ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν για την ανταλλαγή κρατουμένων: «Η αγωνία τους τελείωσε, πρόκειται για άθλο της διπλωματίας»

O Tζο Μπάιντεν

AP PHOTO

Την ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία χαιρέτισε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία που εξασφάλισε την ελευθερία τους ως άθλο της διπλωματίας.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Λευκό Οίκο αποκάλυψε ότι μίλησε με τους τέσσερις Αμερικανούς που αφέθηκαν ελεύθεροι στο πλαίσιο της ανταλλαγής αλλά και την πρώτη φράση που τους είπε.

«Είπα καλώς ήρθατε σχεδόν στο σπίτι», σημείωσε, ενώ τόνισε ότι δεν θεωρεί ότι πρέπει να μιλήσει με τον Πούτιν για την ανταλλαγή.

«Συνολικά, διαπραγματευτήκαμε την απελευθέρωση 16 ανθρώπων από τη Ρωσία -συμπεριλαμβανομένων πέντε Γερμανών και επτά Ρώσων πολιτών που ήταν πολιτικοί κρατούμενοι στη χώρα τους. Ορισμένες από αυτές τις γυναίκες και τους άνδρες κρατούνταν άδικα για χρόνια. Όλοι έχουν υπομείνει αφάνταστη ταλαιπωρία και αβεβαιότητα. Σήμερα, η αγωνία τους έχει τελειώσει», ανέφερε νωρίτερα σε ανακοίνωσή του.

Μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν είναι ο δημοσιογράφος της Wall Street Journal, Έβαν Γκέρσκοβιτς και τον πρώην πεζοναύτη των ΗΠΑ, Πολ Γουίλαν

Σε ανάρτησή της στο X, η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις αναφέρει: «Σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση του Πολ, του 'Εβαν, του Αλσού, του Βλαντιμίρ και άλλων που κρατούνταν άδικα στη Ρωσία.

«Μου δίνει μεγάλη παρηγοριά να ξέρω ότι η φρικτή δοκιμασία τους τελείωσε και ότι σύντομα θα επανενωθούν με τις οικογένειές τους».

Η Χάρις προσθέτει ότι η ίδια και ο Μπάιντεν «δεν θα σταματήσουν να εργάζονται έως ότου κάθε Αμερικανός που κρατείται άδικα ή κρατείται όμηρος επιστρέψει στην πατρίδα του».

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μια τεράστια νίκη για τον Μπάιντεν, η οποία έρχεται λίγο μετά την επιβεβαίωση της αποχώρησής του από την προεδρική κούρσα.

Από πολιτική άποψη, δεν θα μπορούσε να έρθει σε καλύτερη στιγμή για την κυβέρνησή του, ιδίως για την αντιπρόεδρο Χάρις και την προσπάθειά της για τον Λευκό Οίκο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης