ΚΟΣΜΟΣ

Επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ: Επεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και την αστυνομία

Επίθεση με μαχαίρι στο Σάουθπορτ: Επεισόδια ανάμεσα σε κατοίκους και την αστυνομία

Για την υπόθεση συνεχής ήταν η ενημέρωση του πρωθυπουργού Κιρ Στάμερ 

emilade Adelaja/Pool Photo via AP

Επεισόδια ανάμεσα στην αστυνομία και κατοίκους ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης (30/7) στο Σάουθπορτ της Αγγλίας όπου τρία παιδιά έχασαν τη ζωή τους και εννιά άτομα τραυματίστηκαν μετά από επίθεση με μαχαίρι τη Δευτέρα (29/7) με τις Αρχές να προχωρούν στην ανάπτυξη ειδικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση ταραχών.

Τα επεισόδια έγιναν έξω από τζαμί με τους κατοίκους να εκτοξεύουν πέτρες, ενώ αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Νεκρά είναι ένα εννιάχρονο κορίτσι και δύο ακόμα κορίτσια ηλικίας έξι και επτά ετών έχασαν χθες τη ζωή τους.

Άλλα εννιά άτομα υπέστησαν τραύματα από μαχαίρι κατά τη διάρκεια της επίθεσης, και πέντε από αυτά είναι σε κρίσιμη κατάσταση.

Δύο ενήλικες είναι επίσης σε κρίσιμη κατάσταση αφού τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια του περιστατικού.

Τα κίνητρα του δράστη αναζητούν οι Αρχές

Οι Αρχές αναζητούν απαντήσεις σχετικά με τα κίνητρα του δράστη, ενός 17χρονου που συνελήφθη μετά την σφαγή και επαναλαμβάνει ότι δεν πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια.

Στο Σάουθπορτ, την μικρή παραλιακή πόλη που απέχει καμιά εικοσαριά χιλιόμετρα από το Λίβερπουλ, οι κάτοικοι είναι σε κατάσταση σοκ: περαστικοί σταματούν για να αφήσουν λουλούδια, κάρτες, λούτρινα ζωάκια στην Χαρτ Στριτ.

«Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που έγινε εδώ», λέει η Λιν Χασάν. Η κόρη της βρισκόταν σε γειτονικό παιδικό σταθμό την ώρα της επίθεσης. «Τα παιδιά θα έπρεπε να βρίσκονται με ασφάλεια σε κλαμπ διακοπών...θα έπρεπε να χαίρονται τις διακοπές τους χωρίς να φοβούνται ότι θα τα μαχαιρώσουν».

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο δράστης μπήκε στο κτίριο και άρχισε να χτυπά με μαχαίρι τα παιδιά που συμμετείχαν στο χορευτικό δρώμενο.

Το δρώμενο είχε παρουσιαστεί από τους διοργανωτές στα κοινωνικά μέσα ως μάθημα χορού και γιόγκα με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ, που έδωσε σειρά συναυλιών στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Ιούνιο και θα κλείσει με συναυλία στο Λονδίνο τον Αύγουστο την ευρωπαϊκή της περιοδεία.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της αστυνομίας, δύο παιδιά είναι νεκρά, εννέα τραυματίσθηκαν. Τα έξι από αυτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Δύο ενήλικες που τραυματίσθηκαν προσπαθώντας να προστατέψουν τα παιδιά βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Σκηνές φρίκης»

Η σύζυγος του ενός από τους τραυματισμένους, του Τζόναθαν Χέις, 63 ετών, δήλωσε στην Daily Telegraph ότι μαχαιρώθηκε στο πόδι στην προσπάθειά του να παρέμβει.

«Το γραφείο μας βρίσκεται στο ίδιο κτίριο με το στούντιο του χορού. Ακουσε κραυγές και βγήκε, είδε τον δράστη, είδε ότι είχε τραυματίσει ένα παιδί και προσπάθησε να του πάρει το μαχαίρι».

Η ίδια δήλωσε ότι το στούντιο βρίσκεται στο βάθος μίας αλέας και δεν φαίνεται από τον δρόμο: «Πρέπει να το ξέρεις ότι είναι εκεί».

Αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σκηνές φρίκης. Αιμόφυρτα παιδιά έβγαιναν στον δρόμο, αλλόφρονες μητέρες αναζητούσαν τα παιδιά τους.

Κάποιοι διηγήθηκαν ότι είδαν τον δράστη να βγαίνει από ταξί και ότι αρνήθηκε να πληρώσει την κούρσα.

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ έγραψαν στο Χ: «Ως γονείς, δεν μπορούμε να διανοηθούμε αυτό που ζουν οι οικογένειες, οι φίλοι, οι κοντινοί άνθρωποι των νεκρών και των τραυματιών στο Σάουθπορτ».

Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η οπλοκατοχή είναι αυστηρά περιορισμένη, γνωρίζει αναζωπύρωση των επιθέσεων με μαχαίρι με δράστες πολύ συχνά νέους. Εχουν αυξηθεί κατά 7% (50.000 τον περασμένο χρόνο) και έχουν διπλασιασθεί μέσα σε δέκα χρόνια, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία.