ΚΟΣΜΟΣ

Δημοσκόπηση Bloomberg: Η Κάμαλα Χάρις «κλείνει την ψαλίδα» με τον Τραμπ στις πολιτείες-κλειδιά

Η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ

Associated Press (collage)

Η υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις για την προεδρία των ΗΠΑ, κάνει πιο δύσκολο στους Ρεπουμπλικανούς να καταφέρουν νίκη στις επικείμενες εκλογές, όπως δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult. Η Αμερικανίδα αντιπρόεδρος φαίνεται να κλείνει την ψαλίδα στο μέχρι πρότινος προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ σε επτά πολιτείες-κλειδιά.

Οι αριθμοί υποδηλώνουν ότι η Χάρις ηγείται ενός κύματος ενθουσιασμού -ιδίως μεταξύ πολλών νεαρών, μαύρων και ισπανόφωνων ψηφοφόρων- και ίσως να έχει μια ευκαιρία να συσπειρώσει τον συνασπισμό των ψηφοφόρων που ώθησε τον Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, ο αγώνας παραμένει αμφίρροπος και η Χάρις μπορεί να απολαμβάνει αυτό που κορυφαίος αναλυτής του Τραμπ αποκάλεσε «φάση του μήνα του μέλιτος».

Η Χάρις υποστηρίζεται από το 48% των ψηφοφόρων έναντι του 47% για τον Τραμπ στις πολιτείες που πιθανότατα θα κρίνουν τις εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτό είναι πιο ισχυρό από το έλλειμμα δύο πόντων που είχε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προτού αποχωρήσει από την κούρσα. Η αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών ξεπέρασε τον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό της στην Αριζόνα και τη Νεβάδα και υπερδιπλασίασε το προβάδισμα του Μπάιντεν έναντι του Τραμπ στο Μίσιγκαν.

Λίγο περισσότερο από μια βδομάδα από τότε που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα της Χάρις, η δημοσκόπηση προσφέρει πρώιμες ενδείξεις ότι η ιστορική κίνηση του κόμματος να απωθήσει έναν εν ενεργεία πρόεδρο από το ψηφοδέλτιο έχει το αποτέλεσμα που ήλπιζαν οι Δημοκρατικοί.

Σε όλες τις πολιτείες που συμμετείχαν στην έρευνα - Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Νεβάδα, Βόρεια Καρολίνα, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν – η διαφορά μεταξύ των υποψηφίων βρίσκεται εντός του περιθωρίου στατιστικού λάθους της δημοσκόπησης.

Περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων στις επτά πολιτείες κλειδιά δήλωσαν ότι είναι πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν τώρα που η αναμέτρηση είναι μεταξύ Τραμπ και Χάρις, και οι αριθμοί αυξήθηκαν στο 49% και στο 44% μεταξύ των Μαύρων και Ισπανόφωνων ψηφοφόρων αντίστοιχα. Σχεδόν τα δύο τρίτα των μαύρων ψηφοφόρων δήλωσαν ότι είναι τώρα κάπως ή πολύ πιο πιθανό να ψηφίσουν τον Νοέμβριο.

Η απήχηση της Χάρις στους μαύρους και στους Ισπανόφωνους ψηφοφόρους πυροδοτεί ανησυχία στο στρατόπεδο του Τραμπ.

Μεταναστευτικό, οικονομία, ενότητα

Το μεταναστευτικό ζήτημα παραμένει ένα δυνητικό πλεονέκτημα για την εκστρατεία του Τραμπ - και ένα ευάλωτο σημείο για την Χάρις - στις αμφίρροπες πολιτείες.

Πάνω από το 40% των ερωτηθέντων στη νέα δημοσκόπηση του Bloomberg/Morning Consult είπε ότι η αντιπρόεδρος είχε κάπως ή πολύ αρνητικό αντίκτυπο σε αυτόν τον τομέα όταν υπηρετούσε στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σχετικά με την οικονομία -που σαφώς κατατάσσεται από τους ψηφοφόρους των αμφίρροπων πολιτειών ως το πιο σημαντικό εκλογικό ζήτημα, τόσο σε αυτήν όσο και σε προηγούμενες δημοσκοπήσεις- η Χάρις έχει κάνει προόδους έναντι του Τραμπ, αν και ο υποψήφιος του GOP συνεχίζει να απολαμβάνει σαφές πλεονέκτημα.

Ο Τραμπ έχει πλεονέκτημα οκτώ ποσοστιαίων μονάδων έναντι της Χάρις στο ερώτημα «ποιον εμπιστεύεστε περισσότερο για την οικονομία», από το πλεονέκτημα των 14 μονάδων που είχε έναντι του Μπάιντεν στις αρχές αυτού του μήνα.

Η αντιπρόεδρος χαίρει επίσης μεγαλύτερης εμπιστοσύνης για την «ενότητα της χώρας», η οποία αξιολογήθηκε ως σημαντικό εκλογικό ζήτημα από το 91% των ερωτηθέντων. Το ζήτημα προστέθηκε στην τελευταία δημοσκόπηση του Bloomberg μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ που οδήγησε τους πολιτικούς ηγέτες και των δύο κομμάτων να υποσχεθούν ότι θα φέρουν κοντά τους ανθρώπους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης