ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Ερντογάν: Τι συζήτησαν οι δύο ηγέτες

Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν

Made Nagi/Pool Photo via AP

Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το βράδυ της Πέμπτης (1/8) ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν με τον Τούρκο πρόεδρο να δηλώνει στον Αμερικανό ομόλογό του ότι το Ισραήλ προσπαθεί να εξαπλώσει φωτιά στη Γάζα σε ολόκληρη την περιοχή. 

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, το ζήτημα της Γάζας, περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις αλλά και την ανταλλαγή κρατουμένων που έγινε με τη Ρωσία στην οποία ο ρόλος της Άγκυρας υπήρξε καθοριστικός.

Σε μία άλλη εξέλιξη η Τουρκία έχει κηρύξει την Παρασκευή (2/8) εθνική ημέρα πένθους για να τιμήσει την κηδεία στο Κατάρ του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια μετά τη δολοφονία του στην Τεχεράνη, αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Μια εθνική ημέρα πένθους θα κηρυχθεί αύριο (Παρασκευή) σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την παλαιστινιακή υπόθεση και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους αδελφούς και αδελφές μας», γράφει ο Ερντογάν στο Χ.

Η Χαμάς έχει καλέσει για αύριο (2/8) σε μια «ημέρα οργής», ενθαρρύνοντας ένα ξέσπασμα δημόσιας οργής μετά τη δολοφονία του Χανίγια στην Τεχεράνη σε μια επίθεση που αποδίδεται στο Ισραήλ, καθώς και για να διαμαρτυρηθεί για τον συνεχιζόμενο πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.