ΚΟΣΜΟΣ

Έτοιμο να «πατήσει τη σκανδάλη» το Ιράν με νέες απειλές κατά Ισραήλ - Οι προετοιμασίες των ΗΠΑ

Στελέχη της Χαμάς κρατούν ένα ψεύτικο φέρετρο με τη φωτογραφία του ηγέτη τους Ισμαήλ Χανίγια που δολοφονήθηκε στο Ιράν 

AP Photo/Hussein Malla

Έτοιμο ακόμη και για γενικευμένο πόλεμο στη Μέση Ανατολή δηλώνει το Ιράν με αφορμή τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια την ώρα που και οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και η Χαμάς ψάχνει τον νέο ηγέτη της.   

Το Ιράν απέρριψε τις εκκλήσεις των Αράβων διπλωματών για αυτοσυγκράτηση σε μια αναμενόμενη επίθεση κατά του Ισραήλ, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι δεν την ενδιαφέρει αν η απάντησή στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την περασμένη εβδομάδα, για την οποία κατηγορεί το Ισραήλ, θα οδηγήσει σε πόλεμο, σύμφωνα με πηγές που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Αναπόφευκτα επερχόμενη χαρακτήρισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας και Εξωτερικής Πολιτικής στο ιρανικό κοινοβούλιο, Εμπραχίμ Αζίζι, την απάντηση της χώρας του σε συνέντευξή του στη βρετανική, συνδεδεμένη με το Κατάρ, Al-Araby Al-Jadeed (The New Arab)

«Η απάντηση θα έχει διάφορα χαρακτηριστικά: πρώτον, είναι αναπόφευκτη, δεύερον, θα είναι επώδυνη και αποφασιστική, τρίτον, θα προκαλέσει λύπη και τέταρτον, θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και θα δώσει ένα μάθημα που οι επιτιθέμενοι δεν θα ξεχάσουν ποτέ», είπε. «Δεν θα υποχωρήσουμε στην υπεράσπιση της εθνικής μας ασφάλειας, των συμφερόντων του λαού μας και των επαναστατικών μας αξιών», πρόσθεσε.

Το Ισραήλ δεν έχει παραδεχτεί την εμπλοκή του στη δολοφονία του Χανίγια.

Το Ιράν και οι σύμμαχοί του έχουν απειλήσει ότι θα υπάρξουν αντίποινα για τη δολοφονία Χανίγια, ενώ υπάρχει φόβος ότι θα ανοίξει και το μέτωπο του Λιβάνου.

Γι αυτό και πολλές χώρες ανάμεσα τους οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστραλία, η Σουηδία, η Γαλλία, η Ιταλία, ο Καναδάς, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία και η Ιορδανία κάλεσαν ήδη τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο το συντομότερο δυνατό.

Η δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη έγινε λίγες ώρες μετά τη δολοφονία από το Ισραήλ του στρατιωτικού αρχηγού της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό, ενώ ανακοινώθηκε και η δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς Μοχάμεντ Ντέιφ.

Νετανιάχου: Η αντιπίθεση μας θα είναι σκληρή

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε την Κυριακή ότι η χώρα είναι έτοιμη για όλα και θα αντεπιτεθεί σκληρά σε περίπτωση επίθεσης.

«Το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε έναν πολυμέτωπο πόλεμο εναντίον του άξονα του κακού του Ιράν. Χτυπάμε κάθε ένα από τα όπλα του με μεγάλη δύναμη», τόνισε.

«Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο - τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά», κατέληξε.

Μάλιστα στον Τελ Αβίβ έγινε σύσκεψη του Νετανιάχου με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζεται για αναμενόμενες επιθέσεις από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν έχει ακόμη «οριστική εικόνα» των επιθέσεων που θα αντιμετωπίσει, όπως ανέφερε το Κανάλι 12.

Επίσης στο τραπέζι βρέθηκαν «προληπτικές ενέργειες» που θα μπορούσε να λάβει το Ισραήλ, μεταξύ άλλων και στον Λίβανο.

Σε κατάσταση ετοιμότητας και οι Αμερικανοί

Για κάθε πιθανότητα ετοιμάζονται και οι ΗΠΑ όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Φάινερ.

«Δεν θα εκθέσω τι περιμένω να κάνει το Ιράν, διότι δεν νομίζω ότι θέλουμε να δείξουμε το χέρι μας με αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Φάινερ στον παρουσιαστή της εκπομπής This Week του ABC News, Τζορτζ Στεφανόπουλο, χρησιμοποιώντας μια έκφραση που λένε όσοι παίζουν χαρτιά. «Αλλά θα σας πω ότι προετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανότητα, όπως ακριβώς κάναμε και πριν από τις 13 Απριλίου, όταν το Ιράν επιτέθηκε στο Ισραήλ, και οι Ηνωμένες Πολιτείες και ένας συνασπισμός εταίρων και συμμάχων μας συνεργάστηκαν με το Ισραήλ για να αποκρούσουν εκείνη την επίθεση».

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι στέλνει μια επιπλέον μοίρα μαχητικών και περισσότερα πολεμικά πλοία στη Μέση Ανατολή για να βοηθήσει στην υπεράσπιση του Ισραήλ σε περίπτωση που το Ιράν αντιδράσει στρατιωτικά στη δολοφονία, για την οποία το Ιράν κατηγορεί το Ισραήλ.

Ψάχνει το νέο ηγέτη της η Χαμάς

Η κούρσα της διαδοχής στους κόλπους της Χαμάς μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της, Ισμαήλ Χανίγια ξεκίνησε, την ώρα που χώρες της Δύσης καλούν τους υπηκόους τους να την εγκαταλείψουν τη Μέση Ανατολή φοβούμενες νέα κλιμάκωση.

«Μετά τον μαρτυρικό θάνατο του ηγέτη μας, οι ηγέτες του κινήματος έχουν ξεκινήσει μια ευρεία διαδικασία διαβουλεύσεων εντός της ιεραρχίας και των συμβουλευτικών οργάνων του για την επιλογή ενός νέου αρχηγού», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στους λογαριασμούς της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την Κυριακή, όπως ανέφερε το AlJazeera.

Ο ηγέτης της Χαμάς είχε την έδρα του στην πρωτεύουσα του Κατάρ, όπου διεξάγονταν κατά καιρούς διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και άλλους ενδιαφερόμενους φορείς, συμπεριλαμβανομένων της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, για μια πιθανή κατάπαυση του πυρός στη Γάζα από την έναρξη του πολέμου τον Οκτώβριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης