ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν σε Πάπα Φραγκίσκο: «Ανήθικη η Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων»

Η Lady Gaga αποτέλεσε μέρος του μουσικοχορευτικού προγράμματος της Τελετής Έναρξης

AP Photo/Luca Bruno

Ως «ανήθικη» χαρακτήρισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Πάπα Φραγκίσκο, καθώς όπως ανέφερε «χλεύασε τις ιερές αξίες», ενώ ο Τούρκος πρόεδρος ζήτησε να ληφθεί κοινή στάση εναντίον των διοργανωτών.

Πολλοί κορυφαίοι ηγέτες εξοργίστηκαν από ένα τμήμα της τελετής έναρξης στο Παρίσι που έδειχνε μια κιτς σκηνή που φαινόταν να παρωδεί τον πίνακα «Ο Μυστικός Δείπνος» του Λεονάρντο Ντα Βίντσι, με τον Ιησού Χριστού και τους μαθητές του.

Οι διοργανωτές του Παρισιού 2024 ζήτησαν συγγνώμη από τους Καθολικούς και άλλες χριστιανικές ομάδες και είπαν ότι δεν υπήρχε ποτέ πρόθεση να δείξουν ασέβεια σε οποιαδήποτε θρησκευτική ομάδα, αλλά μάλλον να γιορτάσουν την ανεκτικότητα.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της τελετής έναρξης Τομά Ζολί, είπε ότι η σκηνή δεν ήταν εμπνευσμένη από τον Μυστικό Δείπνο» και απεικόνιζε μια παγανιστική γιορτή που συνδέεται με τους θεούς του Ολύμπου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε πει την Τρίτη ότι θα τηλεφωνήσει στον Πάπα Φραγκίσκο για την «αηδιαστική» επίθεση στις ιερές αξίες της ανθρωπότητας κατά τη διάρκεια της τελετής των Ολυμπιακών Αγώνων, λέγοντας ότι ήταν προσβολή για τον χριστιανικό κόσμο.

Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική προεδρία ανέφερε σήμερα (1/8) ότι ο Ερντογάν είπε στον Πάπα ότι τα «ανήθικα σόου» κατά τη διάρκεια της τελετής προκάλεσαν σάλο, προσθέτοντας ότι η ασέβεια στις θρησκευτικές αξίες σήμανε «κώδωνα κινδύνου για την ηθική κατάρρευση που σέρνεται ο κόσμος».

«Ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια καταπατείται με το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης και της ανεκτικότητας, ότι οι θρησκευτικές και ηθικές αξίες κοροϊδεύονται και ότι αυτό προσβάλλει τους μουσουλμάνους όσο και τον χριστιανικό κόσμο», ανέφερε η προεδρία στο X.

«Ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι απαραίτητο να υψώσουμε τις φωνές μας από κοινού και να πάρουμε κοινή θέση εναντίον αυτών», πρόσθεσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης