας επίθεσης».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρότρυνε άλλες να επιδώσουν μέσω διπλωματικών διαύλων στο Ιράν το μήνυμα ότι η κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή δεν θα ήταν προς το συμφέρον της, δήλωσε χθες Δευτέρα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν χαρακτήρισε την τρέχουσα συγκυρία «κρίσιμη στιγμή» για την περιοχή.

Ο Μπλίνκεν διαβεβαίωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει αποδυθεί σε «εντατικές διπλωματικές προσπάθειες, μέρα και νύχτα» για να αποκλιμακωθεί η ένταση.

«Όλα τα μέρη πρέπει να απόσχουν από την κλιμάκωση. Όλα τα μέρη πρέπει να λάβουν μέτρα για να αμβλυνθούν οι εντάσεις. Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός. Θα οδηγήσει σε περισσότερη σύγκρουση, περισσότερη βία, περισσότερη ανασφάλεια», τόνισε ο Μπλίνκεν.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχοι του πολυεθνικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ - ο οποίος καθώς φαίνεται ετοιμάζεται να βοηθήσει το Ισραήλ στην απόκρουση μιας αναμενόμενης ιρανικής επίθεσης - προειδοποιούν προληπτικά το Ισραήλ να μην απαντήσει πολύ έντονα σε μια τέτοια επίθεση, αναφέρει ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός σταθμός Kan.

«Μην το τραβήξετε. Σκεφτείτε προσεκτικά προτού αντεπιτεθείτε. Ο στόχος στο τέλος της ημέρας δεν είναι να οδηγηθούμε σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», φέρεται να είπαν στην Ιερουσαλήμ αξιωματούχοι που δεν κατονομάζονται, σύμφωνα με το Τimes of Israel.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης