ΚΟΣΜΟΣ

«Τύμπανα πολέμου» στη Μέση Ανατολή: Εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν - Σε επιφυλακή το Ισραήλ

«Τύμπανα πολέμου» στη Μέση Ανατολή: Εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν - Σε επιφυλακή το Ισραήλ
Αναχαίτιση ρουκετών από τον Σιδερένιο Θόλο, ένα από τα οπλικά συστήματα του Ισραήλ AP Photo

Έτοιμη να εκραγεί φαίνεται πως είναι η Μέση Ανατολή καθώς εντείνεται το πολεμικό κλίμα, λίγες ώρες αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Τεχεράνη μπορεί να επιτεθεί στο Ισραήλ ακόμη και μέσα στο επόμενο 24ωρο. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Ιράν και τα αναμενόμενα αντίποινα στο Ισραήλ, με το ερώτημα να είναι πότε και σε τι κλίμακα θα επιτεθούν.

Στον Λευκό Οίκο θα πραγματοποιηθεί έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας υπό τον Τζο Μπάιντεν, τα ξημερώματα της Τρίτης (ώρα Ελλάδας), γεγονός που προϊδεάζει για ενδεχόμενη ιρανική επίθεση ίσως και εντός των επόμενων ωρών, την ώρα που ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις εν αναμονή των αντιποίνων του Ιράν για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.

Από την πλευρά του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, προειδοποιεί ότι το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο «ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν», δηλώνοντας ότι οι προετοιμασίες είναι τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.

Προετοιμασίες για «την ώρα μηδέν» στο Ισραήλ

Kαθώς φέρεται να πλησιάζει η «ώρα μηδέν» για τις ιρανικές απειλές κατά του Ισραήλ, τα σενάρια που εντείνουν την αγωνία είναι η ενεργοποίηση όλου του «Αξονα» ή συντονισμένες διαδοχικές επιθέσεις από το Ιράν, την Υεμένη, τη Συρία, το Ιράκ και τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Σύμφωνα μάλιστα με το αμερικανικό NBC, το Ισραήλ προετοιμάζεται για πολυήμερα κύματα ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με τους Times of Israel εξετάζεται το ενδεχόμενο προληπτικού χτυπήματος κατά του Ιράν, εάν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση.

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότερες χώρες της Δύσης κάνουν έκκληση στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «όσο ακόμη υπάρχουν εμπορικές πτήσεις.

Πολλές χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καλέσει τους πολίτες τους να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο.

Σύμφωνα με το περιοδικό Spiegel, η Γερμανία ετοιμάζεται επίσης να απομακρύνει τους πολίτες της από τον Λίβανο καθώς φοβάται μια κλιμάκωση της κρίσης.

Στο Ισραήλ ο επικεφαλής της Centcom

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αρχηγός της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης για τη Μέση Ανατολή (Centcom), στρατηγός Έρικ Κουρίλα, έφτασε στο Ισραήλ για να αποτιμήσει την κατάσταση ασφαλείας, εν μέσω των εντάσεων στην περιοχή.

Ο Κουρίλα συναντήθηκε με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, στρατηγό Χέρζι Χαλέβι και από κοινού «εκτίμησαν την κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια» αλλά και τις «κοινές προετοιμασίες τους στην περιοχή, σε πλαίσιο της απάντησης στις απειλές στης Μέση Ανατολή», ανέφερε ο στρατός.

Ο Κουρίλα συναντήθηκε επίσης με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ που του εξέφρασε την «ευγνωμοσύνη» της χώρας του προς τις ΗΠΑ επειδή «ενίσχυσαν τις αμυντικές δυνατότητες» του Ισραήλ. «Το γεγονός ότι ήρθατε στο Ισραήλ τώρα είναι ένδειξη της υποστήριξης των ΗΠΑ στο Ισραήλ», πρόσθεσε, απευθυνόμενος στον Αμερικανό στρατηγό.

ΝΟΤΑΜ εξέδωσε το Ιράν - Καλεί τα αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγια

Σε μια τελευταία εξέλιξη, ενδεικτική του ότι η κατάσταση μπορεί να εκτραχυνθεί ανά πάσα στιγμή, το Ιράν εξέδωσε NOTAM (ειδοποίηση πτητικών λειτουργιών) για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους, σύμφωνα με την Jerusalem Post.

Σε δημοσίευμά της, η εφημερίδα Wall Street Journal αναφέρει ότι το Ιράν διεμήνυσε σε Άραβες διπλωμάτες ότι αδιαφορεί αν η αντίδρασή του πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο με το Ισραήλ.

