ΚΟΣΜΟΣ

Ελλειμμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό του Ελιζέ φέρνουν τα λαμπερά δείπνα του Μακρόν

Ελλειμμα ρεκόρ στον προϋπολογισμό του Ελιζέ φέρνουν τα λαμπερά δείπνα του Μακρόν

O βασιλιάς Κάρολος και ο Εμανουέλ Μακρόν στο λαμπερό δείπνο στις Βερσαλλίες που έβαλε στο κόκκινο τον προϋπολογισμό της προεδρίας

Benoit Tessier/Pool via AP

Καμπανάκι για τις υψηλές διαπάνες του Γάλλου προέδου Εμανουέλ  Μακρόν κρούει το ανώτατο ελεγκτικό δικαστήριο της χώρας, που έχουν προκαλέσει έλλειμμα ρεκόρ. 

Αφορμή αποτέλεσε μεταξύ άλλων όπως αναφέρει ο Guardian το γεγονός ότι το γραφείο του Γάλλου προέδρου ξόδεψε σχεδόν 475.000 ευρώ για ένα δείπνο για τον βασιλιά Κάρολο

Τον Σεπτέμβριο του 2023, διοργανώθηκε πλούσιο δείπνο για το βασιλιά Κάρολο στο παλάτι των Βερσαλλιών, στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 150 άτομα, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης «ήπιας ισχύος» με στόχο τη βελτίωση των δεσμών μεταξύ Λονδίνου και Παρισιού.

Οι καλεσμένοι δείπνησαν αστακό και καβούρι, γαλλικά πουλερικά μαριναρισμένα σε σαμπάνια και ένα γκρατέν από γαλλικά άγρια μανιτάρια. Τα κρασιά και οι σαμπάνιες ήταν παλαιωμένα, ενώ το επιδόρπιο ήταν ένα γαλλικό μακαρόν με σορμπέ από λίτσι και τριαντάφυλλο και κομπόστα βατόμουρου.

Σύμφωνα με τη νέα γαλλική έκθεση ελέγχου, στην οποία έχει αναφερθεί και το Politico, το δείπνο κόστισε συνολικά 474.851 ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 166.193 ευρώ δαπανήθηκαν για catering και 42.515 ευρώ για ποτά.

Κατά τη διάρκεια του δείπνου, ο βασιλιάς Κάρολος είπε στον Μακρόν ότι «η γενναιοδωρία του πνεύματός σας φέρνει στο μυαλό μου πώς η οικογένειά μου και εγώ συγκινηθήκαμε τόσο πολύ από τα αφιερώματα που έγιναν στη Γαλλία στη μητέρα μου, την εκλιπούσα βασίλισσα».

Ο Γάλλος πρόεδρος, εν τω μεταξύ, είπε στην πρόποσή του ότι «παρά το Brexit, και επειδή οι δεσμοί μας είναι τόσο παλιοί, ξέρω ότι θα συνεχίσουμε να γράφουμε μαζί μέρος της ιστορίας της ηπείρου μας».

Η έκθεση ελέγχου σημειώνει επίσης ότι το γραφείο του προέδρου δαπάνησε 412.366 ευρώ για ένα δείπνο για τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι στο μουσείο του Λούβρου, εκ των οποίων 172.922 ευρώ για catering και 36.447 ευρώ για ποτά.

Η έκθεση προειδοποιούσε για τα επίπεδα δαπανών του προεδρικού γραφείου. Οι δαπάνες ανέρχονταν σε 125,5 εκατ. ευρώ για το 2023, με έλλειμμα 8,3 εκατ. ευρώ.