ΚΟΣΜΟΣ

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χανίγια - Κυρώσεις ζητά το Ιράν

Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη δολοφονία Χανίγια - Κυρώσεις ζητά το Ιράν

Εκτάκτως συνέρχεται το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τη δολοφονία του επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια.  

Η έκτακτη σύνοδος ζητήθηκε από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ και υποστηρίχθηκε από τη Ρωσία, την Αλγερία και την Κίνα.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δολοφονήθηκε σε επίθεση στην κατοικία του στην Τεχεράνη.

Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι ο επικεφαλής του πολιτικού της γραφείου, Ισμαήλ Χένιγιε, σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην κατοικία του στην Τεχεράνη, πρωτεύουσα του Ιράν.

Στην επιστολή, που απέστειλε στη ρωσική προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας το Ιράν καταδίκασε έντονα την «επιθετική ενέργεια του σιωνιστικού καθεστώτος» για τη δολοφονία του Χανίγια, χαρακτηρίζοντας την «τρομοκρατική πράξη».

Ακόμη γίνεται ειδική αναφορά στον ρόλο των ΗΠΑ ως στρατηγικού συμμάχου και υποστηρικτή του ισραηλινού καθεστώτος: «Η πράξη αυτή δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς την έγκριση και την υποστήριξη των πληροφοριών των ΗΠΑ».

«Υπό το φως αυτών των σοβαρών συνεπειών των ισραηλινών εγκληματικών πράξεων στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να καταδικάσει απερίφραστα και έντονα τις πράξεις επίθεσης και τις τρομοκρατικές επιθέσεις του ισραηλινού καθεστώτος κατά της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας του Ιράν, καθώς και τις πρόσφατες πράξεις επίθεσης», σημειώνεται στην επιστολή.

Επίσης καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων και άλλων μέτρων για την τιμωρία του Ισραήλ για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου.

Φόβοι για γενικότερη ανάφλεξη

Η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, αποτελεί μια μεγάλη κλιμάκωση που εντείνει τους φόβους για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή.

Πρόκειται για ένα σημαντικό πλήγμα για τη Χαμάς, καθώς εξουδετερώθηκε το πλέον προβεβλημένο δημόσιο πρόσωπο της που ηγήθηκε των πολιτικών επιχειρήσεων της ομάδας ενώ ζούσε στο εξωτερικό, αναφέρει ανάλυση του CNNi.

Ο ισραηλινός στρατός είπε στο CNNi ότι δεν απαντά σε δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης. Σε ανακοίνωσή του αργότερα είπε ότι «αξιολογούσε την κατάσταση».

Αντίθετα, το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι πραγματοποίησε ένα χτύπημα στη Βηρυτό του Λιβάνου την Τρίτη που σκότωσε τον ανώτερο στρατιωτικό διοικητή της Χεζμπολάχ, τον οποίο κατηγόρησε για μια θανατηφόρα επίθεση στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα του Γκολάν. Η δολοφονία του Φουάντ Σουκρ ήταν η πιο σοβαρή ισραηλινή κλιμάκωση από τότε που ξεκίνησαν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ στις 8 Οκτωβρίου.

Το κρατικό μέσο IRNA ανέφερε ότι το χτύπημα σημειώθηκε γύρω στις 2 τα ξημερώματα τοπική ώρα με ένα «κατευθυνόμενο βλήμα».

Η δολοφονία έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για τη Μέση Ανατολή, με τις κλιμακούμενες αντιπαραθέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ να απειλούν να επεκταθούν σε έναν ευρύτερο περιφερειακό πόλεμο και καθώς η Χαμάς συνεχίζει να πολεμά τον ισραηλινό στρατό στη Γάζα.