Ταξιδιωτικές οδηγίες και ακυρώσεις πτήσεων - Χάος στο αεροδρόμιο της Βηρυττού

Μέσα σε αυτό το κλίμα αυξάνονται διαρκώς οι χώρες που εκδίδουν ταξιδιωτικές οδηγίες προς τους πολίτες τους, συμβουλεύοντάς τους να αποφύγουν να πάνε στην περιοχή. Τελευταίος ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Σάιμον Χάρις, ο οποίος κάλεσε τους Ιρλανδούς να μην ταξιδεύουν στο Ισραήλ, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη «λόγω της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή».

Επίσης, η γερμανική αεροπορική Lufthansa ανακοίνωσε ότι οι πτήσεις της θα αποφεύγουν τον εναέριο χώρο του Ιράκ και του Ιράν τουλάχιστον μέχρι τις 7 Αυγούστου λόγω της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή. Επίσης θα ανασταλούν οι πτήσεις της προς το Αμμάν της Ιορδανίας και το Ερμπίλ του Ιράκ έως εκείνη την ημερομηνία. Οι πτήσεις προς το Τελ Αβίβ του Ισραήλ, την Τεχεράνη του Ιράν και τη Βηρυτό του Λιβάνου θα ανασταλούν έως τις 12 Αυγούστου.

Μέχρι στιγμής η εταιρεία Aegean έχει ακυρώσει όλες τις πτήσεις προς Τελ Αβίβ έως και τις 8 Αυγούστου, ενώ παράλληλα επεκτείνει την αναστολή όλων των προγραμματισμένων πτήσεων από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Βασίλισσα Αλία του Αμμάν της Ιορδανίας έως και την Πέμπτη, 8 Αυγούστου.

Οι επιβάτες, με πτήσεις έως και το Σάββατο, 31 Αυγούστου από και προς Βηρυτό, Τελ Αβίβ και Αμμάν, μπορούν να προχωρήσουν σε αλλαγή ή ακύρωση των εισιτηρίων τους χωρίς κόστος, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας.

Ανοιχτή επικοινωνία με τις ΗΠΑ

Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται τις τελευταίες ώρες σε ανοιχτή επικοινωνία, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν μετά τη σύγκληση της ομάδας εθνικής ασφάλειας για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, θα έχει επικοινωνία με τον βασιλιά της Ιορδανίας.

Οι ΗΠΑ διαμηνύουν σε κάθε τόνο ότι θα παράσχουν στήριξη στο Ισραήλ, τόσο σε περίπτωση επικείμενης ιρανικής επίθεσης, όσο και στον συνεχιζόμενο πόλεμο εναντίον της Χαμάς.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον πιστεύει ότι μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.

Ο Μπλίνκεν σημείωσε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν τον ακριβή χρόνο της προγραμματισμένης ιρανικής επίθεσης, προσθέτει το πρακτορείο Axios, αλλά πιστεύει ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει ακόμη και τη Δευτέρα 05/08, μεταδίδει το Times of Israel.

Ήδη, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, η Ουάσιγκτον στέλνει περισσότερα πολεμικά πλοία και στρατιωτικά αεροσκάφη στην περιοχή, για την προστασία στρατευμάτων των ΗΠΑ ανεπτυγμένων εκεί, για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων του Ισραήλ, καθώς και για την αποτροπή κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή.

ΟΗΕ: «Μια σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα φέρει άβυσσο με τρομερές συνέπειες για τους αμάχους»

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε νωρίτερα «επείγουσα δράση» για να αποφευχθεί μια «ευρύτερη» σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, εν μέσω φόβων για στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ του Ιράν και των συμμάχων του από τη πλευρά και του Ισραήλ από την άλλη.

«Είμαι βαθιά ανήσυχος από τον αυξανόμενο κίνδυνο μιας ευρύτερης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή και κάνω έκκληση σε όλες τις πλευρές, όπως και στα κράτη με επιρροή, να δράσουν επειγόντως προς μια αποκλιμάκωση», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Φόλκερ Τουρκ.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα, και εννοώ τα πάντα, για να αποφευχθεί μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης και η διολίσθησή της σε μια άβυσσο με ακόμα πιο τρομερές συνέπειες για τους αμάχους», πρόσθεσε.

Ο ύπατος αρμοστής τόνισε ότι «τα ανθρώπινα δικαιώματα –και πρωτίστως η προστασία των αμάχων—πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα».

«Κατά τους τελευταίους δέκα μήνες, οι άμαχοι –κυρίως γυναίκες και παιδιά—έχουν ήδη υποστεί πόνο και αβάσταχτα δεινά λόγω των βομβών και των πυρών», συνέχισε.