ΚΟΣΜΟΣ

Στις κάλπες οι κάτοικοι της Χειμάρας για να εκλέξουν τον διάδοχο του Μπελέρη – Ο εκλεκτός του Ράμα

Εκλογικό τμήμα στην Αλβανία

AP Photo/Visar Kryeziu

Άνοιξαν οι κάλπες στην Χειμάρα, για να αναδείξουν δήμαρχο στην θέση του προφυλακισμένου Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος παρότι εξελέγη στον δημαρχιακό θώκο ουδέποτε άσκησε τα εκλογικά του καθήκοντα.

Στις 8 (ώρα Ελλάδας – 7 ώρα Αλβανίας), στην Χειμάρα, άνοιξαν τα εκλογικά τμήματα, προκειμένου να ψηφίσουν οι σχεδόν 23 χιλιάδες εγγεγραμμένοι κάτοικοι Χειμάρας, για να αναδείξουν τον νέο τους Δήμαρχο.

Οι πολίτες στην Χειμάρα μέσα σε κλίμα φόβου και πιέσεων καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον Πέτρο Γκικουρία, ο οποίος στηρίζεται από τον προφυλακισμένο Φρέντι Μπελέρη, την Ομόνοια και κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά και τον εκλεκτό του Αλβανού πρωθυπουργού Βαγγέλη Τάβος, πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Ο γιος του προφυλακισμένου ευρωβουλευτή Φρέντι Μπελέρη, Πέτρος με δηλώσεις του στην ΕΡΤ, κάλεσε τους κατοίκους της Χειμάρας να σπεύσουν να ψηφίσουν και να μην φοβηθούν, αναφέροντας παράλληλα ότι επικρατεί φόβος.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι αν και οι εκλογές πρέπει να είναι γιορτή της δημοκρατίας, δυστυχώς είναι μέρα τρομοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις καταγγελίες για δωροδοκίες ψήφων, ο Πέτρος Μπελέρης ανέφερε ότι υπάρχει παρακρατικός μηχανισμός.

Πάντως στις σημερινές εκλογές στην Χειμάρα απουσιάζουν διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ, όπως γίνεται συνήθως όταν διεξάγονται εκλογές στα Βαλκάνια.

Ο εκλεκτός του Έντι Ράμα

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έχει ρίξει το βάρος της προσοχής του στην περιοχή και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να εκλεγεί ο Πέτρο Γκικουρία ο οποίος υποστηρίζεται από την Ομόνοια και κόμματα της αντιπολίτευσης και επί της ουσίας είναι αυτός που συνεχίζει την πολιτική του προκατόχου του. Ο Ράμα δίνει αγώνα για να κερδίσει ο εκλεκτός του Βαγγέλης Τάβος που είναι και πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Από την πλευρά τους οι Χειμαριώτες καταγγέλλουν ότι από την έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας, ο Βαγγέλης Τάβος από τη μια παρουσιάζεται στα αλβανόφωνα χωριά του δήμου ως η υποψηφιότητα που θα βάλει τέλος στην χρήση της ελληνικής γλώσσας στη Χειμάρρα και από την άλλη, συστήνεται στη Χειμάρρα ως Έλληνας μειονοτικός.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης