ΚΟΣΜΟΣ

Αντιδράσεις Παλαιστινίων για τη δολοφονία Χανίγια: Το Ισραήλ να λογοδοτήσει για τα εγκλήματά του

Ένοπλοι διαδήλωσαν στην κηδεία τριών ανθρώπων που σκοτώθηκαν σε ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση, στον προσφυγικό καταυλισμό Τζενίν στην πόλη Τζενίν στη Δυτική Όχθη 

(AP Photo/Majdi Mohammed) (Φωτογραφία αρχείου)

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια. Παλαιστινιακά κινήματα στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη κάλεσαν σε γενική απεργία και διαδηλώσεις σήμερα, Τετάρτη 31/07 για τη δολοφονία του.

«Κηρύσσουμε ολοκληρωτική απεργία και μια οργισμένη διαμαρτυρία στις περιοχές αντιπαράθεσης, επιβεβαιώνοντας ότι η δολοφονία του μεγάλου εθνικού ηγέτη Ισμαήλ Χανίγια αποτελεί μέρος της τρομοκρατίας, του πολέμου εξόντωσης, της καταστροφής και της δολοφονίας του σιωνιστικού κράτους υπό το φως της αποτυχίας της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τον πόλεμο και να ζητήσει από τις δυνάμεις κατοχής να λογοδοτήσοιυν για τα εγκλήματά τους», ανέφεραν οι Εθνικές και Ισλαμικές δυνάμεις στην Παλαιστίνη.

Σε ξεχωριστή δήλωση, το φοιτητικό κίνημα στο Πανεπιστήμιο Birzeit στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εξέδωσε παρόμοια έκκληση.

«Σας ανακοινώνουμε, φοιτητές μας, ότι η Τετάρτη είναι ημέρα γενικής απεργίας. Καλούμε επίσης τους φοιτητές να κατευθυνθούν στην πανεπιστημιούπολη για να συμμετάσχουν στη διαδήλωση».

Το χρονικό της δολοφονίας

Ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια δολοφονήθηκε στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κάνοντας λόγο για «ύπουλη σιωνιστική επιδρομή».

Την πληροφορία ότι ο ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στο Ιράν δημοσιοποίησαν επίσης οι Φρουροί της Επανάστασης — επίλεκτο σώμα των ενόπλων δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας — σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

«Νωρίς σήμερα το πρωί χτυπήθηκε η κατοικία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, με αποτέλεσμα το θάνατο του ίδιου και ενός από τους σωματοφύλακές του. Τα αίτια διερευνώνται και θα ανακοινωθούν σύντομα», ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης.

Διενεργείται έρευνα από τις ιρανικές αρχές για τη δολοφονία και τα ευρήματα αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Ειδικότερα όπως έγινε γνωστό ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς δολοφονήθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράν, όπου είχε μεταβεί για την ορκωμοσία του νέου προέδρου της χώρας, του Μασούντ Πεζεσκιάν, χθες Τρίτη.

Σύμφωνα με τη Χαμάς, ο Χανίγια σκοτώθηκε μαζί με τον σωματοφύλακά του σε, όπως είπε, ισραηλινή επιδρομή στο σπίτι του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης